Emniyet’in lüks araçlarının astarı yüzünden pahalıya gelmesin

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın suç örgütlerinden ele geçirilip emniyete verilen lüks araçların görüntülerini paylaşması sosyal medyayı ikiye böldü. Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı 10Haber'e bu uygulamanın sakıncalarını anlattı.

Gündem 27 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Türkiye iki gündür İstanbul polisinin gündelik kullanımına tahsis edilen, yeniden boyanıp üzerine ‘Polis’ yazılan Ferrari, Bentley, Porche, Masserati, Mercedes gibi ultra-lüks sınıftan otomobilleri konuşuyor. Bu araçlar, dün sabah itibarıyla İstanbul’da polis memurları tarafından kullanılmaya, çeşitli olaylara gitmeye ve devriye görevlerine de başladı.

Yüksek yakıt ve bakım masrafları olan bu araçlar, suç çetelerinde ele geçirilip mahkeme tarafından en konulan ve normalde açık arttırmayla satılması gereken araçlar. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün bu araçları nasıl satın aldığı bilinmiyor ama suç gelirleriyle elde edildiği için devlet tarafından el konulan malların satışından gelen gelirin bütçeye gelir yazıldığı biliniyor.

İstanbul polisine tahsis edilen bir Bentley coupe model araç dün Nişantaşı’nda görevdeydi.

Bu araçlarla ilgili ilk duyuruyu İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bizzat yaptı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün organize suç örgütlerine karşı operasyonlarında ele geçirilen ve bir bölümü Ferrari, Bentley gibi ultra lüks sınıftan olan 23 aracın İstabul polisine, gündelik kullanım için verildiğini bildirdi. Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda araçların görüntülerine yer verdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün organize suç örgütlerine karşı yürüttüğü operasyonlarda ele geçirilen 23 aracın mahkeme kararınca emniyete verildiğini kaydeden Yerlikaya “Artık bundan böyle bu araçlar suç örgütlerinin değil polisimizin emrinde, milletimizin hizmetinde olacaktır. Ülkemizin huzuru için canla başla çalışan kahraman polislerimizin her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Birliğimiz, beraberliğimiz ve huzurumuz daim olsun” dedi.


Porsche, Ferrari, Bentley ve Mercedes gibi toplam değerinin 100 milyon TL olduğu düşünülen araçların geçen aylarda çökertilen uyuşturucu çetesi Comanchero’ya ait olduğu belirtildi.

Ultra lüks araçların emniyet envanterine alınması sosyal medyada tartışmalara da neden oldu. İktisatçı Mahfi Eğilmez “Fenomenlerin el konan lüks arabalarının (Maserati, Ferrari, Mercedes vb.) trafik polisine tahsis edilmesi bir tek bana mı tuhaf geliyor? Dünyanın neresinde Maserati’yle ceza kesmeye giden trafik polisi var? Maserati ile gelip Clio’ya ceza yazan trafik polisinin yazdığı ceza o arabanın benzin masrafını karşılamaz. Satarsınız o arabaları ve bütçeye gelir yazarsınız, sonra ihtiyaç varsa her birinden gelen parayla en az 3-4 normal araba alır polise tahsis edersiniz. Trafik polisinin Maserati ya da Mercedes’e bindiğini gören insan sizce enflasyonun düşeceğine inanır mı” diyerek uygulamayı eleştirdi.

Eski emniyet müdürleri de uygulamayı 10Haber’e değerlendirdi.

‘Astarı yüzünden pahalıya geliyor’

Eski emniyet müdürlerinden Hanefi Avcı uygulamanın hali hazırda süren kara para davalarındaki sanıklara ait araçlar olmasının sonraki süreçte hukuki sorun yaratabileceğini belirtti. Avcı “Emniyet envanterine alınan araçlar genellikle kaçak yollarla Türkiye’ye sokulan araçlar oluyor. Bizim dönemimizde ihtiyaç olduğunda standart model araçları alıyorduk” dedi.

Lüks araçların emniyet envanterinde değerlendirilmediğini de aktaran Avcı “Özel olarak kullanılması gereken araçlar bunlar. Devlet ödenekleriyle bakmak zor. Bakımı, sigortası, yedek parçası pahalıya geliyor. Çoğunlukla böyle lüks araçlar astarı yüzünden pahalıya geliyor” dedi. 

2023’te Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polis araçlarının sigortalanmasına dair açtığı ihalelere hiçbir sigorta şirketi uzun süre teklif vermemişti. Toplam 24 bin 377 polis aracının yapılması zorunlu olan sigortası şirketlerin ödenekleri düşük bulması ve bakım masraflarının yüksek olması yüzünden yapılamamıştı.

Ali Koç'tan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya mektup gittiAli Koç’tan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya mektup gitti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.