Bir emekli korgeneral sigara kaçakçılığından tutuklandı

2016-2017 yıllarında Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Kolordu Komutanlığı yapan Emekli Korgeneral Ömer Paç üç valiz dolusu kaçak elektronik sigarayla (478 karton) yakalandı. Ömer Paç tütün kaçakçılığı yapmaktan KKTC’de tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Gündem 25 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Türkiye’de elektronik sigara da, içindeki tütünü yüksek ısıda yakan sigara cihazı da yasak. Ama her ikisi de bulunuyor. Özellikle içinde tütün olan ve yüksek ısıda yakılan sigara benzeri ürünü internet üzerinden de, bazı tütüncülerden satın almak da mümkün.

Peki nasıl oluyor da aslında normal sigaradan daha pahalıya satılan bu ürün bu kadar bol ve çeşitli olarak bulunabiliyor? Kaçakçılık sayesinde.

Normal sigara kartonlarını andıran 10’lu paketler içinde satılan ve çeşitli versiyonları olan bu ‘sigara’ ülkeye genellikle yolcu beraberindeki bavullarla giriyor. Başlıca giriş kapıları Orta Asya cumhuriyetleri, Ermenistan ve Kıbrıs. Bu kaçakçılığı da daha çok Türkiye’de oturma ve çalışma izni olan yabancıların yaptığı düşünülürdü; çünkü diyelim Özbekistan’a, diyelim Türkmenistan’a en çok gidip gelenler onlar.

Geçen gün son derece çarpıcı bir olay yaşandı. Bir emekli korgeneralin bavulunda böyle tam 478 karton ‘sigara’ yakalandı. Emekli korgeneral Kıbrıs’tan Türkiye’ye dönmeye hazırlanıyordu, bavuluna bakılınca kaçakçılık ortaya çıktı.

Bir emekli korgeneralin bu yolcu beraberinde sigara kaçakçılığına katılması yeterince düşündürücü zaten ama bu korgeneralin kimliği de çok çarpıcı: Uzun süre Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri’ne komutanlık da yapmış olan emekli korgeneral Ömer Paç’tı bavulundan 478 karton birden sigara çıkan isim.

Kıbrıs Postası’nın haberine göre mahkemede olayı onu Ercan Havalimanı’nın VIP salonunda kaçakçılık nedeniyle yakalayan polis çavuşu Sultan Gizem Dönmez anlattı.

Polis Dönmez’in ifadesine göre emekli korgeneral  22 Şubat 2024 tarihinde saat 06.00’da Ercan Havalimanı’nda VIP yolcu gidiş bölümünden üç valiz dolusu toplam 478 karton elektronik sigara tütünüyle ülkeden çıkış yaptı.

Emekli Korgeneral Ömer Paç aynı gün saat 22.30 sıralarında KKTC’ye geri döndü. 23 Şubat 2023 tarihinde ise tutuklandı.

Polis tütünlere Ankara’da elkonduğunu, bununla ilgili Türkiye’deki makamlarla görüşme yapacaklarını, zanlının evinde de arama yapılması gerektiğini, ayrıca mesele ile bağlantılı şahıslar olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Emekli komutan Paç’ın sık sık seyahat ettiği tespit edildi ve kaçakçılıkla ilgili şahıslar araştırılıyor.

15 Temmuz 2016 darbe girişiminden bir ay sonraki YAŞ’ta Kıbrıs Türk Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Paç 1999-2002 yılları arasında K.K. Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı Mali Plan ve Program Şubesi Müdürlüğü, 2002-2004 yılları arasında yürüttüğü Işıklar Askeri Lisesi Komutanlığı, 2008-2010 yılları arasında Ege Ordusu Kurmay Başkanlığı, 2012 K.K. Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu.

5 milyar liralık Ocakçı Holding vurgununda 27 tutuklama5 milyar liralık Ocakçı Holding vurgununda 27 tutuklama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.