CHP Kadın Kolları yeni başkanını seçiyor: Üç aday yarıştan çekildi, Özgür Özel erkeklere çıkıştı

CHP Kadın Kolları'nın yeni başkanının seçileceği yarışta Asu Kaya'yla Aylin Nazlıaka sona kalan iki isim oldu. Ana muhalefet lideri Özgür Özel'in erkeklere çıkışması dikkati çekti.

Gündem 4 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

CHP 15. Olağan Kadın Kolları Kurultayı ‘eşitlik ve adalet’ temasıyla bugün Ankara Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenleniyor.

Adaylar başta Birsen Bayar, Birsen Temir Saraç, Merve Kır, Asu Kaya ve Aylin Nazlıaka’ydı. Ancak önce Bayar, Saraç’a destek vererek adaylıktan çekildi. Saraç da Nazlıaka lehine yarışı bırakırken Kır da devam etmeyeceğini açıkladı. CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya’yla CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Nazlıaka sona kalan iki isim oldu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de toplantının konuşmacıları arasındaydı. “Bazen eşitlik ilkesi adına ‘kadın kolları kapansa mı’ gibi tartışmalar oluyor, eğer her kolda kadınların eşit temsili sağlanırsa bunu tartışırız. Ama o güne kadar kadın kollarını tartışmam, tartıştırmam” diyen ana muhalefet lideri şöyle devam etti:

‘Devletçilik ilkesinin yarısı yeşile, yarısı mora boyanacak’

“Parti programının belirleneceği kurultayda CHP oklarının en ortasındaki devletçilik ilkesinin yarısını yeşile yarısını mora boyayacağız. 31 Mart seçimleriyle Aydın’daki topuklu efemizin yanında Eskişehir ve Tekirdağ’da da kadın belediye başkanlarımız eklendi. Metropol ilçelerin pek çoğunu CHP’li kadın belediye başkanlarımız yönetiyor. Amiral gemimiz İzmir’de dokuz kadın adayımızdan sekizi İzmirliler tarafından göreve getirilmiştir.

‘Dokuz bakan erkekse dokuzu da kadın olmalı’

Biz kadın konusunda partide devrim yapacağız derken bir abla çıkıp ‘siz kotaları değil kafaları değiştirin’ demişti. Oluşturduğumuz Merkez Yönetim Kurulu’nun yarısının kadın olduğu bir gölge kabinesi var. Mevcut kabinenin bir simetrisi ve iktidara geldiğimizde bu işi nasıl yapacağımızın bir göstergesi. Tayyip Bey’in kabinesinde tek kadın var, o da kadın ve aileden sorumlu. Bu ikimizin nasıl bir Türkiye vadettiğini gösteriyor.

Tayyip Bey’e göre kadının yeri sadece evi, ailesinin yanı. Onun kafasındaki tek kadın bakan budur. Bizim görevlendirmemizde de dokuz kadın var. Eğer dokuz erkek bakanınız varsa dokuz tane de kadın bakan olacak. Bu nedenle tüzükte halihazırda yüzde 30 olan kadın kotasını kademeli olarak artırarak önce yüzde 40, sonra yüzde 50 ile artıracağız. CHP milletvekillerinin de belediye başkanlarının da yarısını kadın yapacağız. CHP’nin 1935’te 17 kadın milletvekili vardı ve çok uzun yıllar boyunca bu tekrar yakalanamadı bile. Atatürk’ün vizyonunu yeniden yakalayacağız.”

‘Başka bir ses karıştırmam’

Özel konuşması sırasında salondan gelen erkek seslerine de tepki gösterdi.

“Bu yapılan doğru değil. Ben sizi her ortamda dinliyorum. Kapının önünde de yine dinlerim, ama burası kadın kolları kongresi. Burasını buraya bırakacaksınız. Lütfen arkadaşlar. Burayı kadınlara bırakacaksınız. Uzunca bir emeğin karşılığını almak için burada toplanmış CHP Kadın Örgütü varken onların sesine başka bir ses karıştırmam, doğru değil bu” dedi ve kongrenin başka amaçlarla kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Kadın kolları kongresinin kadınlara ait bir ortam olarak devam etmesini sağlamak için güvenlik görevlilerinden yardımcı olmasını istedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.