Fernas kavgası sürüyor: Bir işçi fenalaştı, Nasıroğlu suçladı

Direnişlerinin 52., açlık grevlerinin üçüncü gününde Kurtuluş Parkı'na girişi engellenen Fernas işçilerinden biri polis ablukası sırasında fenalaştı. Nasıroğlu basın toplantısı düzenleyip sendika başkanının ve CHP'yi suçladı.

Gündem 16 Ekim 2024
Fenalaşan Fernas maden işçisi.

Manisa’nın Soma ilçesinde AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Maden’de altı işçinin Bağımsız Maden İşçileri sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten atılmasıyla başlayan eylemlerde 52.gün geride kaldı. Basın açıklaması yapmalarına izin verilmeyen işçileri polis abluka altına aldı. Bir işçi fenalık geçirdi.

Her kapıya giden, her yolu deneyen madencilerin eylemlerine karşılık hiçbir somut adım atılmadı. Önce Bodrum ve Ankara’da Ferhat Nasıroğlu’nun otel ve holdinglerinin önüne gittiler, sonra Ankara’ya yürüdüler. Burada Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Çalışma Bakanlığı’nın ardından dün de Kurtuluş Parkı’ndan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yürümek istediler. Ancak polis izin vermedi.

Polis engellemesinin ardından açlık grevine başlayan madenciler bugün grevlerinin üçüncü gününde. Dün gecenin bir vakti gözaltına alındılar, bugün de Konur Sokak’tan Kurtuluş Parkı’na yürüyen Fernas işçilerinin parkta basın açıklaması yapmasına izin verilmedi. Parkın etrafı polis bariyerleriyle kapatıldı. Oturma eylemine geçen işçilerden biri fenalaşarak baygınlık geçirdi.

Ablukada fenalık geçirdi

Polis işçilerin yürüyüşüne ancak beşer kişilik gruplar halinde izin vereceğini söyledi. İşçiler Kurtuluş Parkı’na ulaştı, ancak burada da basın açıklaması yapmasına izin verilmedi ve parkın etrafı bariyerlerle kapatıldı.

Polislerin açıklaması şuydu: “Buranın sürekli eylem alanı olmasını istemiyoruz. Çıplak ayakla dolaşmayacaksınız.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz ve CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve sendika üyeleri polislerle basın açıklaması izni için görüşse de bu işe yaramadı, bunun üzerine işçiler kapatılan parkın önünde oturma eylemine geçti.

Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu talepleri çözüme kavuşana kadar oturma eylemini ve açlık grevini sürdüreceklerini açıkladı. İşçilerin oturma eylemine geçtiği sırada bir Fernas işçisi baygınlık geçirdi, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Aksu “Biz madenciler olarak bu alandan ayrılmayacağız, bu alanda durmaya devam edeceğiz. Biz işverenler müzakere zemini kurulması, bu sorunun toparlanmasını istiyoruz. Çünkü çok haklıyız. İşverenin temsilcileriyle her zeminde tartışmaya hazırız. Üç işçi temsilcisi arkadaş gidecek. Biz sendika olarak aradan da çekiliyoruz” dedi.

Fernas işçileri TBMM’nin de gündemindeydi. Genel Kurul’da konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit “Bir milletvekili bu ülkenin kürsüsünde işçilerin karşısında kendi maden şirketini savunan bir açıklama yapıyor” derken CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır “Savcı battaniye, pijama, memleketten gelen ekmeğe de elkoyuyor. Zaten o işçilerin ekmeğine elkoyan bir milletvekili var AKP’de. Bir de savcı niye bu kararı alıyor? Ben utandım” dedi.

Bugün konuşan bir diğer isim maden sahibi AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’ydu. Basın toplantısı düzenleyen Nasıroğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘Marjinallere’ güvenmeyin

İşçileri, işçilerin sendikası Bağımsız Maden-İş’i ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i suçlayan Nasıroğlu “Sayın Özel size yalan söylüyor sevgili kardeşlerim, kanmayın. sizi yanlış yönlendiren sokaklara dökmeye çalışan o kötü zihniyete güvenmeyin. O marjinallere güvenmeyin. Onlar sizin sırtınızdan prim kazanmak isteyen gruplardır. Bunlara inanmayın, bunlar dostunuz değil. o sendikalar sizi kullanarak görünür olmak istiyor. Sosyal medyada TV’lerde hayatlarında hiç görülmedikleri kadar görülmeye başladılar. Kimi kullandılar? Çalışan gariban kardeşlerimizi. Sizin bu saf duygularınızı kullanıyorlar. Bu memlekette bir kamplaşma ortamı yaratmaya çalışıyorlar, alet olmayın” dedi.

‘Münafıklara’ inanmayın

Nasıroğlu işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili gazetecilerden gelen bir soruya şu yanıtı verdi: “Gece gündüz çalıştırıyorlar diyorlar. E tabii ki yeraltında üç vardiya çalıştırılır bütün madencilikte. Dile getirdikleriyle eylemleri farklı, niye? Çünkü niyet farklı. Bunu siyaseten kendisine malzeme eden insanlar çekilsin, bu sorun 10 dakikalık sorundur ve çözülür. Ama ne var, burada işte bir tane münafık grup var. Bu münafıklar bu işin çözülmesini istemiyor. Bir münafık sendika başkanı var. O da işin reklam boyutunda. Münafıklar siyasette de var. Münafıklar ordusu bir araya gelince maalesef sorun çözülemez.”

İşçiler ve Nasıroğlu görüşecek

Bu gelişmelerden sonra Fernas Madencilik işçilerini temsilen beş kişi Fernas Şirketler Grubu’nun Ankara’daki merkezinde şirketin sahibi AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ile görüşecek.

Fernas Madencileri eylemin 51, açlık grevinin ikinci günündeFernas Madencileri eylemin 51, açlık grevinin ikinci gününde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.