Bayraktar-İmamoğlu kavgası çıkartan paylaşıma bir de tutuklama

'Jet yakıt satmışlar' paylaşımı sonrası gözaltına alınıp daha sonra tutuklanan Evren Barış Yavuz'un ifadesine 10Haber ulaştı. Yavuz görselle ilgili 'iletişim hatası' dedi. "Alevilerin neden PKK'sı olmalıydı" yazısını ise başkasının yazdığını söyledi.

Gündem 13 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Haluk Bayraktar ve Selçuk Bayraktar’ın İstanbul’daki Gazze mitingindeki fotoğrafını alıntılayıp “İsrail’e jet yakıt sattılar” diyerek paylaşan Evren Barış Yavuz, sabah saatlerinde evinden alınarak emniyete götürüldü. Yavuz daha sonra savcılığa sevk edildi. ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ soruşturmasıyla gözaltına alınan Yavuz’la ilgili savcılık ‘örgüt propagandası’ suçlamasını ekleyerek tutuklama talep etti. Daha sonra Yavuz tutuklandı.

Evren Barış Yavuz’un bu paylaşımı, durduk yerde bir siyasi polemiğe neden olmuş; onun İstanbul Büyükşehir Belediyesinde çalışması Haluk Bayraktar’ın bu paylaşımdan doğrudan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu suçlamasına gerekçe yapılmış, Haluk Bayraktar tarafından ağır bir dille suçlanan Ekrem İmamoğlu ise ona kendisi cevap vermemiş, cevap İBB’nin kurumsal sosyal medya hesabından verilmişti.

10Haber Evren Barış Yavuz’un Emniyet ifadesine ulaştı.

Evren Barış Yavuz’un ifadesi

Evren Barış Yavuz ‘Jet yakıt satmışlar’ diye yazdığı paylaşımda kullandığı görselle ilgili olarak “1 Ocak tarihinde İstanbul ilinde Gazze’ye yönelik olarak bir destek mitingi gerçekleşti. Burada İsrail mallarını boykot konusu ile ilgili olarak topluma ve devlete bir çağrı yapıldı, yukarıda bahsettiğim kısıtlama haberi yayınlanınca mitingde yapılan çağrı aklıma geldi ve İsrail’e yapılan ihracatın devam ettiğini öğrenmiş oldum. Bu mitingi temsil eden ve çok paylaşılan bir görseli ortaya çıkan tutarsızlığı ifade etmek için kullandım. Görselde kullanılan fotoğrafı ilgili mitingin çok sık kullanılan sembol bir fotoğrafı olduğu için kullandım, kesinlikle gerek Bayraktar ailesini gerekse Baykar şirketini İsrail ile ticaret yaptığı hissi ile ilgili bir imada bulunmadım. Bu husus ile ilgili olarak bir imam, yazım iddiam ve kastım yoktur. Görsel de bulunan şahıslardan yalnızca Selçuk Bayraktar’ı kamuoyundan tanırım diğer hiçbir şahsı tanımam. Paylaşımımın Bayraktar ailesi ve Baykar şirketi ile hiç bir alakası olmayıp paylaştığım görselin bir iletişim hatası olduğunu kabul ediyorum” dedi.

Yavuz: Yazıyı ben değil Ali Tektaş yazdı

“Alevilerin PKK’sı neden olmalıydı” adlı yazıyla ilgili de ifadesinde ayrıntılı bilgi veren Evren Barış Yavuz yazıyı Ali Tektaş adlı bir kişinin yazdığını söyledi. Evren Barış Yavuz ifadesinin devamında şöyle konuştu: “Makale şahsım tarafından kaleme alınmış bir makale değildir. Bu makale hiç bir zaman şahsıma ait www.evrenbarisyavuz.com isimli internet sitesinde, @evrenbarisyavuz isimli twitter (X) hesabında paylaşılmamıştır. Bunların dışında başka bir sosyal medya hesabım ya da kişisel internet sayfam yoktur. Bahse konu makale yanılmıyorsam 2013 yılında www.fraksiyon.org isimli internet sitesinde Ali Tektaş isimli Sivaslı olarak bildiğim o dönemde İstanbul Üniversitesinde öğrenci olarak hatırladığım bir şahıs tarafından kaleme alınmış bir makaledir. Hatırladığım kadarı ile bu makale ile ilgili olarak o dönemde bir soruşturma da yürütülmedi. Ben o dönemde www.fraksiyon.org isimli internet sitesinde sayfa düzeni yapan kişilerden birisiydim. Bu internet sitesi ile alakalı olarak hukuksal bir sorumluluğum yoktu. Bu sitenin o dönemdeki hukuki sorumlusu da Ali Tektaş isimli şahıstı. Kendisinin İsviçre ya da Hollanda’da olduğunu duymuştum kendisi ile 2016 yılından beri irtibatım yoktur.”

Ne olmuştu

9 Nisan’da Ticaret Bakanlığı, İsrail’e ihracatı kısıtlanan 54 ürün grubu arasına uçak benzini ve jet yakıtını da dahil etti. Bu durum, toplumsal ve siyasi çevrelerde geniş yankı buldu. Evren Barış Yavuz, iktidar yanlısı bir grup tarafından düzenlenen Filistin mitinginin fotoğrafını Twitter üzerinden paylaşarak, “Jet yakıtı satmışlar” ifadesini kullanarak bu durumu eleştirdi. Fotoğrafta, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci ve insansız hava aracı üreticisi Baykar’ın sahipleri Selçuk Bayraktar ile kardeşi Haluk Bayraktar da görülüyordu.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Evren Barış Yavuz’un İsrail’e jet yakıtı ihracatını eleştiren Twitter paylaşımına sert bir tepki gösterdi. Yavuz’un paylaşımının ekran görüntüsünü kendi Twitter hesabından paylaşan Bayraktar, Yavuz’un İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ekibinde olduğunu iddia etti. İmamoğlu’nu da hedef alan Bayraktar, “Bu PKK’lıları besleyen Ekrem İmamoğlu’na sesleniyorum: Tasmalı köpeklerini saldırtmayı bırak. Yalandan başka söyleyecek lafın varsa, mertçe yüzümüze söyle de cevabını verelim,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Yavuz’un daha önce bir internet sitesinde yayımlandığı öne sürülen ve “Alevilerin neden bir PKK’sı olmalıydı” başlıklı yazının ekran görüntüsünü de paylaşarak, Yavuz’a yönelik eleştirilerini daha da ağırlaştırdı.

İBB’den Bayraktar’a suç duyurusu

İBB, Bayraktar’ın açıklamalarını “yalan ve iftira” olarak nitelendirerek suç duyurusunda bulunacağını açıkladı ve şöyle denildi:
“Ramazan ayında bile iftira ve kumpastan geri durmayanların, bayramda da aynı kötülüklere devam etmesine şaşırmıyoruz. Bu şahıs ve benzerleri sosyal medyada dezenformasyon yaparak içindeki kin ve nefreti toplumu kutuplaştırmak için kullanıyor. Bu millet sizin kötü aklınıza 31 Mart’ta dersini verdi, vermeye de devam edecektir.”

Seçim sonrası sinirler gergin, alınganlık dorukta: Bir tuhaf siyasi polemiğin anatomisiSeçim sonrası sinirler gergin, alınganlık dorukta: Bir tuhaf siyasi polemiğin anatomisi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.