Çocukları istismar eden sucu hakim karşısında: Kadınlar duruşmayı koridorda takip etti

Bağcılar'da ses yalıtımlı odada çocukları istismar eden Metin Şenay ilk kez hakim karşısına çıktı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu duruşma öncesi açıklama yaptı ve sanığın daha önce de aynı suçu işlediğini, serbest bırakıldığını hatırlattı

Gündem 7 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Duruşma koridordan takip edildi.

Annesi 11 yaşındaki M.Y.’yi İstanbul Bağcılar Yenimahalle Mahallesi’nde sabah okula bırakmıştı. Ancak küçük çocuk okul çıkış saatinde eve dönmeyince ailesi kızlarını aramaya başlamış ve gidebileceği her yere bakmıştı. Bir ize rastlamayan aile polise başvurmuş, kızlarının mahallenin sucusu Metin Şenay’ın aracına bindiği tespit edilmişti. Bu andan sonrası geçen yıl Türkiye’yi çok sarsmıştı, çünkü ev ve iş yerine düzenlenen baskında Metin Şenay kaçmaya çalışmış, aranan çocuk dükkanında bulunmuştu. Önünde damacanaların dizili olduğu üç ayrı bölmeden birindeydi çoik. M.Y. orada bulununca mahalleli Metin Şenay’ı linç etmeye çalışmış, polis şüpheliyi dükkanın kepengini indirerek kurtarmıştı.

Çocuğun bulunduğu bölmede ses yalıtımı vardı, duvarlarda da korkutmak amacıyla ‘sessiz ol’ yazılı kağıtlar asılıydı. Çocuk sessiz olmazsa öldürülmekle tehdit ediliyordu o kağıtlarda. Metin Şenay yakalandığında 2009 yılında da benzer bir suçlamayla karşılaştığı ama serbest bırakıldığı ortaya çıkmıştı. Bununla birlikte cinsel istismarın M.Y. ile sınırlı kalmadığı da geçen yıl ele geçirilen telefon ile bilgisayardan çıkan görüntülerle öğrenildi. Hatta videolardaki mağdur çocuklardan biri şimdi 19 yaşındaydı ve 10 yıl istismara maruz kalmış, felç geçirmişti. Ele geçirilen bazı görüntüler ise şifreli bir hard diskte. İddianameyi hazırlayan savcının hard disk şifresinin çözülmesi iddianameyi geciktireceği için bunu mahkeme heyetinin yaptırması gerektiğini iddianameye eklediği öğrenildi.

60 yaşındaki sucu Metin Şenay’ın çok sayıda çocuğa cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla yargılanmasına bugün Bakırköy 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Başsavcılık sanığın cebir, tehdit ve hile kullanarak silahla ve cinsel amaçla çocuğu hürriyetinden yoksun bırakma, çocuğun nitelikli cinsel istismarı, müstehcen yayınların üretiminde çocukların kullanılması suçlarından her mağdur için ayrı ayrı olmak üzere toplamda 128 yıl 9 aydan 331 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep ediyor. Duruşma öncesinde açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim sanık hakkında 15 yıl önce aynı suçtan şikayet olduğunu, ancak delil yetersizliği gerekçesiyle beraat kararı verildiğini anımsattı.

Çocuk istismarının aklanmaması için adliyede olduklarını söyleyen Ataselim yıllarca süren istismarda kimin payı varsa hepsinin yargılanması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. “Bir kişi onlarca çocuğu istismar ediyor. 2009 yılında 12 yıl ceza alıyor. Sonra Yargıtay bir karar veriyor, ‘Yetersiz ve soyut deliller olduğu için beraatına’ diyor. Yani hiçbir ceza almadan elini kolunu sallayarak küçücük odada, küçücük çocukları istismar etmeye devam ediyor. 15 yıl olmuş. Çocuk istismarını önlemek mümkün” diyen Ataselim Lanzorete Sözleşmesi’nin uygulanması gerektiğini ifade etti.

Ataselim sözlerini “Her okulda risk tarama formu uygulanırsa çocuk istismarı önlenebilir, daha erken farkedilebilir. Genelde ‘Çocuk susar, sen susma’ derler. Biz tam tersini söylüyoruz. Çocuk anlatır bir şekilde. Siz gözlerinizi ve kulaklarınızı kapatmayın yeter ki siz yetkililer sessiz kalmayın yeter ki. Birçok çocuk istismarının delil yetersizliğinden üstü kapatılıyor. Yetersiz olan delil değil, yetersiz olan bu ülkedeki adalettir. Bu ülkedeki yetkililerin sorumluluklarını yerine getirmemeleridir. 2009’da ceza almış olan biri 15 yıl oldu 2024 tekrar yargılanacak Metin Şenay. Bu davanın takipçisi olacağız” cümleleriyle tamamladı.

Öte yandan davayı izlemeye gelen ama koridorda kalan izleyiciler “Çocuklar vatandır, vatanına sahip çık” şeklinde slogan attı. Sanık SEGBİS sistemiyle duruşmaya katıldı.

Ulusal Kriminal Büro’ya sorduk: Bağcılar’daki dehşetin hard disk şifresini biz çözebiliriz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.