CHP’li Karabat’a sorduk: Neden bu kadar fazla haber kaldırtıyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, kendisiyle ilgili 254 kaber için mahkemeden 'yayından kaldırma' kararı aldırdı. Bu sebeple eleştirilince de, 'Haberler hakkımda iftiralar içeriyordu' dedi.

Gündem 30 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Türk medyasının yeni baş belası neredeyse isteyen herkesin mahkemelere gidip hakkında çıkan haberlerle ilgili ‘erişim yasağı’ aldırması.  Bu hukuki imkân yayınlanmış haberler için sansür kararının bu kadar kolay alınabilmesi, Türkiye’nin dört bir yanından herhangi bir mahkemenin buna karar verebilmesi, ilgili internet sitesinin hakkındaki başvurudan ancak ‘erişim yasağı’ kararı alındıktan sonra haberdar olması ve kendini savunamaması gibi sebeplerle çok tartışılıyor. Ve bu tartışmalarda genellikle muhalefetteki CHP’den medyaya destek geliyor. Ama destek de bir yere kadar tabii.

Geçmişte hakkında pek çok iddia internet sitelerine yansımış olan CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Meclisi üyesi Özgür Karabat geçenlerde Bodrum’daki bir mahkemeden hakkındaki tam 254 habere ‘erişim yasağı’ kararı almayı başardı.

Haberler Karabat’la ilgili cinsel ilişki kaseti, İBB ihalelerindeki yolsuzluklar ve şantaj iddiaları gibi içeriklerden oluşuyordu.

Bu durum içerik kaldırma kararlarından en çok etkilenen yayın ve iktidara yakınlığıyla bilinen aHaber’in tepkisine neden oldu. aHaber yayınladığı ve Özgür Karabat’ın erişim yasağı kararlarını eleştiren haberinde bu erişim yasaklarını alan hakimler hakkında Hakimler Savcılar Kurulu’nun soruşturma başlattığı iddia edildi.

‘Bir avukat geldi ‘Hallederim’ dedi’

İddiaların ardından 10Haber’e konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve PM üyesi Özgür Karabat hakimleri tanımadığını belirterek iddiaları yalanladı. Karabat “İktidara yakın haber kuruluşlarında hakkımda çıkan iftira içerikli haberler hakkında birçok adliyeye başvuru yaptım. Fakat çoğu ‘yetkisiz’ oldukları gerekçesiyle bir işlem yapmadı” derken geçen yıl tanımadığı bir avukatın “Ben bu işi hallederim” diyerek kendisiyle iletişime geçtiğini söyledi. 

‘O mahkemede birçok AKP’li lehine karar da var’

Karabat bu şikayetlerini avukata ilettikten sonra Türkiye’nin birçok ilindeki adliyelere haberle ilgili başvuru yaptığını belirtirken soruşturma açılan Bodrum’daki mahkemelerin önce ‘yetkisiz’ oldukları için dosyalara bakmadığını aktardı. 

Ardından avukatının Yargıtay’a başvuru yaptığını söyleyen Karabat “İki ay önce Yargıtay Muğla’daki mahkemenin yetkili olduğuna dair karar verdi. Bahsedilen haberlerin hiçbiri gerçeği yansıtmıyor. Benim firmam yok ki ihale alayım. İçerik olarak itiraz ettim; beklemiyordum erişim yasağı  kararı verilmesini, ama verildi. Ayrıca aynı mahkemede bir sürü AKP’li lehine verilmiş kararlar da var” dedi. 

Karabat iki-üç yıldır Bodrum’a hiç gitmediğini söyledi, “Bu haberlerin çoğu iftira, sürekli aynı haberleri paylaşıyorlar” diye konuştu. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.