Boğaziçi’nde akademisyenlerin mezuniyet törenine girmeleri engellendi

Rektör İnci yönetimindeki Boğaziçi Üniversitesi'nde toplu mezuniyet törenleri yasaklanmıştı. Bu yıl 3 akademisyenin kendi bölümlerinin mezuniyet törenine katılması da engellendi. Akademisyenlerin isimleri boş kalan sandalyelerine bırakıldı.

Gündem 10 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Boğaziçi Üniversitesi’nin, okul geleneklerine aykırı olarak atanan rektörü Naci İnci ile akademisyenler bir kez daha karşı karşıya geldi. Her yıl mezuniyet törenlerinde öğrencilerin taşıdığı ve hükümeti eleştiren ifadelerin yazıldığı pankartlarla gündem olan Boğaziçi Üniversitesi’nde toplu mezuniyet törenleri yasaklanmıştı. Bu yıl ise her bölümün ayrı ayrı gerçekleştirdiği mezuniyet törenine bazı akademisyenlerin katılmalarına izin verilmedi.

Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün mezuniyetinde 3 akademisyenin törene katılamadığı ve isimlerinin dövizlere yazılarak sandalyelerine bırakıldığı görüldü. Bu akademisyenlerin isimleri ise Prof. Dr. Taner Bilgiç, Prof. Dr. Yaman Barlas, Prof. Dr. Ali Rıza Kaylan’dı. Prof. Dr. Bilgiç, daha önce üniversitenin yönetim kurulundaydı ancak 11 Mayıs 2022 tarihindeki toplantısında Prof. Dr. Bilgiç’in üyeliği görev süresinin dolmasına yaklaşık iki buçuk yıl olmasına rağmen sonlandırılmıştı. Bilgiç ise açtığı davayı kazanmıştı ancak İnci bu karara itiraz etmişti.

Prof. Dr. Barlas’ın ise rektörlük tarafından ders vermesi engelleniyordu ancak aynı yönetim Barlas ile övünmeyi de ihmal etmiyordu. Çünkü Elsevier ile Stanford Üniversitesi’nin “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde Boğaziçi Üniversitesi’nden 20 bilim insanına yer verilmişti. Bu bilim insanları arasında Barlas’ın da ismi vardı. Rektörlük, ders vermesini engellediği Barlas’ın bu başarısını sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

Boğaziçi ‘boya atma’ davasında karar: Dört öğrenciye 10 ay hapisBoğaziçi ‘boya atma’ davasında karar: Dört öğrenciye 10 ay hapis

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.