Havada 5,5 saat… Korku dolu anları anlattılar: ‘Ölüyoruz’ dedim, anneme baktım

Antalya'daki teleferik kazasında parçalanan kabinin hemen arkasındaki kabinde bulunan anne-kız ölümle burun buruna geçirdikleri beş buçuk saati anlattı. 19 yaşındaki Nur Çeken 'ölüyoruz' dediği anda annesi ve kuzeniyle göz göze geldiğini aktardı.

Gündem 15 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Nur Çeken (solda) ve Rabia Küçük (sağda).

Antalya’da Tünektepe’ye yolcu taşıyan turistik amaçlı teleferiğin bir direği yıkıldı ve bir teleferik kabinine çarptı. Tabanı kopan kabin yere çakıldı, bir kişi hayatını kaybetti, ikisi çocuk 10 kişi de yaralandı. Ama facia bundan ibaret değildi. O sırada havadaki kabinlerde 184 kişi vardı. Saatlerce havada kalan 184 kişinin tamamının kurtarılması 23 saat sürdü. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimizi okumak için bu linke tıklayın.

Konuyla ilgili başlatılan soruşturmada dönemin ANET Genel Müdürü ve son seçimlerde CHP’den Kepez Belediye Başkanı seçilen Mesut Kocagöz ile mevcut ANET Genel Müdür Vekili Ahmet Buğra Samsunlu, mekanik mühendisi Okan Erol, Megatower bakım şirketi sahibi Serdar Tezcan, bakım şirketinin bakım ve otomasyon amiri Serkan Yellice ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan tutuklandı. Diğer dokuz şüpheli ise serbest bırakıldı. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimize ulaşmak için bu linke tıklayın.

Kazayla ilgili ön bilirkişi raporu da yayımlandı. Raporda direk üzerindeki kabin taşıyıcı halat sisteminin üstünden geçtiği makaralarda deformasyonlardan dolayı makaranın metal aksamında sıkıştığı ve sistemin hareket yükünden dolayı kuvvetli çekme yüküne dayanamayıp direk üstündeki flanşların bağlı olduğu cıvataların koptuğu belirtildi. 5 nolu teleferik direğinin flanş bağlantılarını sağlayan cıvataların kopma nedeni de böyle açıklandı. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimize ulaşmak için bu linke tıklayın.

Havada asılı kaldılar

Faciadan kurtulanlar ise yeni yeni kendine geliyor. Bunlardan biri olan 51 yaşında Rabia Küçük beş buçuk saat havada mahsur kaldı. Bu sırada hemşire annenin yanında 19 yaşındaki Nur Çeken de vardı. Eğlenmek için teleferiğe binen anne kız başta biraz korkmuş, ama bir süre sonra bunu atlatmıştı. Ancak teleferik bir anda durdu, bu bir dakika kadar sürdü, sonra yeniden hareket ettiler. Fakat gidecekleri yere varmadan teleferik yeniden durdu ve sallanmaya başladılar. Hemen önlerindeki kabin de parçalanmıştı. Bunu görünce 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradılar ve direğin devrildiğini, kabinin parçalandığını anlattılar. Kısa sürede insanlar müdahale için gelmeye başladı ve onlar da kendi kabinlerinin de parçalanmaması için dua etmeye koyuldu. Beş buçuk saat sonra da bir itfaiye eri yukarıdan halatlarla onlarla ulaştı ve makara sistemi hazırlayıp tek tek indirildiler. Önce kayalık yamaca indiler, direğin devrildiği alana çıkarıldılar.

Bütün ekiplere teşekkür eden, herkesin elinden geleni yaptığını söyleyen Küçük “Yapılabilecek en güzel çalışmaydı. Süreç uzundu ama platform zordu. Hayatımda ilk defa binmiştim. Çocuklar üniversite okuyor, ertesi gün döneceklerdi. Bu faciayı yaşadık. O anda çocuklarımı, yeğenimi ve kızımı düşündüm. ‘Allah herkesi korusun’ diye dua ettim. Bildiğimiz bütün duaları okuduk. Sağlıkçıyım ama panik halinde sağlıkçı kimliğim arkada kaldı. Anne gibi, vatandaş gibi düşünebildim. Kabinin camı kırılmıştı. Üşümeye başlamıştık. İlk kurtarılanlar arasındaydık. Bizi itfaiye halatlarla gelerek kurtardı. Daha helikopterler bölgeye gelmemişti. Herkes elinden gelen en güzel organizasyonla bizi kurtardı. Herkese çok teşekkür ederim. Bir daha ayağımı yerden kesen hiçbir şeye binmem. Ölümle burun buruna 5,5 saat” dedi.

Nur Çeken ise kaza anında olacaklardan habersiz hatıra videosu çekiyordu. Kaza anını da kaydetti ve sallanmaya başladıklarında ‘artık düşüyoruz’ diye düşünmeye başladı: “Sahil güvenlik ekipleri ilk başta düşen kabindeki yaralıları alıp götürdü. Onları izliyorduk sonra ilk biz kurtarıldık. O an ‘Ölüyoruz’ diye düşündüm. Anneme ve kuzenime baktım bir şeyleri var mı diye. Sonra kendimi kontrol ettim.”

‘Bilgi için gitti, tutuklandı’

Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan Antalya Adliyesi önünde konuştu. Kocagöz’ün emniyete bilgi almak için çağrıldığını, ancak kapısına polis otosu gönderildiğini belirterek tepki gösteren Başarır “Kıymetli yargıçlara sesleniyorum, hangi şekilde bizi adliyeye davet ederseniz edin biz geliriz. Bilgi edinmek için çağrılan belediye başkanımız haksız hukuksuz dehşet verici bir kararla tutuklu” dedi.

Mesut Kocagöz’ün seçimlere girmeden önce görevinden istifa ettiğinin altını çizen Başarır şunları söyledi:

“Sorumluluğu ortadan kalkmış. YSK’nın istifa olarak verdiği tarihi kabul etmeyen bir mahkeme var! Bugün belediye başkanıysa demek ki bu belediye başkanı 1 Aralık’tan önce istifa etmiş. Buradaki sorun şudur, 30 yıl sonra yüzde 50 ile kazandığımız bir belediye başkanımızın seçiminin iktidar tarafında hazımsızlığı vardır. Biz belediye başkanımızın arkasındayız.”

Antalya'da teleferik düştü: 1 kişi öldü, havada asılı kalan 184 kişiden 137'si kurtarıldıAntalya’da teleferik düştü: 1 kişi öldü, havada asılı kalan 184 kişiden 137’si kurtarıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.