‘Dilruba’ya yeni bir dava açıldı’ iddiasına avukatından yalanlama

İzmir'de sokak röportajıyla tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan Dilruba Kayserilioğlu'na 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla yeni bir dava açıldığı öne sürüldü. Fakat çok geçmeden avukatı bu iddiayı yalanladı.

Gündem 5 Eylül 2024

İzmir’in kalabalık caddelerinden birinde yapılan bir sokak röportajı 33 yaşındaki Dilruba Kayserilioğlu’nun hayatını altüst edip Türkiye’de dip seviyeleri gören ifade özgürlüğü tartışmalarını daha da alevlendirdi. Hayvan hakları savunucusu olan ve sosyal medya üzerinden aktif bir şekilde görüşlerini paylaşan Kayserilioğlu Instagram’ın erişime engellenmesi ve hayvan yasasıyla ilgili düşüncelerini dile getirdiği bu röportajla büyük bir fırtınanın ortasında buldu kendini.

Kayserilioğlu 12 Ağustos günü röportajda sarf ettiği sözler nedeniyle ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama’ suçlamasıyla tutuklandı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Kayserilioğlu’na ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasını da yöneltti. Genç aktivist bu suçlamalarla cezaevine gönderildi.

Avukatı Hüseyin Yıldız Kayserilioğlu’nun tutukluluğuna itiraz etti. Ancak ilk itiraz reddedildi. Kararın ardından ikinci bir itiraz yapıldı ve bu kez ‘hakaret’ suçlamasıyla ilgili tutukluluk kaldırılarak Kayserilioğlu’na yurtdışı yasağı getirildi. Ne var ki ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlaması nedeniyle tutukluluğu devam etti. Nihayet 29 Ağustos’ta yapılan itiraz sonucu Kayserilioğlu serbest bırakıldı.

Kayserilioğlu’nun yargı süreci burada da sona ermedi. 4 Eylül’de İzmir Adliyesi’nde görülen duruşmada TCK 216/1 ve 2 ile 218. maddelerinden ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçunu basın yoluyla işlemekten altı yıla kadar hapis istemiyle yargılandı. Mahkeme bu suçun oluşmadığına karar vererek beraat verdi. Ancak ‘halkın bir kesimini alenen aşağılamak’ suçundan altı ay hapis cezasına çarptırdı. Ceza suç basın yoluyla işlendiği gerekçesiyle artırıldı ve dokuz aya çıkarıldı. İyi hal indirimi uygulandıktan sonra 7 ay 15 güne düşürüldü. Hükmün açıklanması geri bırakıldı ve Kayserilioğlu hakkındaki adli kontrol kararı kaldırıldı.

‘Yeni iddianame hazırlandı’ iddiası

Tüm bu hukuki süreçlerin ardından Dilruba Kayserilioğlu ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla yeniden yargılanacağı iddia edildi. İddiaya göre İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bu suçlama için dört yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı.

Fakat basında da yer alan bu iddialara avukatı Hüseyin Yıldız’dan yalanlama geldi. Yıldız sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Müvekkilim Dilruba hakkında Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla ilgili dava açıldığına ilişkin basında yer alan haberler ile ilgili yaptığımız incelemede açılmış bir kamu davası yoktur. Konunun takipçisi olan basın emekçilerinin hassasiyetine teşekkür ederiz” dedi.

Sokak röportajı sonrası tutuklanan Dilruba'ya jet ceza: Yedi buçuk ay hapisSokak röportajı sonrası tutuklanan Dilruba’ya jet ceza: Yedi buçuk ay hapis

RTÜK'ün 'sokak röportajı' düzenlemesi: YouTube'dan yayın yapan herkese lisans alma mecburiyetiRTÜK’ün ‘sokak röportajı’ düzenlemesi: YouTube’dan yayın yapan herkese lisans alma mecburiyeti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.