Adaletin böylesi: Vuruldu, bağırsağı alındı, platin takıldı ama kendisini vuranlardan fazla ceza aldı

Mesut Özer alacak verecek kavgasında İsmail Akın ve Ruşen Yıldız tarafından sırtından silahla vuruldu, yaralıyken dövüldü. Yoğun bakımda kaldı, bağırsağının bir kısmı alındı, platin takıldı ama indirim uygulanan saldırganlardan daha fazla ceza aldı.

Gündem 8 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Mesut Özer (solda), İsmail Akın ( sağ üstte ), Ruşen Yıldız ( sağ altta )

Sivas 20 Mayıs 2023’te Hafik ilçesine bağlı Çınarlı köyünde bir alacak verecek kavgası yaşandı. İstanbul’da oturan 32 yaşındaki Mesut Özer ile 46 yaşındaki Ruşen Yıldız ve 31 yaşındaki İsmail Akın tatil için ayrı araçlarla Çınarlı’ya geldi.

Ruşen Yıldız ve İsmail Akın patates tarlalarının kiralanması nedeniyle aralarında husumet olan Mesut Özer’i gece telefonla arayarak konuşmaya çağırdı. Bir süre konuştular, sonra tartışma çıktı. İddiaya göre Mesut Özer burada silahla havaya ateş etti, küfürler etti.

Ardından Ruşen Yıldız, Mesut Özer’e kafa attı. İkisinin kavgası sırasında Yıldız’ın yanında bulunan İsmail Akın montunun cebine sakladığı tabancayı çıkarıp Mesut Özer’in sırtına iki el ateş etti. İsmail Akın ile Ruşen Yıldız yere düşen Özer’i uzun süre dövdüler, sonra da araca binip kaçtılar.

Olay köyün güvenlik kamerasına yansıdı. Ağır yaralı Özer köylülerin yardımıyla Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürüldü. Bir hafta yoğun bakımda tedavi gören Özer ameliyat edildi, hayati tehlikeyi atlattıktan sonra taburcu oldu.

Bahçeşehir’de alacak-verecek kavgası: 2 ölü, 2 yaralıBahçeşehir’de alacak-verecek kavgası: 2 ölü, 2 yaralı

Olaydan sonra kaçan şüpheliler 4 Ağustos’ta teslim oldu ve tutuklandı. İkisi için de ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan Sivas Adliyesi 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 12 Ağustos’ta avukatları aracılığıyla yaptıkları başvuruyla tahliye edildiler. Yıldız ve Akın savcılığın itirazıyla yeniden tutuklandı ama olayın evlerinin önünde tabancayla ateş açılması ve küfür edilmesi nedeniyle meydana geldiğini söyleyip, haksız tahrik gerekçesiyle tutuksuz yargılanmalarını talep etti. Mahkeme de suç vasfının değişme ihtimali ve haksız tahrik gerekçesiyle Ruşen Yıldız ve İsmail Akın’ı yeniden tahliye etti.

Karar duruşmasında ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan yargılanan İsmail Akın ve Ruşen Yıldız uygulanan indirimlerle 2,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ‘silahla tehdit ve mala zarar verme’ suçlarından yargılanan Mesut Özer’e ise 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Kendisini vuranlardan daha çok ceza aldığını söyleyen ve adalet istediğini belirten Mesut Özer “Ruşen Yıldız beni telefonla arayarak çağırdı. Benimle bir süre konuştuktan sonra dövmeye başladı. Sonra da yanındaki tetikçiye beni vurdurttu. Bir hafta yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdim, 80 santim bağırsağım alındı. Sırtımdan ameliyat oldum ve kalçamda da platin var. Bunlar üç ay firar gezip ifade bile vermedi. İddianame de usule uygun olmadan, yalancı şahitlerin ifadeleriyle düzenlendi. Sonuçta ben vuruldum, onlara benden daha az ceza verildi. Adaletin tecelli etmesini istiyorum” dedi.

Ruşen Yıldız ise “Sivas’a ailelerimizi ziyarete gelmiştik. Bahçede annem, yengem, amcam, amcamın oğlu ve İsmail olacak şekilde oturuyorduk. Oturduğumuz sırada bir anda hakaret ve tehdit içeren sözlerle birlikte silah sesi duyup baktığımda Mesut ve Eyüp’ü gördüm. Ateş edenin kimin olduğunu görmedim. Ses tonunu tanıdığım için Mesut’u aradım. Neden evin önünde ateş ettiğini sordum ve ‘Bu köyün parasını size yedirmeyeceğim, ben yiyeceğim, hepinizi öldüreceğim’ diyerek tehdit etti. Daha sonrada köy meydanın da karşılaştık. Burada da Mesut yine hakaret ve tehditlerine devam etti. Ben de dövmeye başladım. Tabancamı eve bırakmıştım, İsmail de bıraktı sanıyordum. Mesut’u dövdüğümüz sırada İsmail tabancasını çıkarıp iki el ateş ettiğini söyledi. Biz kendimizi savunduk. Böyle olsun istemezdik” diye konuştu.

İsmail Akın da “Öldürme kastım olsaydı eylemime ve ateş etmeye devam ederdim. Silahı eve bıraktığım haliyle teslim ettik. Silaha olaydan sonra mermi ekleme ya da çıkarma da yapmadım” dedi.

Davanın gerekçeli kararında Ruşen Yıldız ve İsmail Akın’ın tabanca kullanarak hayati tehlike oluşacak şekilde yaralamaya neden olmaktan altı yıl hapis cezasına çaptırıldığı, sanıkların eylemlerini diğer sanık Mesut Özer’den kaynaklanan ve haksız tahrik oluşturan davranışın etkisi altında gerçekleştirdikleri anlaşıldığından haksız tahrike konu eylemin sanıklarda meydana getirdiği hiddet de dikkate alınarak cezalarının TCK’nın 29’uncu maddesi uyarınca takdiren 1/2 oranında indirilerek üçer yıl hapis cezası ile ayrı ayrı cezalandırılmasına, sanıklara verilen cezaların gelecekleri üzerindeki olası etkileriyle duruşmada gözlemlenen olumlu halleri dikkate alınarak TCK’nın 62/1’inci maddesi uyarınca takdiren 1/6 oranında indirilerek 2,5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verildiği belirtildi. Mesut Özer ile ilgili ise ‘Silahla birden fazla kişiyi tehdit, mala zarar verme’den ve bu suçu zincirleme olarak işlediği gerekçesiyle 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çaptırıldığı kaydedildi.

Huylu huyundan vazgeçmiyor: Cinayet şüphelisi taksiciyle kavga etti, yakalandıHuylu huyundan vazgeçmiyor: Cinayet şüphelisi taksiciyle kavga etti, yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.