Ev alma hayaliyle geldiği Türkiye’de seks ticaretinin içine düştü

Kırgız bir kadın yaşlı bir kadına bakacağı yönündeki anlaşma sonrası Türkiye'ye geldi ve seks ticaretinin içine düştü. Ülkesine dönen kadın 1 haftada dağılan hayatını ABD medyasına anlattı.

Gündem 7 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Türkiye’deki Kırgızistanlı kadınların sayısı artıyor. Kimi bakıcı kimi temizlik görevlisi oluyor ancak bir de kimsenin görmediği kadınlar var. Bu kadınlardan biri olan iki çocuk annesi Diana K. yaşadıklarını ABD medyasına anlattı ve bir anda kendini nasıl seks ticaretinin ortasında bulduğunu duyurdu. Radio Free Europe haberine göre; Diana K.’ya Şehzade isimli bir Kırgız kadın “Neden evde oturuyorsun? Ev alacak parayı biriktirmek için yurt dışına gidebilirsin” dedi. Bu fikri beğenen Diana K. da Şehzade’den Mevlüde isimli bir başka kadının numarasını aldı. Mevlüde, Diana’yı arayıp İstanbul’a davet etti, ona iyi bir iş bulacağına dair de söz verdi.

Diana K., lise mezunuydu ve eşi de Rusya’nın başkenti Moskova’da çalışıyordu. Kırgızistan’da iş bulmak ise zordu. Ayda 300 dolara Türkiye’de yaşlı bir kadına bakacağını zanneden Diana, tekliften şüphelenmedi ve doğruca İstanbul’a geldi. Türkiye’de birçok Kırgız kadının çocuk ve yaşlı bakıcısı olarak çalıştığını öğrenen Diana K.’yı İstanbul’a geldiğinde hiç beklemediği bir ortamda buldu kendi. Umida isimli kadın, Mevlüde’den Diana’yı ‘satın almıştı’ ve onu Kumkapı’da bir eve götürdü. ‘Satın alındığını’ sabah uyandığında öğrenen Diana’nın ilk işi çantasına bakmak oldu ancak pasaportu çalınmıştı. Umida ise Diana’dan bu pazarlığın bedelini ödemesini istiyordu.

“İki genç adam odaya girip boynuma yapıştı. Parayı ödemek için çalışmazsam beni öldürmekle tehdit ettiler. ‘Cesedini bile bulamazlar’ dediler” diyen Diana, bir hafta sonra başka bir yabancının yardımıyla kaçıp polise başvurdu. İstanbul’daki Kırgızistan Konsolosluğu’nun da devreye girmesiyle yeniden ülkesine döndü. Ancak hayatı, bir hafta öncekine göre çok farklıydı çünkü eşi kendisine boşanma davası açmış, iki çocuğunun da velayetini almak istiyordu. Şimdi anne ve babasının evinde kalan Diana K., korku dolu saatlerin eşlik ettiği bir haftayı unutmaya çalışıyor.

Diana’yı kaçıran çete ise Diana’nın mücadelesine rağmen yargılanmıyor çünkü Kırgızistan’da polisler delilleri yetersiz bulduğu için dava açılmıyor. Öte yandan Diana’nın yaşadıkları Kırgızistan’dan yurt dışına giden kadınların sayısının hızla artmasına ışık tuttu. Ülkede bu konu tartışılırken bazı vekiller de geçen ay hükümete 23 yaşından genç kadınların çalışmak için yurtdışına gitmesini yasaklama çağrısı yapmıştı.

Epstein'in intihar soruşturması tamamlandı: Hapishane yetkililerinin ihmali varEpstein’in intihar soruşturması tamamlandı: Hapishane yetkililerinin ihmali var

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.