Diyarbakır-Mardin yangınında can kaybı 12’ye çıktı

Diyarbakır-Mardin arasında çıkan yangında 12 kişi öldü, 78 kişi yangından etkilendi. Yaralılardan üçü entübe durumda.

Gündem 21 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesiyle Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede yangın çıktı. Yangının çıkmasına dair iki iddia var. Bunlardan biri anızların tutuşup yerleşim yerlerine sıçraması, diğeriyse bakımsız elektrik direğinden kaynaklandığı yönünde. Ancak yangın gece boyunca rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Bunun yaklaşık 250 hektar olduğu belirtildi ve Yazçiçeği Mahallesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi kırsal Yücebağ ve Yetkinler mahallelerine doğru ilerledi.

Bölgeye, Diyarbakır, Mardin ve çevre illerden çok sayıda itfaiye, sağlık, UMKE, AFAD, Orman İşletme Müdürlüğü, jandarma ve İl Emniyet Müdürlüğü’nün Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ile çevre belediyelere ait iş makineleri sevk edildi. Çınar’ın kırsal Köksalan, Yazçiçeği ve Bağcık ile Mazıdağı’nın Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler mahallelerinde etkili olan yangın dört saatte kontrol altına alındı.

Yangın sırasında beş kişi hayatını kaybetti. Yangından etkilenen 10’u ağır, 44 kişi ise hastanelere kaldırıldı. Daha sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ölü sayısının 12’ye çıktığını duyurdu. Koca ”Hastalarımızdan 5’inin tedavi ve takiplerine devam ediyoruz. 5’i de Diyarbakır’da tedavi gören hastalarımızdan 3’ü entübe durumda” dedi.

Diyarbakır’daki yangın.

Adli soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da konuyla ilgili açıklama yaptı ve soruşturma başlatıldığını duyurdu. Tunç “Diyarbakır’ın Çınar ile Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan ve geniş bir araziye yayılan anız yangınıyla ilgili Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmıştır. Yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

Yangının verdiği zararın boyutu gün ağarınca ortaya çıktı.

DEM Parti’den iktidara: Halkın yanında değil

Yangına zamanında müdahale edilmediğini söyleyen Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) resmi sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Facianın yaralarını halkla birlikte sardıklarını belirten DEM Parti “Acımız büyük, halkımızın başı sağ olsun. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. İktidarın müdahale etmekte geciktiği, yetersiz kaldığı faciaya karşı, başta Diyarbakır, Mardin, Van olmak üzere bütün bölge belediyelerimiz yangına müdahale ederek ve halka yardım ulaştırarak seferber oldu” dedi.

İktidarın ve devletin halkın yanında olmadığını söyleyen DEM Parti “Depremde yoklar, yangında yoklar, sel felaketinde yoklar. Ancak bizim halkımızla birlikte her türlü felaketin üstesinden gelecek gücümüz var” sözleriyle açıklamayı sonlandırdı.

CHP lideri Özgür Özel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Özel “Diyarbakır’ın Çınar ile Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasında meydana gelen anız yangınında yaşamını yitiren 5 yurttaşımıza Allah’tan rahmet, yaralı yurttaşlarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Diyarbakır ve Mardin’de yangın: Beş ölü, 10’u ağır 44 yaralı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.