Çanakkale kara savaşlarının 108. yıl dönümü

Çanakkale Kara Savaşları'nın 108'inci yılı dolayısıyla Türk ve yabancı ülke temsilcilerinin katılımıyla Şehitler Abidesi'nde anma töreni düzenlendi.

Gündem 25 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Tören, Türkiye Cumhuriyeti adına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın, Abide alanındaki anıta ay yıldız motifli çelengi bırakmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması, tören kıtası tarafından saygı atışı yapılmasının ardından program, İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayrağının çekilmesiyle devam etti.

Bakan Yardımcısı Demircan, törende yaptığı konuşmada, Çanakkale Kara Muharebeleri’nin başladığı bu tarihi günün 108’inci yılında, Türk milletini şanlı zafere ulaştıran tüm şehit ve gazileri minnetle yad ettiğini söyledi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerde hayatını kaybedenleri de rahmetle anan Demircan, o yıllarda Çanakkale’de olduğu gibi nice zorluklarda ülkenin tek yürek haline geldiğini vurguladı.

Çanakkale’nin, yüksek faziletlere sahip milletin vatanseverlik, fedakarlık, cesaret gibi hasletlerle yazdığı kahramanlık destanı olduğunu kaydeden Demircan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Çanakkale; Malazgirt, Mohaç gibi şanlı tarihimizin ve milli mücadelemizin en büyük mihenk taşlarından biridir. Bundan 108 yıl önce, Türk İslam coğrafyasının her bir köşesinden gelip bu toprağa kanını akıtmış, canını katmış evlatlar, babalar, ağabeyler, gösterdikleri fedakarlıkla Çanakkale destanını yazmıştır. Bu destan, Türk milletinin yeniden doğuş destanı olduğu gibi başka milletlere de milli benliklerini hatırlatan bir ilham kaynağı olmuştur. Türk askeri, Çanakkale’de sadece kahramanlığını ortaya koymamıştır, ahlakını, dürüstlüğünü ve vicdanını da en zor şartlarda koruyarak, düşmanına, vatanını işgale gelenlere karşı sergilediği insaflı tutumuyla bu savaşın ‘Centilmenler savaşı’ olarak anılmasını da sağlamıştır. Bu hasletler Türk askerinin kışlada aldığı askeri terbiyeden evvel evinde aldığı manevi Türk aile terbiyesine dayanır.”

Ressam Hoca Ali Rıza, Üsküdar'da resimleriyle anılıyorRessam Hoca Ali Rıza, Üsküdar’da resimleriyle anılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.