Hacda vize muamması… Diyanet Türkleri şikayet mi etti? Biri ‘evet’ diğeri ‘hayır’ diyor

Diyanet'te görevli Demirhan bir konuşmasında hac vizesi dışında Suudi Arabistan'a gidenleri şikayet ettiklerini söyledi. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ise kimseyi şikayet etmediklerini, konuşmanın çarpıtıldığını söyledi.

Gündem 18 Haziran 2024
Ali Erbaş.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Demirhan hac vizesi haricinde Suudi Arabistan’a gidenleri şikayet ettiklerini söylemişti. Bir kürsüde yaptığı konuşmada Demirhan “Seyahat vizesiyle plansız programsız gelen hacılarımız vardı. Önceden gidip de orada kamufle olan, belki otelde bekleyen hac zamanını, arafat zamanını bekleyen… O zaman geldiğinde de arafata gitmek için çalışan insanlar geçen sene çok fazlaydı. Bu sene onları şikayet ettik. Şikayetçi olduk. Dedik ki ‘bu bizim organizasyonumuzu baltalıyor.’ Onlar da ‘tamam biz bu sene önlemini alacağız. Zilhadenin son ayında onların girmesine -ticari ya da başka vizeyle- hac vizesi dışında onların girişine izin vermeyeceğiz’ dediler” diye konuştu. Demirhan bir de tavsiyede bulundu ve herhangi bir şirketle gitmek isteyenlere “Perişan olursunuz” dedi.

Bu açıklamalar kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Çünkü hac vizesiyle gitmeyen Türklerin zor durumda kaldığı anlaşılıyordu ve çok eleştirildi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da konuyla ilgili açıklama yaptı ve Demirhan’ın aksine şikayet etmediklerini söyledi. “Kural dışı” hac ibadeti konusunda büyük sıkıntı yaşandığını anlatan Erbaş bu sıkıntıları sadece Türkiye’nin değil, diğer ülkelerin de yaşadığını söyledi ve “Suudi Arabistan geçen sene yaşanan bu sıkıntının ardından 2023 yılı haccının hemen ardından çeşitli ülkelere hac vizesi sahipleri dışındakilerin hacdan 15 gün önce ve 15 gün sonrayı içine alan sürede Mekke’de bulunmasını yasakladığına dair yazı gönderdi” dedi.

İşlerinin sadece duyuru yapmak olduğunu ve başka bir yetkilerinin olmadığını aktaran Erbaş “Gelenler çok büyük sıkıntılar yaşadı, vatandaşlarımıza büyük sıkıntılar yaşatıldı. Bununla ilgili ‘Diyanet Mekke’de hac vizesiz gidenleri şikayet etti’ diyorlar ya bu en basit ifadesiyle külliyen yanlış, gerçek dışı. Bir tane vatandaşımızı bile Mekke’de kimseye şikayet etmedik” diye konuştu.

Demirhan’ın videosuna ilişkin de konuşan Erbaş şöyle devam etti:

“O video konuşması hacdan iki ay önce Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda bizim ekip başkanları ve diğer görevlilere yaptığımız eğitim seminerinde 2023 yılına ait yaşanan birtakım hususların şikayetiyle alakalıydı. 2023 yılında vatandaşlarımıza bu sıkıntıları haksız yere yaşatan kişilerle, yetkisiz şirketlerle ilgili bir şeydir. Bunu ‘Bizim Mekke’deki vatandaşlarımızı Suudi Arabistan mercilerine şikayeti’ şekline dönüştürmek tamamen çarpıtma, çok büyük bir çarpıtma. Burada bizim hiçbir arkadaşımız tek bir vatandaşımızı Suudi Arabistan mercilerine şikayet etmemiştir.”

Basın açıklaması yapmalarına rağmen bunu bazı kesimlerin görmezden geldiğine dikkati çeken Erbaş “İnsanlık bunu gerektirir ama böyle bir şey maalesef yok. Yine bazı kesimler kendi bildiğini okuyor” dedi.

Hac ön kayıt işlemleri 15 Ekim'e kadar uzatıldıHac ön kayıt işlemleri 15 Ekim’e kadar uzatıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.