Eylem Tok ve oğlunun gözaltı görüntüleriyle mahremiyeti ihlal edilmiş

ABD’de Türkiye’ye iade davası süren Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un avukatı mahkemeye kefaletle tahliye için dilekçe verdi. Dilekçede Tok ile Cihantimur’un gözaltı görüntüleriyle mahremiyetlerinin aşırı derecede ihlal edildiğini savundu.

Gündem 30 Haziran 2024
Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un gözaltına alınma görüntüleri

Eylem Tok ve İstanbul Kemerburgaz’da Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olduğu kaza sonrası yurtdışına kaçırdığı Timur Cihantimur hakkında Massachusetts Bölge Mahkemesi’ndeki Türkiye’ye iade davası sürüyor. Cihantimur’un avukatı Victoria Kelleher iade davası karara bağlanana kadar kefaletle şartlı tahliye için mahkemeye sunduğu ek dilekçede müvekkilinin Türk basınında yer alan video görüntülerinde mahremiyetinin aşırı derecede ihlal edildiğini savundu.

14 Haziran’da ABD polisi Eylem Tok ve Cihantimur’u gözaltına almış, o anlara ait görüntüler 27 Haziran’da ortaya çıkmıştı. Boston polisinin vücut kamerasına yansıyan görüntülerde Cihantimur’un elleri arkadan kelepçeli halde üst aramasının yapıldığı, ardından polis aracına bindirildiği görülüyor. Daha sonra kadraja Eylem Tok giriyor. Ters kelepçeli Tok’un saçını kestirdiği ve sarıya boyattığı göze çarpıyor. O da oğluyla polis aracına bindiriliyor.

Önemli gelişme... ABD Dışişleri, 'Eylem Tok Türkiye'ye iade edilebilir' dediÖnemli gelişme… ABD Dışişleri, ‘Eylem Tok Türkiye’ye iade edilebilir’ dedi

VOA’da yer alan habere göre Avukat Kelleher müvekkilinin yakalandığı sırada polis memurunun Cihantimur’un kıyafetinin üstünden bacaklarına ve kalçalarına dokunarak elle üst araması yaptığını ve görüntülerde bunların yer aldığını hatırlattı. Avukat Kelleher mahkemeye dün sunduğu dilekçede “Yayınlanan görüntülerde müvekkilimin kimliği ortaya çıktı. Bunun dışında görüntülerde 15 yaşındaki Cihantimur’a bir polis memuru üst araması sırasında bacaklarını açmasını söylüyor. Sonra da Cihantimur’u ararken bacaklarını ve kalça bölgesini kıyafetlerinin üstünden elle aradığı da görülmektedir. Bu videonun Türk basınında yayınlanması ve kamuoyuna yansıması Cihantimur’un bir genç olarak mahremiyetinin aşırı derecede ihlal edilmesi nedeniyle hukuka aykırıdır” dedi.

Eylem Tok kazadan altı gün sonra oğlunun 17 yaşında olduğunu söylemişti. ABD’deki avukatın Cihantimur’un 15 yaşında olduğunu söylemesinin sebebi şimdilik bilinmiyor.

Massachusetts yasalarına göre reşit olma yaşı 18. Bu yaşın altındakiler çocuk mahkemesinde, ama birilerine zarar verdiyse genç suçlu statüsünde yargılanıyor.

Kelleher davanın görüldüğü Massachusetts eyaletinin kanunlarına göre mahkemelik olan çocuklarla ilgili görüntü kayıtlarının mahkeme kararı olmadan yayınlanmasının yasak olduğunu, bu yasanın çocukların geniş mahremiyet haklarına sahip olmasını amaçladığını belirterek “Federal yasalar da eyalet yasasına benzer şekilde davalarda çocuklarla ilgili kayıtların yayılmasını yasaklamaktadır. Boston Polisi’nin vücut kamerası görüntülerinin Türk basınında yayınlanmasından bu yana tutuklanması ve üst araması YouTube’da ve farklı Türk haber kanallarında yer aldı. Cihantimur’un savunma avukatları olarak bizler video görüntülerinden ilk olarak oğlunun video görüntülerini Türk basınından izleyen ve buna maruz kalan babası aracılığıyla haberdar olduk. Cihantimur’un kişilik ve gizlilik hak ihlalleri sürmeye devam ediyor” dedi.

Tok pazartesi günü Boston’da yeniden hakim karşısına çıkacak

Boston’da devam eden dava sürecinde Cihantimur’un annesi Eylem Tok’un pazartesi günü yeniden hakim karşısına çıkması bekleniyor. Tok’un 27 Haziran tarihinde yapılacağı bildirilen duruşması bilinmeyen bir nedenle 1 Temmuz Pazartesi gününe ertelenmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı mahkemeye gönderdiği yazıda Tok’un işlediği suçların muhteviyatının iki ülke arasında suçluların iadesiyle ilgili imzalanan anlaşma şartlarına uygun olduğunu ifade etmişti.

Eylem Tok ve oğlu ABD'de yakalandıEylem Tok ve oğlu ABD’de yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.