‘Erkek gibi’ yetiştirilen çocuk iki kız çocuğunun canını aldı

11 yaşındaki çocuk traktörle çarptığı iki çocuğun ölmesine sebep oldu. Kazaya karışan çocuğun traktörü nasıl kullandığı, anahtarı nasıl aldığı soruşturma konusu. Üstelik ilçede bu çocuğun babasının oğlunu 'erkekçe' yetiştirmekle övündüğü konuşuluyor

Gündem 1 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Traktör kazasında ölen çocuklar.

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde geçen hafta bir trafik kazası oldu. Kazada 11 yaşındaki Zelal Yıldırım ve yedi yaşındaki Ada Yıldırım kardeşler öldü. Yedi yaşındaki iki çocuk da yaralandı. Tanıkların anlatımına göre çocuklara çarpan bir traktördü ve onu kullanan da çocuktu, 11 yaşındaydı. Kazadan sonra da kendi bahçesine gitti kazaya karışan çocuk. Babası Basri Ayaz polis, annesi Pınar Ayaz adliyede katipti.

T24’ten Uygar Ulusan’ın haberine göre çocuk traktörü ilk kez kullanmıyordu. Ölen kızların babası Erkan Yıldırım’ın anlattığına göre de ilçede yaşayanlar Basri Ayaz’ı defalarca uyarmış, Ayaz onlara “Ben çocuğumu erkek gibi yetiştiriyorum” demişti.

Kazadan yaralı kurtulan diğer iki çocuk ‘erkek gibi yetiştirilen’ çocuğun şaka yapmak için aracı üstlerine sürdüğünü söylüyor. Amca Ercan Yıldırım da olay gününe dair öğrendiklerini “K.A. traktörü yol kenarında yürüyen çocukların üstüne sürüyor. Oradaki çocuklar K.A.’nın şaka yapmak için traktörü üstlerine sürdüğünü söyledi. Yani traktörü oyuncak gibi kullanıp şaka yapıyor. Sonra muhtemelen fren yerine gaza basıyor ve facia doğuyor” cümleleriyle anlatıyor.

‘Basri Ayaz yalan söylüyor’

Bu acı olayın ardından Ayaz ailesi ifade verdi, ama tutuksuz yargılanacaklar. Yıldırım ailesi durumdan rahatsız çünkü avukatları Ercan Kısacık soruşturmanın sürdüğünü, Basri Ayaz’ın tutuklu yargılanması gerektiğini savunuyor. Avukat Kısacık “Olaydan sonra Ayaz ailesinin ifadesi alındı. Daha sonra aynı gün savcılığa ifade verdiler. Savcılık ifadelerini aldıktan sonra sulh ceza hakimliğine gittiler ve ailenin tutuksuz yargılanmalarına karar verildi. Şu an Basri Ayaz tutuksuz yargılanıyor. Süreç henüz çok yeni, daha savcılık aşamasında bir dava. Basri Ayaz ifadesinde K.A’nın anahtarı kendisinden habersiz şekilde aldığını söylüyor ama yalan beyanda bulunuyor. Aslında baba oğluna traktörün anahtarını veriyor ve traktörü evine götürmesini söylüyor. Bizim amacımız Basri Ayaz’ın tutuklu yargılanması. K.A çocuk olduğundan dolayı cezai ehliyeti yok. Bundan dolayı yargılama yapılamıyor” diyor.

‘Olay yerine girmişler’

Soruşturma sürerken tuhaf bir gelişme daha oldu. Yıldırım ailesinin iddiasına göre Basri Ayaz kaza yerine gidip eşyaları toplamak istedi. “Bize adım attırmayan yetkililer karşı tarafın bin bir türlü oyunuyla, duygu sömürüsüyle eşyaları almasına izin verdi” diyen amca Ercan Yıldırım şunları anlatıyor:

“Basri Ayaz jandarmaya gidiyor ve oradaki komutana karşı tarafın da bilgisi var, çocuğumun beşiğini alacağım diyerek yalan söylüyor. Komutan da olay yerinde bekleyen personeli arıyor ve beşiği almasına izin veriyor. Ama Basri Ayaz evde kalan eşyalarını almak için olay yerine kamyonetle beraber sekiz kişi gönderiyor. Oradaki bekçi yetkisiz şekilde kişilerin olay yerine girmesine izin veriyor. Ama tanıdıklarımız görür görmez bize haber verdi. Biz de tanıdıklarımızla olay yerine gittik. Tabii hiçbir eşyayı alamadan geri gitmişler bizden önce.”

‘Siz de erkek misiniz?’

Peki bu ilçenin rahatsız olduğu, ama Basri Ayaz’ın ‘erkekçe’ cevap verdiği olay nedir? Onu da acılı baba Erkan Yıldırım anlatıyor:

“Basri Ayaz insanların canı yanabilir diye birçok kez insanlar tarafından uyarılmış olmasına rağmen bildiğine devam etti. Hatta Ayaz mahallede çocuğu ile yaşıt çocuklara “Siz de erkek misiniz? Bakın benim oğlum traktör kullanıyor” şeklinde konuşmuş” dedi.

Ayaz’ın polis olmasından dolayı karakolda iyi karşılandığını iddia eden Ercan Yıldırım “Olay sonrasında K.A. hemen annesine teslim ediliyor. Babası Basri Ayaz yaklaşık 16 saat emniyette misafir ediliyor. Ben misafir ediliyor şeklinde tanımlıyorum, çünkü orada meslektaşları Ayaz’a, çay, kahve ve yemek ikram ediyor. Anne ve baba K.A’nın daha önceden de traktörü kullandığını kabul ediyor, ama kaza günü bizim haberimiz yoktu çocuk cebimden anahtarı habersiz şekilde almış gibi yalan beyanda bulunuyor. Daha sonrasında sabah salınıyor ve adam şu anda dışarıda mesleğine devam ediyor, gündelik hayatına devam ediyor. Hatta dediklerine göre sebzelerini sulama derdine düşmüş” diyor.

Köy içinde mevsimlik çocuk işçilerin de traktör kullandığından bahseden Avukat Ercan Kısacık şunları söylüyor:

“Bizim Malatya kayısı tarımının en yoğun olduğu yer dolayısıyla bu aylarda çok fazla mevsimlik işçi geliyor. Bunun yanı sıra çok fazla çocuk işçi var. Bu çocukların altına motorlar veriliyor, zirai aletler veriliyor. Neredeyse köyün içinde çalışan traktörlerin yüzde 60’ını 13-14 yaşında çocuk işçiler kullanıyor. Bu zaten başlı başına bir sorun. Neredeyse her yıl böyle sorunlar yaşanıyor. Bu sorunun bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Kaza sonrasında jandarma köyde birkaç kişiye ceza yazdı ama hepimiz biliyoruz ki bu iki günlük bir tedbir. Bu konuya çok dikkat edilmesi gerekiyor, özellikle de hasat döneminde. Diğer bir sorun ise biz erkek çocukların çok erken büyümesini istiyoruz. 10 yaşında erkek çocuğa silah kullandırılıyor, traktör veriliyor ve ailede bundan gurur duyuyor.”

Tekirdağ'dan İstanbul'a cinayet takibi: Kaçan kişi polis çıktı, intihar ettiTekirdağ’dan İstanbul’a cinayet takibi: Kaçan kişi polis çıktı, intihar etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.