uzun yıllar önce katıldığı yayında kullandığı ifadeler nedeniyle hakkında başlatılan soruşturmada gözaltına alınan emekli Amiral Türker Ertürk tutuklandı. Ertürk'ün savcılık ifadesine de ulaşıldı.
Emekli Amiral Türker Ertürk yıllar önce katıldığı bir TV programındaki sözleri nedeniyle tutuklandı. İfadesinde soruşturmaya gerekçe videolarda kullanılan ifadelerin kendisine ait olduğunu kabul eden Ertürk, videolardan birinin 3,5 yıl, diğerinin de 11 yıl öncesine ait yayınlar olduğunu aktardı.
Söz konusu içeriklerin bağlamından koparılarak paylaşıldığı savunması yapan Ertürk şu ifadeleri kullandı:
“Bu paylaşımları X isimli sosyal medya platformunda paylaşan şahıs manipülatif paylaşımlar yapmaktadır. Söz konusu cümlelerin suç içerdiğini düşünmüyorum.”
Ertürk savunmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Bir an önce iktidar değişirse ülkemiz acı çekmez şeklinde düşündüğüm için bu sözleri söyledim. Benim cümlelerim siyasi değerlendirme kapsamında düşünülmelidir. Söz konusu iktidar devam ettiği sürece ülkemizin acı çekeceğini düşünüyorum.
Nitekim şu an görüldüğü üzere devletin yetkili mercileri PKK ve teröristlerle masaya oturmaktadır. Bu da benim söylemlerimin haklı olduğunu göstermektedir. Belirttiğim şekilde söz konusu söylemlerin suç unsuru teşkil ettiğini düşünmüyorum.”
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Emekli Amiral Türker Ertürk hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. Soruşturmaya konu olan ifadelerin, Ertürk’ün katıldığı bir yayında yaptığı konuşmada kullandığı belirtilmişti.
Türker Ertürk hakkında açılan soruşturmaya gerekçe olan ifadeler şöyle:
“Bakın artık iktidar değişecek. Ama acılı ama acısız, iktidar değişecek. Onun için herkes aklını başına devşirmeli. Siz de, ben de… Tabii ki herkes de… Onun için Yüksek Seçim Kurulu’nun vicdanlarına ve hukuka göre karar vermelerini bekliyoruz. Yoksa ileride müşkülat yaşarız ülkece diye düşünüyorum.”
1957 yılında Trabzon’da doğan Türker Ertürk, Heybeliada’da bulunan Deniz Harp Okulu’ndan mezun olduktan sonra 1979 yılında subay olarak Türk donanmasına katıldı.
Ertürk, 15 yıl boyunca gemilerde görev yaptı ve bu süre içerisinde üç harp gemisinin komutanlığını üstlendi. Binbaşı rütbesiyle Deniz Kuvvetleri Milli Plan Subaylığı, yarbay rütbesiyle Donanma Komutanlığı Eğitim ve Tatbikat Kısım Amirliği, albay rütbesiyle ise Deniz Kuvvetleri Komuta Kontrol Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu.
1985-1987 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde görev yapan Ertürk, 1988-1990 yıllarında Deniz Harp Akademisi eğitimini tamamladı. Ardından 1992 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden, 1999 yılında ise Roma’da bulunan NATO Savunma Koleji’nden mezun oldu.
30 Ağustos 2006 tarihinde tuğamiralliğe terfi eden Ertürk, 2006-2008 yılları arasında Karadeniz Bölge Komutanlığı görevini yürüttü. 2008-2010 yılları arasında Deniz Harp Okulu Komutanlığı görevinde bulunan Ertürk, 9 Ağustos 2010 tarihinde istifa etti.
Mesleğinden ayrılmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) katılan Ertürk, yaklaşık beş yıl boyunca parti içerisinde siyasi faaliyet yürüttü. 12 Kasım 2014 tarihinde CHP’den istifa eden Ertürk, bir dönem siyasi çalışmalarını bağımsız olarak sürdürdü.
Türker Ertürk, 2019 yılında TBMM Grubu’nda düzenlenen bir törenle yeniden CHP’ye katıldı.