Danıştay Başkanı ilk turda seçildi, Yargıtay’daki düğüm ise yine çözülemedi

Yargıtay Başkanlık seçimlerinden haftalardır bir sonuç çıkmazken yapılan Danıştay Başkanlık seçimlerinde Danıştay Başkanı yeniden Zeki Yiğit oldu.

Gündem 24 Nisan 2024
Danıştay Başkanı yeniden Zeki Yiğit oldu.

Danıştay Başkanı Zeki Yiğit’in dört yıllık görev süresinin dolacak olması nedeniyle bugün saat 14.00’te başkanlık seçimi yapıldı. 7 Mayıs 2020’de dört yıllığına mevcut görevine seçilen Yiğit’in görev süresinin 7 Mayıs’ta dolacak olması nedeniyle mevzuat gereği seçim süreci dün başlamıştı.

Danıştay’ın 116 üyesi sandık başına gitti ve Yiğit yeniden dört yıllığına Danıştay Başkanı seçildi. Adaylık başvurusu yapanlar arasında Yiğit’in yanı sıra 6. Daire Başkanı Emin Sınmaz ve 5. Daire Başkanı Fethi Aslan da vardı.

Yargıtay'da seçim vaatleri: Sonsuz üyelik, alakart yemek, dolgun maaşYargıtay’da seçim vaatleri: Sonsuz üyelik, alakart yemek, dolgun maaş

Öte yandan yılan hikayesine dönen Yargıtay Başkanlığı seçimlerinde 22. turda da sonuç çıkmadı.

Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020’de seçilen Mehmet Akarca’nın dört yıllık görev süresi 24 Mart itibarıyla doldu. Bu kapsamda Yüksek Mahkemenin dört yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay üyeleri 25 Mart Pazartesi sandık başına gitti.

Seçimin ilk 21 turunda hiçbir adayın 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması nedeniyle bugün 22. tur oylaması yapıldı.

Oylama sonucu Mehmet Akarca 94, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 111, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ise 109 oy aldı. Seçime katılım 325 olarak kayıtlara geçerken bir oy boş kullanıldı, 10 oy da geçersiz sayıldı.

Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle seçime 23. tur oylamayla devam ediliyor. Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.

Zeki Yiğit kimdir?

Zeki Yiğit 10 Mayıs 1965 yılında Alaplı Zonguldak’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1987 yılında mezun oldu. 1988 yılında hakim adayı olarak göreve başladı, çeşitli ilçelerde hakimlik ve savcılık yaptıktan sonra Adalet Bakanlığı’nda görev alarak sırasıyla Adalet Müfettişliği, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcılığı ve Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

2011 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Danıştay üyeliğine seçildi. 2013 yılı itibariyle Yüksek Seçim Kurulu üyesi. Evli ve dört çocuklu.

Ülkücüler Yargıtay seçimini kilitlediÜlkücüler Yargıtay seçimini kilitledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.