FETÖ’nün güncel yapılanmasında ‘terzi’ oyunu

FETÖ'nün güncel yapılanmasına yapılan operasyonda 'kurban parası' adı altında para toplayan, kurban kesimi yapmayıp paraların örgütten kopmasını önlemek istedikleri ailelere gönderilmesini sağlayan finansörün terzi Bülent Duman olduğu öğrenildi.

Gündem 26 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın FETÖ’nün güncel yapılanmasıyla ilgili soruşturmasında örgüte bağlı esnafın bir araya gelerek örgütsel toplantı yaptığı, örgütün güncel durumunu ele aldığı ve örgüt üyelerinden himmet ve kurban parası adı altında para topladığı tespit edildi.

Örgütün güncel yapılanmasının yurtiçinde yedi bin lira, yurtdışında ise 85 dolar kurban parası aldığı, para toplandıktan sonra ise kurban kesilmemesi talimatı verilerek toplanan paraların örgütten kopmasını önlemek istedikleri örgüte bağlı ailelere dağıtımının sağlandığı belirlendi. Güncel yapılanma içinde olduğu düşünülen 47 şüpheliye düzenlenen operasyonda 45 kişi gözaltına alındı.

Sabah’tan Dilhan Dumanoğlu’nun haberine göre ev, işyeri ve örgütsel toplantı yapılan yerlerdeki aramalarda 92 dijital materyal, 4 bin 240 Sterlin, 217 Dolar, 8 bin 400 Euro, bir tüfek, 15 yasaklı dergi, kitap ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerden 20’si tutuklama, 19’u ise adli kontrol şartı talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Sulh ceza hakimliği 12 şüphelinin tutuklanmasına karar verirken bir şüphelinin ev hapsiyle adli kontrol şartı, yedi şüphelininse imza ve yurt dışına çıkış adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi. Altı kişi ise ifadelerinin ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünden serbest bırakıldı.

Terziye poşetle girmek dikkat çekmez

Soruşturma sürecinde itirafçı olan N.D. Antalya’da Bülent Terzi isimli işyerinden örgüt ve öğrenci evleri için para aldığını söyledi. Bu ifadenin ardından Antalya KOM Şube Müdürlüğü terzi Bülent Duman’ın da aralarında olduğu dört şüpheli hakkında soruşturma başlattı.

Terzi dükkanında yapılan dinlemede şüphelilerin polis takibinden kaçmak için internet tabanlı programlar üstünden görüşmeler yaptığı, terzi gibi yerlerin buluşmak ve örgütsel alışveriş için avantajlı olduğu, poşetle bu tür yerlere girip çıkmanın dikkat çekemeyeceğini konuştukları tespit edildi. Soruşturma dosyasına şüpheli Hüseyin K’nin şüpheli Mehmet Y’ye “Kafede buluşmak zaten sıkıntı. Adamın dükkanına gidersin, eline poşet alır, gömlek alıp çıkmış olursun. Polis sorarsa dersin ki ben gömlek aldım arkadaş bu kadar, terziye gelirsin pantolonum söküktü onu diktirdim çıktım dersin polise” dediği yansıdı.

Terzi dükkanında kaçış organizasyonu

Terzi dükkanında ‘himmet’ adı altında örgüt sempatizanı ve üyesi kişilerden para toplanması konulu görüşmelerle ilgili tespitlerde işyerine paralar getirildiği, şüphelilerin başlarına bir şey gelmeyeceğine dair garanti istediği kaydedildi.

SİM kart alışverişlerinin de terzi dükkanında yapıldığı ortaya çıkarken buluşmalarda FETÖ’nün güncel durumunun konuşulduğu, Bülent Duman’ın örgüt mensuplarına yurtdışına kaçma yollarıyla ilgili bilgi verip destek olduğu aktarıldı.

Terzi Bülent Duman’ın işyerinde Sarp Sınır Kapısından kız kardeşinin kimliği ile kaçmaya çalışırken yakalanan Zeynep Bilge Yılmaz’ın kaçışıyla ilgili plan yapıldığı da belirlendi. Örgütün üst yönetiminden gelen kurban kesilmemesine ilişkin emir ve talimatlarla ilgili soruşturmada ise Bülent Duman’ın şüpheli Kadir A.’ya “Kurban parası topluyoruz, şu anda yedi bin lira” dediği, Kadir A.’nın “Niye topluyorsunuz?” sorusu üzerine Duman’ın “Burada kesilecekmiş kurban” cevabı verdiği kaydedildi.

Örgüt buluşması ‘halı saha’

Şüphelilerin örgütsel buluşmaları aralarında ‘halı saha maçı’ şeklinde şifrelendirdiği, her hafta pazar akşamları farklı adreslerde örgütsel amaçlı toplantı yaptıkları tespit edildi.

‘Bu zamanda yardım bire bin sevap’

Şüpheli Kasım T soruşturmada verdiği ifadede İlyaz A’nın sohbete davet ederken telefonla arayarak “Halı saha maçı var” diyerek sohbetin gün ve yerini bildirdiğini, İlyaz A’nın sohbetlerde mağdurlar için para istediğini söyledi. Kasım T. “2023’te Kurban Bayramı’ndan yaklaşık bir ay kadar önce yurtdışında faaliyet yürüten hizmet hareketine gönderilmek amacıyla bizlerden kurban parası istedi. Ancak ben kurbanı kendim keseceğimi, ikinci bir kurban kesecek maddi durumumun olmadığını söyleyerek kabul etmedim. 2023 yılı kurban bedeli olarak 7 bin lira istedi” dedi.

FETÖ hükümlüsü eski HSYK Başkanı için bakanlığa başvurdularFETÖ hükümlüsü eski HSYK Başkanı için bakanlığa başvurdular

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.