‘Kanseri yendi, bu canavarı yenemedi’
İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü üç farklı suç örgütüne operasyon düzenledi. Baskınlarda ele geçirilen otomatik silah sayısındaki artışın nedenini emekli Emniyet Müdürü Hanefi Avcı 10Haber'e anlattı.
İstanbul’un Beşiktaş, Bahçelievler ve Üsküdar ilçelerinde düzenlenen operasyonlarda, üç otomatik silah, altı ruhsatsız tabanca, 164 fişek, bir kilo 100 gr uyuşturucu madde, bir hassas terazi, iki kar maskesi ve suçtan elde edildiği belirtilen 59 bin 830 lira para ele geçirildi.
Yapılan operasyonlarda, 17 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerden 7’si hakkında adli kontrol hükümleri uygulanırken 10 şüpheli, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
40 mermi kapasiteli şarjörü ve seri atış özelliği nedeniyle suç örgütleri tarafından sıklıkla kullanılan otomatik silahlar hakkında yakın tarihte birçok haber gördük. Bu haberlerden biri de Ocak 2024’te Bayrampaşa Altıntepsi Mahallesi’nde meydana geldi. Nazlı Elmas, erkek arkadaşı Eliz K’nın evine geldi. Eliz K’nın elindeki suikast silahı olarak bilinen uziyi ateşledi ve 4 kurşun Nazlı Elmas’a isabet etti ve genç kız öldü.
Dahası çete ve silah kaçakçılarına yapılan operasyonlarda, bu silahların daha görünür olduğunu söylemek mümkün.
4 gün önce, 1 Şubat 2024 03:30 sıralarında İzmir’de taksici Oğuz Erge öldürüldü. Katili 19 yaşındaki Delil Aysal’dı ve elindeki silah ruhsatsızdı.
Adana’da Seyhan İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı araştırma ekipleri iki ay önce bir eve yaptığı operasyonda anahtarlık şeklinde suikast tabancası ve otomatik tabanca ele geçirdi. Olayla ilgili bir kişi tutuklanırken bir kişide adli kontrol şartıyla serbest kaldı.
Örnekler saymakla bitmiyor. Her ay farklı illerde onlarca operasyon düzenleniyor ve bu operasyonlarda onlarca ruhsatsız silahlar ele geçiriliyor.
Umut Vakfı tahminlerine göre ise Türkiye’de 34-35 milyon silahın, 30 milyonu ruhsatsız…
Peki, neden Türkiye’nin dört bir yanından özellikle otomatik silahlar, suikast silahları çıkıyor?
Emekli emniyet müdürü Hanefi Avcı, konu hakkında 10Haber’e yaptığı değerlendirmede söz konusu silahların suç örgütleri tarafından ‘korku’ ve ‘etkili görülme’ açısından kullanılıyor olabileceğini belirtti.
Hanefi Avcı, “Silahlara kolay ulaşılabileceğini düşünmüyorum ama her zaman silah kaçakçılığı diye bir gerçek var. Suç örgütleri bunları bu vasıtayla elde ediliyor. Türkiye’de kalaşnikof popüler olmuştu çünkü Irak ve Suriye’den geliyorlardı. Bunlar normal silahlara göre çok farklı, daha etkili silahlardır. Büyük gruplara saldırı gibi yerlerde kullanılır. Bazı örgüt ve çete mensupları, birden fazla kişinin bulunduğu olaylarda bu silahları kullanıyorlar” dedi.