Depremde yıkılan Said Bey Sitesi davasından çekilen bilirkişi heyeti Ebrar Sitesi davasını da bıraktı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'ndeki (AB) Deprem Bağışı Konferansı'nda konuştu. Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin maliyetinin 104 milyar doları bulacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu ile AB Konseyi Dönem Başkanı İsveç’in, Türkiye ve Suriye’de depremlerden etkilenen bölgelere destek için düzenlediği “Uluslararası Bağışçılar Konferansına canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığını yürüten İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’a düzenledikleri konferans için teşekkür etti. Konferansta Türkiye ve Suriye için taahhüt edilen destek 7 milyar Euro (140 milyar TL) seviyesine ulaştı.
Enkaz altında kalan 50 bin 96 insanın hayatını kaybettiğini, 115 bin vatandaşın ise yaralı kurtarıldığını aktaran Erdoğan, aralarında AB vatandaşlarının da olduğu, hayatını kaybeden 6 bin 807 yabancı ve Suriyeli için de başsağlığı dileklerini iletti.
Depremin üzerinden 40 günden fazla süre geçtiği halde hasar tespit çalışmalarının hala tamamlanmadığını söyleyen Erdoğan, yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı, yani artık kullanılamaz hale gelmiş bina sayısının 298 bine, buralardaki bağımsız bölüm sayısının ise 876 bine vardığını anlattı.
“Hedefimiz, bir yıl içinde deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını karşılayacak sayıda, kaliteli ve güvenli yapıyı inşa etmektir” diyen Erdoğan, “İlk yıl 319 bin, toplamda ise 650 bin konutu insanlarımıza teslim etmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Erdoğan, depremin ardından yapılacak harcamanın toplamda 104 milyar doları bulacağını söyledi.
Avrupa Birliği Komisyonu ve Dönem Başkanı İsveç’in ev sahipliğinde yapılan toplantıya çok geniş katılım oldu. Konferansa, AB üyelerinin yanı sıra, komşu ülkeler, Birleşmiş Milletler üyeleri, uluslararası kuruluşlar ve ilgili diğer paydaşlar katıldı. Toplantıya katılan delegelerin sayısı 400’ü buldu. Katılımcı ülke sayısı 65, uluslararası örgüt ve finans kuruluşlarının sayısı ise 26 oldu. Türkiye ve Suriye için taahhüt edilen destek 7 milyar Euro (140 milyar TL) seviyesine ulaştı. Bu miktarın 6.05 milyar Euro’su Türkiye, 950 milyon Euro’luk kısmı ise Suriye için taahhüt edildi.
Toplanan miktar az gibi gözükse de beklentilere uygun. Ulusal ve kurumsal nitelikli olan desteğin 3.3 milyar Euro’luk (66 milyar TL) kısmı AB ve üyeleri tarafından sağlanan destek, hibe ve kredilerden oluşuyor. Taahhütlerin 4.3 milyar Euro’luk (86 milyar TL) bölümü uygun kredi, geri kalanı ise hibe niteliğinde. Taahhütlerin bir kısmı proje bazında devreye sokulacak. Her bağışçı yaptığı yardımdan sorumlu olacak ve Türkiye’yle koordinasyon içinde nerede kullanılacağına karar verecek. Yardımların kullanılmasında şeffaflık ilkeleri ön planda tutulacak. AB ve diğer bağışçıların kontrol mekanizmaları da devreye sokulacak.