Nedir bu çökertilen ‘Comanchero’ çetesi? Lideri ocaktan beri eldeymiş

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Avustralya merkezli motosikletli uyuşturucu çetesi Comanchero'nun liderleri Ngakuru ve Hakan Ayık'ın gözaltına alınıp çetenin çökertildiğini duyurdu. 10Haber, Ngakuru'nun ocak ayında gözaltına alındığı ve 10 aydır geri gönderme merkezinde bekletildiği bilgisine ulaştı.

Gündem 3 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Comanchero adlı uluslararası çetenin çökertildiğini duyurdu. “Organize suç örgütlerini, zehir tacirlerini affetmeyeceğiz. Hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz” diyen Yerlikaya yakalanan isimleri şöyle sıraladı:

“ABD ve Avustralya makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Hakan Ayık, Yeni Zelanda makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Duax Hohepa Ngakuru, Avustralya makamlarınca çıkarılan kırmızı bültenle aranan Hakan Arif Tavukçu, ABD makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Barış Tükel ve Erkan Yusuf Doğan, mavi bültenle aranan Jimmy Avaijan, Sibel Arif, Alp Öztürk ile birlikte aklama faaliyetlerine iştirak ve yardım eden 37 şüpheli…”

Ocak’ta gözaltına alınmış

Uyuşturucu kartelinin yöneticisi olduğu iddiasıyla hakkında yakalama kararı bulunan Yeni Zelandalı, Avustralya vatandaşı “Dax” (dağ) lakaplı Duax Hohepa Ngakuru 17 Ocak’ta İstanbul’da gözaltına alınmıştı. Ngakuru dünyanın en büyük uyuşturucu kartellerinden birinin arkasındaki kişi olmakla ve karteli Türkiye’den yönetmekle suçlanıyordu. Ngakuru’yu ele veren sosyal medya paylaşımları oldu. Sarıyer’de bir villaya düzenlenen baskında yakalanan Ngakuru, Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edilmişti. 10Haber, Yerlikaya’nın gözaltına alındığını duyurduğu Ngakuru’nun 10 aydır Geri Gönderme Merkezi’nde bekletildiği bilgisine ulaştı. Ngakuru hakkında Yeni Zelanda, Avustralya ve Belçika’nın iade talebi bulunuyordu. Hakan Ayık ise dört yıldır aranıyordu.

Hawi öldü, Buddle yakalandı: Yeni liderler Ngakuru ve Ayık

Comanchero isimli motosikletli uyuşturucu çetesi lideri Mick Hawi 2018 yılında Sydney’de bir spor salonunun önünde vurularak öldürülmüştü. Hawi’nin öldürülmesinin ardından çetenin başına Mark Buddle geçti. Avustralyalı uyuşturucu baronu Mark Douglas Buddle 9 Temmuz 2022’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yakalandı. Türkiye İnterpol Europol Daire Başkanlığı yetkililerine teslim edilmek üzere Ankara’ya gönderilen Buddle Avustralya’ya iade edildi. Buddle’nın iadesinin ardından çete liderliğini Avustralya’dan lise arkadaşı Ngakuru ve Hakan Ayık devraldı.

Kim bu Hakan Ayık?

1979 Avustralya doğumlu olan Hakan Ayık uyuşturucu ticareti, fuhuş organize suçlardan Avustralya makamlarınca kırmızı bültenle aranırken 2010 yılında Kuzey Kıbrıs’ta yakalandı. Ancak daha sonra kefaletle serbest bırakılmasıyla ‘ortadan kayboldu’ ama Ayık’ın sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar onun Türkiye’de lüks içinde yaşadığını ortaya koyuyordu.

Duax Ngakuru

BirGün’den Bahadır Özgür 21 Ocak 2023’te yazdığı “Şişli’nin göbeğinde kartel üssü!” başlıklı yazısında Comanchero adlı çetenin liderlerinin Türkiye’yi mesken tuttuğunu, Şişli’deki bir otelin çetenin adeta üssü haline geldiğini aktarmıştı.

Alaçatı’da otele ortak oldu, İstanbul’da şirket kurup otel işletti

Sosyal medya tutkusuyla yaptığı paylaşımlarının sonucu FBI’ın takibine takılan ve Avustralya ile ABD tarafından aranmakta olan Hakan Ayık’ın Türkiye’de neler yaptığına ilişkin ise yazıda şöyle deniyordu:

“Hakan Ayık 2015 yılında otelcilik işine merak sardı. Önce Biblos Alaçatı Resort Otel İnşaat ve Turizm şirketine yarı yarıya ortak oldu. Üç yıl sonra hisseleri devretti ve 2018 yılında İstanbul’da A.W Turizm Otelcilik Gıda Teknoloji şirketini kurdu. Ardından K.C. Oteli’ni işletmeye başladı. Şirket hemen arka sokakta otel ile yan yana bulunuyor. 2021 yılında ise Avustralya vatandaşlığını bıraktı ve soyadını ‘Reis’ olarak değiştirdi. Ayık Avustralya’da uzun yıllar yürüttüğü suç faaliyetleri nedeniyle, ABD’de ise kokain ticareti davası nedeniyle aranıyor. Türkiye’de herhangi bir araması olup olmadığını bilmiyoruz. Dünyanın iki ucundaki görevliler sosyal medyadan iz sürüp suçluları bulurken Türkiye’de, İstanbul’un ortasındaki bir otelin kartel üssüne dönmesini kimse fark etmemiş anlaşılan!”

Avustralya basını: Türk yetkililerle bağlantılıydı

Avustralya gazetesi The Sydney Morning Herald ise Haziran 2021’de yayımladığı bir haberde Hayan Ayık’ın soyadını Reis diye değiştirerek İstanbul’da otel işlettiğine değiniyordu. Haberde “Avustralya ve Türkiye’deki birçok kaynağa göre, Ayık Türk yetkililerle bağlantılıydı” ifadelerine yer veriliyordu.

Operasyon Truva Kalkanı: AnOm ele verdi

BBC’nin aktardığına göre FBI tarafından 2021’de yönetilen operasyonda polis tarafından suç örgütlerine satılan AnOm şifreli telefonlar Hakan Ayık tarafından diğer suç örgütlerine tanıtıldı ve satıldı. Bu da 16 ülke polisinin suç örgütlerini kolayca takip etmesini sağladı.

Polis tarafından suç örgütlerine satılan şifreli haberleşme hattı AnOm sayesinde suçlulara ulaşılması nedeniyle, operasyona tarihteki Truva Atı’na atıfla “Truva Kalkanı” adı verildi.

Europol kaynaklarına göre polisin suçlulara satmayı başardığı şifreli hat Avustralya’nın en çok arananlar listesinde yer alan ve halen Türkiye’de yaşadığı bildirilen Hakan Ayık sayesinde yaygınlaştı.

Ayık farkında olmadan polise yardım ederken suç ortaklarını da tuzağa düşürdü.

Avustralya polisine göre Ayık AnOm’un suç örgütlerince kullanılmasını sağlayan en etkin güçtü. Suç örgütlerine sızan sivil polislerin 2018 yılında satmaya başladığı şifreli telefonu ilk satın alanlardan biri Hakan Ayık oldu.

AnOm şifreli telefonlar

Sadece mesaj gönderip alabilen ve suçlular tarafından şifresinin asla kırılamadığına inanılan telefonun Ayık’ın eline geçmesinin ardından satışlar da arttı. Çünkü Hakan Ayık kendi suç ağı içinde bol bol telefonun reklamını yaptı.

Avustralyalı yetkililere göre bu durum polisin işini oldukça kolaylaştırdı. Suç ağı içinde güvenilir bir kişi olan Ayık polis tarafından izlenen şifreli telefonların yaygın şekilde satılmasını sağladı. Hatta Ayık’ın bir süre sonra bizzat telefonun satışını yaparak ciddi gelir de elde ettiği bildiriliyor.

Polislerin de içinde olduğu çete, 211 daireli koca siteye el koymuş, evleri kiraya vermişPolislerin de içinde olduğu çete, 211 daireli koca siteye el koymuş, evleri kiraya vermiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.