Bir seçim illüzyonu: İhalesi, hatta projesi bile yokmuş, olan tek şey şaşaalı temel atma töreniymiş

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey temeli seçim öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı canlı yayınla atılan Üniversite-Görükle Metro Hattı projesinin ihalesinin dahi yapılmadığını açıkladı.

Gündem 10 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

14- 28 Mayıs 2023’te düzenlenen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir kez daha göreve gelmesi ve AK Parti’nin oy kaybı yaşasa da bir kez daha sandıktan birinci parti olarak çıkmasıyla sonlanan seçimlere giden süreçte pek çok temel atma töreni düzenlendi. Bunlardan biri Ocak 2023’te Bursa’daydı.

Kameralar o dönemde AK Parti tarafından yönetilen kente çevrilmişti. Erdoğan burada toplu açılış törenine katılmış, Uludağ Üniversitesi – Görükle Metro Hattı ve Bursa Raylı Sistemleri Depo Sahası Temel Atma Töreni’ne de canlı bağlanmıştı. Cumhurbaşkanı o gün şöyle konuşuyordu:

“(…) Şimdi de Görükle metro hattının temelini atacağız. Temel atmaya hazır mıyız? Mikserler çalışsın, mikserleri görelim ve çalıştıralım. Ya Allah bismillah. Bay Kemal yanında birileriyle metroya binmiş. Ne diyor? ‘Paris’te bile yok’ diyor. Biz bunları çoktan geçtik. Sen Marmaray’ı gördün mü? Avrasya’yı gördün mü? Öbür tarafta şu anda Pendik’te yaptığımız metroları gördün mü? Ümraniye’yi gördün mü?”

Tören, seçimden aylar önce yapılmıştı ve herkes doğal olarak Bursa’da Uludağ Üniversitesi kampusüyle Görükle arasındaki metronun inşaatının devam ettiğini sanıyordu. Görükle metrosu Bursa içi önemli.

Ancak bu törenin üzerinden bir buçuk sene geçti. Türkiye’de yerel seçimler yapıldı. Türkiye haritasını büyük ölçüde kırmızıya boyandığı yerel seçimlerde CHP’nin kazandığı büyükşehir belediyelerinden biri de Bursa oldu.

Takvimler 10 Temmuz 2024’ü gösterdiğinde dikkati çeken bir bilgi ortaya çıktı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey gazetecilerle bir araya geldi ve seçim öncesi temeli atılan Üniversite – Görükle Metro Hattı projesinin aslında olmadığını söyledi:

“Üniversiteden Görükle’ye giden hat projesinin hayal olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.”

Ayrıca bedeli yaklaşık 170 milyon dolar olduğu söylenen projenin ihalesi de gerçekleştirilmemiş. İhalesi yapılmamış proje için temel atılmış ama.

Fotoğraf: Mustafa Bozbey’in düzenlediği basın toplantısından.

‘Proje sadece tasarımda var, ama finansman ayrılmamış’

Bozbey detayları şöyle paylaştı:

“Bu projeyle ilgili bir yatırım finansmanı ayrılmadığını öğrenmek bizleri üzdü. Seçim öncesi temeli atılan Üniversite-Görükle Hattı. Aslında böyle bir proje yok. Proje sadece tasarımda var ama finansman ayrılmamış. Emek- Şehir Hastanesi Hattında yapılabilecek bir kazançla, yani yer üstünde yapılarak, 7 milyar lira ihale bedelinden bir miktar kalacağı için bununla Üniversite-Görükle Hattının yapımı planlanmış. Böyle bir gerçeğin olmadığı ortada. Üniversiteden Görükle’ye giden hat projesinin hayal olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.”

Bozbey ek finansman ve kredilerle bu hattın yapımı için çalışıldığını söyleyip ekledi:

“Ancak seçim öncesi temeli atılan bu hat için yapılanların bir hayal ürünü olduğu, bölge insanını kandırmacadan ibaret olduğunu söylemek istiyorum.”

‘Bakanlık topu büyükşehire attı’

Bununla birlikte Bozbey bakanlık tarafından 10 Aralık 2020’de projesine başlanan Emek-Şehir Hastanesi Metro Hattı’nın projede belirtilen tarihe göre 8 Aralık 2025’te bitirilmesi gerekirken sadece yüzde 50’sinin tamamlandığını söyledi.

Bu projenin bedeli yaklaşık olarak 7 milyar lira.

“Bakanlık vagonları ‘biz alacağız’ diyor. Daha sonra ’44 tanesini biz alalım, gerisini Büyükşehir Belediyesi borçlansın’ demişler. Fakat bakanlık ‘Biz bu araçları almayacağız’ diye bildirdi. Araç başı 2.1 milyon euro. 5,5 milyar lira civarında bir araç alımından bahsediyoruz. Hattı yapan bakanlık araçları almayacağını söyleyerek Büyükşehir Belediyesi’ne topu atmış durumda.”

Bozbey 68 vagon alımıyla ilgili ön görüşmeleri yapmaya başladıklarını ekledi.

Fotoğraf: Uludağ Üniversitesi – Görükle Metro Hattı’nın projesi.

Erdoğan’ın 2023’teki ziyareti öncesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada projeye ilişkin olarak şu bilgiler veriliyordu:

“Projelerimize 3,5 kilometre hat uzunluğunda ve iki istasyonlu Üniversite-Görükle uzatması dahil edildi. Bu kısımdaki inşaat faaliyetleri yarın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle yapılacak temel atma töreniyle başlayacak.”

Ayrıca 4,9 kilometre Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı ve 3,5 kilometre Üniversite-Görükle Metro Hattı’nın tamamlanmasıyla Bursa’nın raylı sistem ağına 8,4 kilometre metro hattı ve 6 yeni istasyon ilave edilmiş olacağı anlatılıyordu.

Ancak kayıtlara geçmiş detaylı, resmi bir proje çalışması yok.

Belediyede ihale ve rüşvet soruşturması: 7 ila 19 yıl hapisleri istendiBelediyede ihale ve rüşvet soruşturması: 7 ila 19 yıl hapisleri istendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.