Bir kazanın anatomisi: 13 kişi yağmurlu havada hız kurbanı olmuş

Mersin'de 26 Mayıs'ta 13 kişinin hayatını kaybettiği zincirleme trafik kazasına ilişkin Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma tamamlandı. Kazada "tek ve asli kusurlu" olan şoför hakkında 22 yıl 6 aya kadar hapis istendi.

Gündem 30 Eylül 2024
Fotoğraf: Mersin'de 13 kişinin öldüğü kaza.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de yalnızca 2023 yılında toplam 1 milyon 314 bin 136 trafik kazası meydana geldi. Bunların 1 milyon 79 bin 65 adedi maddi hasarlı, 235 bin 71 adediyse ölümlü yaralanmalı trafik kazası.

Bu 235 bin 71 ölümlü yaralanmalı trafik kazası sonucundaysa 2 bin 984 kişi kaza yerinde, 3 bin 564 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetti. Karayolu trafik kazalarında 2023 yılında bir günde ortalama 644 ölümlü yaralanmalı kaza, 18 ölüm ve 961 yaralanma meydana geldi.

2024 yılında da ne yazık ki değişen bir durum olmadı. 13 kişinin öldüğü bir kazanın bilirkişi raporu her yıl binlerce insanın kazalarda nasıl öldüğüne dair bir fikir veriyor.

Mersin’de 13 kişinin hayatını kaybettiği, 34 kişinin de yaralandığı zincirleme trafik kazasına ilişkin tutuklu otobüs şoförü hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

26 Mayıs’ta meydana gelen kazaya ilişkin Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma tamamlandı. Otobüs şoförü tutuklu sanık Ali Güler hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame Tarsus 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede kazada yapılan ihmaller sıralandı.

Hız şartlarına uyulmadı

İddianamede olay yeri inceleme, kaza tespit ve görüntü inceleme tutanakları, adli tıp raporları, müşteki beyanları, şüpheli ifadesi ve takograf (hızölçer) raporu yer aldı. Bilirkişi heyetinin hazırladığı rapora da yer verilen iddianamede olay yerinde yapılan inceleme, hava koşulları, trafik seyri ve kazanın meydana gelme durumu dikkate alınarak “yolun ve havanın gerektirdiği hız şartlarına uymadığı” gerekçesiyle kazada “tek ve asli kusurlu” tarafın otobüs şoförü Ali Güler olduğu belirtildi.

Araçta arıza tespit edilmedi

İddianamede otobüste teknik ve işlevsel anlamda eksiklik olup olmadığıyla ilgili inceleme başlatılması için görevlendirilen bilirkişi heyetinin raporuna göre de araçta lastik dahil mekanik ve elektrik kaynaklı arıza tespit edilemediği bildirildi.

Şoför kaza anında 108 km hızla gidiyormuş

Otobüs şoförünün koşullara uygun hareket etmediği anlatılan iddianamede yer verilen tespitler şu şekilde:

“Bilirkişi heyeti tarafından dosyaya ibraz edilen kazanın sebebine ilişkin kati rapora göre, otobüs şoförü Ali Güler’in 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 52/1-B maddesinde düzenlenen ‘Sürücüler, hızlarını kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmak zorundadırlar’ kuralını ihlal etmiş olması nedeniyle kazanın gerçekleştiği bildirilmiştir. El konulan takograf verisine göre, kaza anında otobüs hızının saatte 108 kilometre olarak belirlenmiştir.”

İddianamede kazanın meydana geliş durumuyla ilgili tüm koşulların titizlikle incelendiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Şüphelinin havanın yağışlı olması, 108 kilometre hızla seyreden otobüsün kayıp kontrolden çıkabileceğini öngörmesine rağmen tedbirsizlik, dikkatsizlik, meslek ve sanatta acemilik, emir ve kurallara riayetsizlik göstererek, öngördüğü bu neticenin gerçekleşmeyeceğini düşünüp aracın hızını hava ve yol koşullarına düşürmediği belirlenmiştir. Dosya kapsamında şüpheli Ali Güler’in ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek’ suretiyle üzerine atılı suçu işlediğine dair kamu davası açılması için yeterli şüphe oluştuğu anlaşılmıştır.”

Ne olmuştu?

TAG Otoyolu’nun Yenice Mahallesi mevkisinde Star Diyarbakır firmasına ait Ali Güler idaresindeki 34 SD 8821 plakalı yolcu otobüsü karşı şeride geçerek iki otomobil ve bir kamyona çarpmış, ardından aynı bölgede bir kaza daha meydana gelmişti. İlk kazada 13 kişi hayatını kaybetmiş, 34 kişi yaralanmış, diğer kazada da 6 kişi yaralanmıştı. Tedavisinin ardından gözaltına alınan otobüs sürücüsü Ali Güler tutuklanmıştı.

Bir gecede beş kilometre arayla iki kaza: İki kız çocuğu ve 60 yaşında bir kadın öldüBir gecede beş kilometre arayla iki kaza: İki kız çocuğu ve 60 yaşında bir kadın öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.