Hastaya tecavüz eden hemşireden ‘sorunlarım vardı’ savunması

İzmir'de yoğun bakımdaki hastasına cinsel saldırıda bulunan Emre Kale ilk duruşmada kendisini "psikolojik sorunlarım vardı" diyerek savundu. Bazen ne yaptığını hatırlamadığını savunan sanık hakkında istenen ceza da belli oldu: 40 yıl altı ay hapis.

Gündem 1 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Akciğer kanseri hastası N.C. 24 Nisan’da İzmir’de Ege Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi görmeye başladı. Ancak durumu kötüleşti, 64 yaşındaki kadının 5 Mayıs’tan itibaren bilinci de kapandı ve N.C. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Yoğun Bakım ünitesine alındı. Ancak yaşlı kadın 17 Mayıs’ta hastanede hemşire olarak görev yapan Emre Kale’nin cinsel saldırısına uğradı. Kadının kaldığı odaya ilaç almak için giren hemşirelerden E.E. gördü bunu ve olayı üstlerine bildirdi.

Yoğun bakım ünitesindeki güvenlik kameralarını izleyen güvenlik personeli cinsel saldırıyı kameradan tespit etti ve görüntülerle birlikte polise şikayette bulunuldu.

Polis şüpheli Emre Kale’yi Bayraklı ilçesinde bir mekanda, eşiyle birlikte yemek yerken gözaltına aldı. Gözaltındayken Emre Kale’ye hastaneden alınan görüntüler de izletildi. Kale’nin buna yanıtı “Hastaya vermiş olduğum ilaçlar kendi elektronik sisteminde bulunan ilaçlar; görüntülerin devamı için söyleyecek herhangi bir şeyim yok” oldu.

40 buçuk yıl hapis istemi

Emre Kale sevk edildiği mahkemede tutuklandı. Öte yandan N.C. de olaydan bir süre sonra hayatını kaybetti. Olayla ilgili iddianame tamamlandı. Savcı Kale’nin aynı hastanede, aynı birimde bulunan ve beden ve ruh bakımdan kendini savunamayacak durumda olan mağdura kamu görevinin ve hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle nitelikli cinsel saldırıda bulunduğuna vurgu yaptı. Ayrıca iddianamede Kale’nin mağdura tedavi kapsamında verilmeyen ilaç vererek uyuşturucu madde temin ettiği de yazıldı. Alınan ifadeler ve toplanan deliller ışığında savcı Kale hakkında ‘Kamu görevini kötüye kullanarak beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı cinsel saldırı’ ve ‘Uyuşturucu ve uyarıcı madde temin etme’ suçundan toplam 40,5 yıla kadar hapis cezası istedi. İddianame İzmir 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

‘Ne yaptığımı hatırlamıyorum’

Dava İzmir 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı ve duruşmaya sanık Emre Kale ile taraf avukatları da katıldı. Savunmasını yapan Emre Kale utanç verici bir olayla anıldığı için üzgün olduğunu söyledi, psikolojik ve ailevi sıkıntıları olduğunu savundu. Cinsel saldırı sırasında sıkıntılı bir ruh hali içinde olduğunu iddia eden Emre Kale “Evliyim, olay sırasında herhangi bir cinsel açlığım söz konusu değildi. Sadece sıkıntılı bir ruh haliyle hareket ettim ve bazen ne yaptığımı hatırlamıyorum. Mağdur hasta yoğun bakımda yatıyordu, yarı baygındı. Tedavi nedeniyle kendisine üç dört gündür morfin veriliyordu. Hidromorfin denen ilacı mağdura damar yoluyla ben verdim. Bu ilacı servisten temin ettim. Olaydan ne kadar önce verdiğimi hatırlamıyorum” dedi.

Olayı da anlatan Kale “Cinsel organımı çıkardım ve 2-3 dakika öyle durdum. Pişmanlıkla, hem de bir görgü tanığının içeri girmesiyle vazgeçtim. Başka bir şey yapmadım” dedi. Sanık zaman zaman ne yaptığını hatırlamadığı durumlar olduğunu ve ailevi sıkıntılar yaşadığını ileri sürdü. Duruşmada söz alan N.C.’nin kızları ise sanıktan şikayetçi olduklarını yineledi.

‘Psikolojik sorununa rastlamadım’

Duruşmada olayı gören tanık hemşire E.E. de söz aldı ve gece saati ilaç almak için girdiğinde odanın karanlık olduğunu söyledi. Emre Kale’yi odada aradığı sırada gördüğünü söyleyen tanık hemşire olayın devamını şöyle anlattı:

“Sağ tarafa baktığımda hayal meyal karanlıkta Emre’yi yatağın üstünde gördüm ve kafamı çevirdim. Bir iki adım içeriye attım. Sanık Emre Kale ‘Ya E.. ya’ dedi. Bunun üzerine o tarafa bir daha baktığımda sanık yatakta dizleri üzerine çökmüş vaziyette hastanın üstünde duruyor gibiydi. O zaman şüphelendim, ama yüzde 100 emin olamadım. Sabah nöbetim bitti, ama içim içimi yiyordu. Hem rahatsız olmuştum, hem de emin olmadan birine iftira atma endişesi yaşıyordum. Durumu hemşire arkadaşıma anlattım, birim sorumlumuza bilgi verdik. Sonra görüntüler izlenmiş ve durum ortaya çıkmış. Sanıkla beş yıldır iş arkadaşıyız ve herhangi bir psikolojik rahatsızlığına şahit olmadım” dedi.

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme başkanı sanığın tutukluluğunun devamına karar verdi. Heyet N.C.’nin ölümüyle Kale’nin eylemi arasında illiyet bağı olup  olmadığının sorulmasına, sanığın cezai ehliyetinin belirlenmesi için rapor aldırılmasına hükmedip duruşmayı erteledi.

Cinayetten beraat, geline tecavüz, öz kızına sarkıntılıktan 34 yıl hapisCinayetten beraat, geline tecavüz, öz kızına sarkıntılıktan 34 yıl hapis

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.