Bayraktarların şikayet ettiği Evren Barış Yavuz’un 16 yıl hapsi isteniyor

Haluk Bayraktar ve Selçuk Bayraktar’ın İstanbul’daki Gazze mitingindeki fotoğrafını alıntılayıp “İsrail’e jet yakıt sattılar” paylaşımı yapan Evren Barış Yavuz hakkında 16 yıla kadar hapis istendi. Yavuz öğrencilik yıllarına kadar araştırıldı.

Gündem 5 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Evren Barış Yavuz.

Haluk Bayraktar ve Selçuk Bayraktar’ın İstanbul’daki Gazze mitingindeki fotoğrafını alıntılayıp “İsrail’e jet yakıt sattılar” diyerek paylaşan Evren Barış Yavuz sabah saatlerinde evinden alınarak emniyete götürülmüştü. Yavuz savcılığa sevk edilmiş, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ soruşturmasına ‘örgüt propagandası’ suçlaması da eklenerek tutuklanmıştı.

Yavuz’la ilgili suçlama bunlardan ibaret de değildi. Bir de “Alevilerin PKK’sı neden olmalıydı” adlı yazıyla ilgili ifade vermişti. Yavuz “Bu şahsım tarafından kaleme alınmış bir makale değildir. Bu makale hiçbir zaman şahsıma ait www.evrenbarisyavuz.com isimli internet sitesinde, @evrenbarisyavuz isimli twitter (X) hesabında paylaşılmamıştır. Bunların dışında başka bir sosyal medya hesabım ya da kişisel internet sayfam yoktur” demişti.

Yavuz hakkında iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Lütfü Haluk Bayraktar, Selçuk Bayraktar ve Baykar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi “müşteki” sıfatıyla yer aldı. Yavuz’un Bayraktar ailesine yönelik paylaşımı için sanığın “1 Ocak’ta Filistin’e destek mitinginde İsrail mallarının boykot edilmesi çağrısı yapılmasına rağmen İsrail’e ihracatın yapılmaya devam edildiğini öğrenmesi üzerine bu tutarsızlığı ifade etmek için mitingi temsil eden ve çok paylaşılan fotoğrafı kullandığını söylediği” belirtildi.

İddianamede İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nce düzenlenen 9 Mayıs tarihli rapora göre Yavuz hakkında daha önceden “terör örgütü propagandası yapmak,” “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” gibi suçlardan soruşturmalar yürütüldüğü, ayrıca Yavuz’un Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğrenciyken yürüyüşlere katıldığına ilişkin bilgiler elde edildiği aktarıldı.

UYAP kayıtlarına göre de iddianamede Yavuz’a 2018’deki sosyal medya paylaşımları nedeniyle 1 yıl 6 ay 22 gün hapis verildiği, ancak ertelenen hükmün henüz kesinleşmediği bilgisine yer verildi. İddianamede Evren Barış Yavuz’un “Alevilerin Neden Bir PKK’si olmalıydı?” başlıklı yazısında devlete karşı silahlı mücadeleyi meşru gösterdiği, bunun için de PKK silahlı terör örgütünü örnek verdiği kaydedildi. Yavuz’un terör örgütü PKK’nın cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propaganda yaptığı dile getirildi.

Evren Barış Yavuz’un “terör örgütü propagandası yapmak,” “zincirleme şekilde alenen hakaret” ve “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlarından 3 yıl 4 aydan 16 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Başsavcılık iddianameyi İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Bayraktar-İmamoğlu kavgası çıkartan paylaşıma bir de tutuklama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.