Depremde 63 kişinin öldüğü apartmanda tadilat yapan baba-oğula dava açıldı

Adana’da 6 Şubat Depremlerinde yıkılan ve 63 kişinin öldüğü Tutar Apartmanı’nda zemin katta tadilat yapan baba-oğula dava açıldı. Bekir ve Osman Baloğlu’nun 22 yıl 6’şar ay hapsi isteniyor.

Gündem 23 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Tutar Apartmanı C Blok enkazı

Adana’nın Çukurova ilçesinde 6 Şubat 2023’teki depremlerde Tutar Apartmanı’nın C Bloku yıkıldı, 63 kişi yaşamını yitirirken 12 kişi de yaralandı. Depremin ardından yurtdışına kaçan binanın teknik uygulama sorumlusu ve inşaat mühendisi Cüneyt Akkaya hakkında Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Hakkında yakalama kararı çıkartılan Akkaya Karadağ’da yakalandı, iadesi için girişimlere başlandı. Cüneyt Akkaya’nın yargılaması sürerken yıkılan binanın zemin katındaki dairede tadilat yaptırdıkları iddia edilen 59 yaşındaki Bekir Baloğlu ve 35 yaşındaki oğlu Osman Baloğlu hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Tadilat binaya zarar verdiği gerekçesiyle 13 Haziran’da baba ve oğlu tutuklandı.

Avukatları Bekir Baloğlu ve oğlu Osman Baloğlu’nun tutuklanmasına itiraz etti. İtirazı değerlendiren Adana 4. Sulh Ceza Hakimliği bilirkişi raporlarına göre Bekir ve Osman Baloğlu’nun kusuru olmadığını söyleyerek Bekir ile oğlu Osman Baloğlu’nun yurtdışına çıkış yasağı ve konutu terk etmeme adli kontrol tedbiriyle tahliyesine karar verdi.

İzmir’de olası deprem uyarısı: Deniz kentin içine girecekİzmir’de olası deprem uyarısı: Deniz kentin içine girecek

7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin baba oğul hakkındaki suç duyurusunda bulunulması kararı üzerine Adana Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki Deprem Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma tamamlandı. Savcılık Bekir Baloğlu ve oğlu Osman Baloğlu hakkında ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan iddianame hazırladı. Savcı baba ve oğulun 22 yıl 6’şar ay hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. İddianame davanın devam ettiği Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme kısa süre önce tahliye edilen baba ve oğlunun tekrar tutuklanmasına karar verdi.

İddianamede sanık baba ve oğlun yıkılan Tutar Apartmanı C Blok’un zemin katındaki dairedeki tadilatla yapıya zarar verdikleri belirtildi. İddianamenin değerlendirme bölümünde “Sanıkların yaptıkları tadilatla zemindeki iş yerini daireyle birleştirilip kullandıkları, zemin ve 1’inci katta yapıldığı tespit edilen ağır tadilat ve değişiklikler nedeniyle depremde yıkılan binada göçük altında kalmaları sonucu 63 kişinin ölümüne, 12 kişinin yaralanmasına neden oldukları, öngörülebilen bu netice bakımından dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranan sanıklar açısından bilinçli taksir koşullarının oluştuğu anlaşılmıştır” dendi.

İddianamede ifadelerine de verilen Bekir Baloğlu ve oğlu Osman Baloğlu suçlamaları kabul etmedi. Baba ve oğulun yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Deprem yargılamalarında bu da oldu: Tutuklu müteahhit, ölenleri suçladıDeprem yargılamalarında bu da oldu: Tutuklu müteahhit, ölenleri suçladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.