Advertisement

Çatılarda tehlike saçan buz sarkıtlarından kurtulmanın yolunu Profesör Kadıoğlu anlattı

Türkiye'nin doğusunda bir çok ilde soğuk havalar yüzünden evlerin çatısında tehlikeli buz sarkıtları oluştu. Meteorolog Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'na göre bunun sebebi çatıların kötü izolasyonu.

Çevre 3 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İstanbul’a yağmayan kar, ülkenin doğu illerinde etkili oldu, soğuk havalar nedeniyle buzlanmalar oldu. Öyle ki bir çok ilimizde soğuk havanın etkisiyle akarsular dondu, çatılarda buz sarkıtları oluştu. Erzurum ve Ardahan, kış sezonunun en soğuk gecelerinden birini yaşadı. Ağaçlarda ve çatılarda tehlikeli buz sarkıtları oluştu.

Erzurum dün soğuk havaya teslim oldu, çatılarda dev buz sarkıtları oluştu. Belediye ekipleri sarkıtları kırmak için çalışma yaptı.

Meteoroloji verilerine göre bölgede en düşük hava sıcaklığı Ardahan’ın 1959 rakımlı Çıldır ilçesi sıfırın altında 32,7 derece olarak ölçüldü. Soğuk hava Ardahan merkez ve diğer ilçelerinde de etkili oldu. Meteoroloji ölçümlerine göre dün gece Ardahan’da en düşük sıcaklık eksi 31,3 derece olarak belirlenirken, Damal’da eksi 21,9, Göle’de eksi 31,5, Hanak’ta eksi 30,4, Posof’ta ise eksi 16,2 derece olarak tespit edildi.

Ardahan’da soğuk sebebiyle araçların yakıtları dondu, akarsu ve göllerin yüzeyinde buz tabakası oluştu. Kentte, çatılarda da uzun sarkıtlar oluştu.

Hava sıcaklığının -25.4 derece olduğu Ardahan’ın çatılarında uzun sarkıtlar oluştu.

Muş’ta da durum benzer. İlde kar yağışının ardından etkili olan soğuk hava nedeniyle ev ve iş yerlerinin çatılarında üç metreyi bulan buz sarkıtları oluştu, dereler buzla kaplandı. Belediye ekipleri de kent merkezinde yol genişletme ve tuzlama çalışmalarını sürdürdü.

Kent genelinde soğuk havanın etkili olduğu Muş’un çatılarında üç metreyi bulan sarkıtlar oluştu.

‘Tavandan çatıya kaçan ısı karı eritiyor, sular donup sarkıt oluyor’

Vatandaşlar için büyük tehlike arz eden sarkıtların oluşmasının sebebini meteorolog Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu sosyal medya hesabından açıkladı. Kadıoğlu’nun yorumuna göre sarkıtların bir numaralı sebebi, çatıların kötü izolasyonu.

Bir sosyal medya kullanıcısının “Hocam teknik olarak sarkıtlarla izolasyonun bağlantısı sebebi nedir çok merak ettim. Vaktiniz olursa açıklar mısınız?” sorusu üzerine cevap veren Kadıoğlu, “Tavandan catıya kaçan ısı çatıdaki karı alttan ısıtıp eritiyor. Kar suları sarkıt olarak donup tehlike yaratıyor” dedi.

Yolcu otobüsü devrildi, 6 kişi öldü: Buzlanma ihtimali varYolcu otobüsü devrildi, 6 kişi öldü: Buzlanma ihtimali var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.