Depreme hiç bu açıdan bakılmamıştı: 300 milyon ton moloz ne olacak?

Prof. Naci Görür yerel seçimlerde seçilecek belediye başkanlarına ödev verdi ve fayları incelemeleri uyarısı yaptı. Olası bir Marmara depreminde 300 milyon ton moloz ortaya çıkacağını hatırlatan Görür ‘gömecek yer bile yok’ dedi.

Gündem 20 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Depreme hep can kaybı odaklı bakıyoruz oysa 6 Şubat’ın acı tecrübesi, enkaz kaldırmanın da ne kadar hayati olduğunu gösterdi. Prof. Naci Görür ‘Olası bir Marmara depreminde 300 milyon ton deprem molozu ne olacak’ diye sordu.

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği ‘Beklenen Marmara Depremi ve Ekonomik Etkileri’ konulu panele katıldı ve kritik uyarılar yaptı. Enis Sülün Konferans Salonu ve Gösteri Merkezi’ndeki panel öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Görür Marmara Bölgesi’nde yeni seçilecek belediye başkanlarına deprem konusunda önerilerini sıraladı.

Yapılması gereken araştırmaları sıraladı

Seçilen belediye başkanlarının kentlerine yönelik tehlike analizi çıkartmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Görür şu tavsiyelerde bulundu:

“Tehlike analizi demek fay analizi demektir. O kenti etkileyecek fayların bütün özelliklerini inceleyecek. O fayların boyunu, derinliğini, tekerrür periyodunu, deprem kapasitesini, bütün bunları öğrenecek. Ondan sonra bu fay harekete geçerse meydana gelecek depremde, deprem dalgalarının kendi kentinin altında nelere mal olacağını, nerelerde hızlanacağını, nerelerde yavaşlayacağını, nerede depremi büyüteceğini, nerede depremi küçülteceğini, nerelerde çok fazla yıkıma sebep olacağını veya olmayacağını araştırmalarla bulacak.”

İnşaat mühendislerinden deprem raporu: Hatay'daki binalara etriyen demiri konmamışİnşaat mühendislerinden deprem raporu: Hatay’daki binalara etriyen demiri konmamış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.