‘Demirören, Dominika’dan vatandaşlık satın aldı’ iddiası

Yıldırım Demirören'in, Avrupa Birliği ülkeleri ve Çin'in de aralarında bulunduğu 130 ülkeye vize kolaylığı sağlayan Dominika vatandaşlığı aldığı iddia edildi.

Gündem 12 Ekim 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in ve kızı Yelda Demirören’in Atlas Okyanusu’nun küçük ada ülkesi Dominika’dan vatandaşlık aldığı iddia edildi.

Gazeteci Bahadır Özgür, sosyal medya hesabından OCCRP’nin (Organize Suç ve Yolsuzluk Haberleri Bildirme Projesi) Yıldırım Demirören ile ilgili iddiasını paylaştı. Özgür, “Yıldırım Demirören, Karayip ülkesi Dominica’dan para karşılığı vatandaşlık satın almış. Kızının da Dominica pasaportu olduğu belirtiliyor” dedi.

OCCRP, dünya çapında Dominika’dan vatandaşlık aldığını iddia ettiği isimleri internet sitesinde yayınladı. Bu isimler arasında Yıldırım Demirören ve kızı Yelda Demirören de yer alıyor.

Demirören, Hürriyet'in matbaa binalarını ve arsasını zararına Baykar'a sattıDemirören, Hürriyet’in matbaa binalarını ve arsasını zararına Baykar’a sattı

Proje, Demirören dosyasına şu notları düştü:

“Demirören, babası tarafından kurulan ve milyarlarca dolar değerinde bir Türk enerji, medya, sanayi ve gayrimenkul holdingi olan Demirören Holding A.Ş.’nin hissedarlarından biri ve yönetim kurulu başkanıdır. Aynı zamanda Beşiktaş spor kulübü eski başkanı ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun eski başkanıdır.”

OCCRP’nin internet sitesinde yer alan Demirören’in profilinde, Demirören’in kendisi hakkında yazılanlara cevap vermesi için ulaşıldığı fakat Demirören’in bu talebe yanıt vermediği belirtildi.

Haberin ardından Demirören Holding ya da Yıldırım Demirören aracılığı ile bir yalanlama yayınlanmadı.

Dominika vatandaşlığı neden tercih ediliyor?

Karayip’teki küçük ada ülkesi olan Dominika’dan 100.000 dolardan başlayan fiyatlarla pasaport satın alınabiliyor. Bu sayede 130’dan fazla ülke ve bölgeye vizesiz seyahat hakkı elde edilebiliyor.

Dominika hükümeti tarafından 1993 yılından bu yana yabancılara vatandaşlık satılıyor. Başvuru için ya bir devlet fonuna yaklaşık 100.000 dolar bağış yapılması ya da devlet onaylı bir sitede en az 200.000 dolar değerinde gayrimenkul satın alınması gerekiyor.

Dominika vatandaşlarının adada yaşamadıkları takdirde vergi ödemeleri gerekmiyor.

Borçlu Demirören, İstiklal'deki AVM'sini Denizbank’a devrettiBorçlu Demirören, İstiklal’deki AVM’sini Denizbank’a devretti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.