Çağlayan’da dokuz yıl sonra yine terör saldırısı, yine aynı örgüt: Öldürülen iki saldırganın sicili kabarık

Çağlayan Adliyesi önündeki polis noktasına silahlı saldırı düzenlendi. İki saldırgan da öldürüldü, Saldırıda yaralanan Dilfiraz Karataş hayatını kaybetti. Öldürülen DHKP/C'li saldırganlar Pınar Birçok ve Emrah Yayla'nın sicili kabarık.

Gündem 6 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Çağlayan’daki Adliye binasına dokuz yıl sonra aynı örgüt, DHKP-C tarafından yine silahlı saldırı düzenlendi. Adliyedeki polis noktasını hedef alan iki saldırgan öldürüldü. Olayda üç polis memuruyla dört de sivil vatandaş yaralandı. Bunlardan sırtından kurşun yarası alan Dilfiraz Karataş adlı bir sivil vatandaş kaldırıldığı hastanede müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Saldırıyı gerçekleştiren 43 yaşındaki Emrah Yayla ve 26 yaşındaki Pınar Birçok adlı teröristlerin adli sivilleri bir hayli kalabalık çıktı. Saldırıyı düzenleyen ve ölen örgüt üyelerinden birinin kız kardeşinin olay sırasında adliyede duruşması olduğu öğrenildi. Polis duruşmaya katılan çok sayıda kişiyi olaydan sonra gözaltına aldı.

Saldırganların etkisiz hale getirildiğine ilişkin görüntüler ortaya çıktı.

İlk bilgi Ali Yerlikaya’dan

Saldırıyla ilgili ilk açıklamalarını sosyal medyadan yaparak bilgi veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya daha sonra Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne gitti. Bakan Yerlikaya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz ve başsavcı vekillerinden olayla ilgili bilgi aldı. Bakan Yerlikaya daha sonra basın açıklaması yaptı.

Yerlikaya, “Bildiğiniz üzere bugün saat 11.40 sıralarında Çağlayan Şehit Mehmet Selim Kiraz adliyemizde silahlı bir terör saldırı girişimi düzenlendi. Her iki teröristin de E-5 yan yol üzerindeki duraktan metrobüsten indikleri, metrobüs üst geçidinden adliye yönüne geçiş yaptıkları belirlendi. Teröristler ‘D Blok’ önündeki görevli polis memurlarımız tarafından GBT yapmak için durdurulmuş, ancak kadın terörist önce biber gazı sıkmış, ardından da silahla ateş etmeye başlamıştır. Burada bir polisimiz maalesef yaralanmıştır. Teröristler Çağlayan Adliyesi ‘C Blok’ istikametine doğru koşmuş, burada çıkan çatışmada her iki terörist de kahraman polislerimizce etkisiz hale getirilmiştir. Bir vatandaşımız teröristlerin açmış olduğu ateşle maalesef tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmiştir. Üç polis memurumuz, üç vatandaşımız yaralandı ve tedavileri devam ediyor. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralı polislerimize ve vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum” diye konuştu.

25 adrese operasyon, 40 gözaltı

Yerlikaya, “İstanbul Emniyetimiz bu menfur saldırı girişiminden hemen sonra 25 adrese operasyon yaptı ve bu vakte kadar 40 şahıs gözaltına alındı ve operasyonlarımız devam ediyor. Aynı zamanda değerli arkadaşlar 1 Haziran 2023’ten 6 Şubat 2024 tarihine kadar İçişleri Bakanlığı olarak 335 sol terör örgütlerine operasyon düzenlemiştir. Bu operasyonlarda 269 DHKP-C’li terörist gözaltına alındı, bunlardan 30 tutuklandı, 137 adli kontrol ile serbest kaldı ve 6’sı da etkisiz hale getirilmiştir” dedi.

Bakan Tunç’tan açıklama

Olayla ilgili olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da açıklama yaptı: “İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde bulunan güvenlik noktasına yönelik silahlı saldırıyı şiddetle lanetliyorum. Hain saldırıyı önleyerek iki şüpheliyi etkisiz hale getiren kahraman polislerimize teşekkür ediyorum. Saldırıda yaralanan polis memurlarımıza ve vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Olayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından başlatılan adli soruşturma çok yönlü devam etmektedir.”

Çağlayan’a 9 yıl sonra ikinci terör saldırısı

Dokuz yıl önce de Çağlayan Adliyesi’ne aynı örgüt tarafından saldırı düzenlenmiş, Savcı Mehmet Selim Kiraz önce rehin alınıp sonra öldürülmüştü. O saldırıyı düzenleyenler gibi yeni saldırıyı yapanlar da polisin açtığı ateşle öldürüldü. İki saldırganı etkisiz hale getiren polisin eskiden özel harekat kadrosunda olduğu öğrenildi.

Saldırganların sicili

Çağlayan Adliyesi’ne saldırı düzenleyen DHKP-C üyelerinin adları da belirlendi: 43 yaşındaki Emrah Yayla ve 26 yaşındaki Pınar Birçok. Daha önce her iki saldırgan hakkında da adli işlem yapıldığı ortaya çıktı.

43 yaşındaki Emrah Yayla’nın Adana’da hakim, savcı, polis ve askerlere karşı eylem hazırlığındayken 11 kilo patlayıcı madde ile yakalanan üç kişiden biri olduğu belirlendi. 2007 yılında Haklar ve Özgürlükçüler Cephesi (HÖC) çatısı altında yer aldığı iddia edilen Emrah Yayla’nın bombalı eylem hazırlığında olduğu bilgisi üzerine takibe alındığı, Yayla’nın bulunduğu minibüsün durdurulması sonucu patlamaya hazır 11 kilo patlayıcı madde, üç boru tipi bomba düzeneği, iki kağıda sarılmış 500 gram patlayıcı madde ile bomba yapımında kullanılan çok sayıda malzemeyle yakalandığı öğrenildi. Yayla Özel Yetkili 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucunda 2008 yılında ‘örgüt üyeliği, patlayıcı madde bulundurmak, güvenlik güçlerine direnmek, görevli memurlara hakaret’ suçundan 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezası aldı.

Pınar Birçok ve Emrah Yayla

İETT otobüsünü yağmalamış

Etkisiz hale getirilen 26 yaşındaki Pınar Birçok’un ise DHKP-C terör örgütü üyesi olduğu, 2016 yılında İstanbul’da İETT otobüsüne örgütlü yağma suçundan gözaltına alınıp tutuklandığı öğrenildi. Pınar Birçok’un o günkü eylem sırasında üstünde örgüte ait kırmızı sarı tişörtlerden vardı ve tişörtte “tutsaklar serbest” bırakılsın yazısı yer alıyordu.

Ablasının içeride duruşması varmış

Saldırı sırasında Çağlayan Adliyesi’nde saldıran Pınar Birkoç’un ablası Necmiye Birkoç’un duruşması vardı. Dava 2 Nisan 2024 tarihine ertelendi ve Birkoç’un diğer kız kardeşinin de aralarında olduğu izleyiciler mahkeme salonunda gözaltına alındı. Çağlayan Adliyesi’nde dün dört farklı DHPC-C duruşması görüldüğü öğrenildi.

İki IŞİD dosyasında Rusya'ya giden izler: Kilise cinayetinde bir bağ dahaİki IŞİD dosyasında Rusya’ya giden izler: Kilise cinayetinde bir bağ daha

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.