Gözaltına alınan 16 yaşındaki çocuğa ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ davası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alınan 16 yaşındaki çocuğa dava açıldı. Çocuk hakkında hapis cezası isteniyor.

Gündem 29 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alınan ve hakkında dava açılan çocukların sayısı her geçen gün artıyor. İstanbul’da gözaltına alınan çocuk için Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu işlediği iddiasıyla iddianame düzenlenip dava açıldığı anlaşıldı.

16 yaşındaki bir kız çocuğu 12 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konvoyu geçtiği sırada küfür ettiği iddiasıyla bir Cumhurbaşkanlığı korumasının talimatıyla gözaltına alındı.

Bir gün gözaltında tutulan çocuk ifadesinde “Altı ay önce bir kaza atlatmıştım. Olay günü de yaya geçidinde beklerken hızla gelen araca korkup tepki gösterdim. Orada Cumhurbaşkanı da dâhil herhangi bir devlet görevlisinin olacağını bilmiyordum. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı dâhil herhangi bir devlet görevlisine hakaret etmem söz konusu değildir. Ben lise öğrencisiyim ve şimdiye kadar bir suça karışmadım. Daha önce yaşadığım travma nedeniyle gösterdiğim tepki yanlış anlaşıldı ve küfür etmedim. Sadece korkup tepki verdim. Hızla geçen aracın arkasından konvoy gelince ve orada bulunan bir yetkili müdahale edince konvoyun Cumhurbaşkanı konvoyu olduğunu anladım. Suç işleme kastıyla hareket etmedim” dedi.

Savcı ceza istedi, her hafta imza atıyor

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi 16 yaşındaki çocuğu haftada bir gün imza atması ve yurtdışına çıkış yasağı şartıyla adli kontrol kararı verip serbest bıraktı. Mayıs ayından beri haftada bir gün karakolda imza attırılan çocuk için 18 Ağustos tarihinde iddianame düzenlendi.

Cumhuriyet savcısı “Kamu davası açmaya yeterli delil olduğunu” ifade ederek çocuğun Cumhurbaşkanı’na hakaretten cezalandırılmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı’na hakareti de içeren TCK’nin 299-301 maddeleri uyarınca geçen yılda 972 çocuk hakkında soruşturma açıldı.

Adaletin tablosu! 34'ü çocuk binlerce isme 'Cumhurbaşkanına hakaret' cezasıAdaletin tablosu! 34’ü çocuk binlerce isme ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ cezası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.