HSK kararnamesinin şifreleri: FETÖ, Hablemitoğlu, Şike, Çarşı, Kavala…

HSK kararnamesi ile 20 ilde cumhuriyet başsavcılarının görev yeri değişti. Kararname, 3 bin 423 hakim ve savcıyı kapsıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Yargıtay’a da 40 tetkik hâkimi ve 4 cumhuriyet savcısı atandığını bildirdi.

Gündem 19 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Hakimler Savcılar Kurulu, adli ve idari yargıda yaz kararnamesini yayımladı. 3 bin 423 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi. Ayrıca Yargıtay’a da 40 tetkik hâkimi ve 4 Cumhuriyet savcısı atandı. Deprem bölgesine ilişkin de atamalar yapıldı ve yeni mahkemeler açıldı. Mevcut mahkemelere ilave olarak 5 ağır ceza mahkemesi, 39 asliye hukuk mahkemesi, 11 tüketici mahkemesi ve 9 sulh hukuk mahkemesi faaliyete geçirilecek.

Ayrıca 20 ilin Cumhuriyet başsavcısı da değişti. Adıyaman, Ağrı, Aydın, Bingöl, Denizli, Elazığ, Giresun, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Manisa, Mardin, Muş, Niğde, Şırnak, Trabzon, Uşak ve Van Cumhuriyet başsavcılarının görev yerlerinde değişikliğe gidildi.

  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hakkındaki disiplin cezası nedeniyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdiği Yargıçlar Sendikası Başkanı ve İzmir Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan’ı Adana Hakimi olarak atadı.
  • İş insanı Osman Kavala’nın tahliyesi yönünde oy kullanan hakim Sercan Karagöz ise İstanbul’dan Ağrı’ya atandı.
  • Akademisyen Necip Hablemitoğlu’nun 2002 yılında Ankara’da evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi sonrası 20 yılın ardından görülen davaya bakan Hakim Mehmet Selim Karakuzu, HSK’nin  adli ve idari ana kararnamesi ile Sincan Hakimliği’ne atandı.
  • 2015’te CHP Genel Merkezi önünde havaya ateş açan Hacı Ali Hamurcu’yu adli kontrol tedbiriyle serbest bırakan Cumhuriyet Savcısı Uğur Zorlu, Ankara’dan Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı’na atandı.
  • Yargıtaydaki ‘Selam Tevhid’ kumpası davasında görevi kötüye kullanma suçundan yargılanan ve beraat eden İstanbul Adliyesi savcılısı Abdullah Mirza Coşkun Bilecik’e atandı. Abdullah Mirza Coşkun ayrıca Fenerbahçe’ye düzenlene 2 Temmuz Kumpası davasına sonradan atanmış ve dönemin Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın ve diğer sanıkların yargılamanın yenilemesini ve infazın ertelenmesini istemişti. Ayrıca Coşkun, Yıldırım’ın beraatini istemişti. Coşkun ayrıca Gezi Parkı olayları nedeniyle Çarşı taraftar grubuna açılan davanın da savcısıydı. Coşkun, mütalaasında “Darbe yok, örgüt yok, delil yok” diyerek tüm sanıkların beraatini istemişti.
  • 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun hakimi olan Süleyman Karaçöl’ün yargılandığı davanın hakimi olan ve tutuklanma kararına usul yönünden muhalif oy kullanan Sadullah Güler, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’ndan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Üyeliği’ne atandı.
  • İstanbul ve İzmir Adliyeleri’nde FETÖ’ye yönelik birçok soruşturmayı yürüten ve örgütün askeriyedeki yapılanmasına yönelik operasyonlarını yöneten İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Can Tuncay Ankara Adliyesi’ne atandı. Tuncay, yeni dönemde Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili olarak görev yapacak.

Ayrıca gazeteci Müyesser Yıldız, kişisel blogunda, FETÖ hükümlüsü Metin İyidil’e tahliye veren istinaf hakimlerinin Ankara’ya yeniden atıldığını yazdı.

5 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’nda (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı olan eski Korgeneral Metin İyidil’e, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi tarafından bozulmuş,  İyidil’in beraat ve tahliyesine karar vermişti.

Bu karar, hem yargı çevrelerinde hem de kamuoyunda oldukça tartışılmıştı. Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, kararı, “Bu yargı camiamız için gerçekten çok çok üzücü bir adım olmuştur. Ve ilginç olan şey şu; tabii bunların hepsinin talimatlarını da verdik, kararı veren kişi veya kişilerin de FETÖ’cü olması bu işin nerelere vardığını gösteriyor. Bunun arkasında daha ne gibi oyunlar olabileceğini de çok açık, net gösteriyor. Ama bir gerçek var ki hak sonunda, er veya geç yerini buluyor. İşte düşünün, müebbet hapse mahkum olmuş bir kişiyi kalkıp hemen beraat ettirme veya tahliyesini verme gibi bir yola bir mahkeme nasıl gidebiliyor? Böyle bir adım nasıl atabiliyor? Bu, anlaşılabilir bir şey değil ve sağ olsun Adalet Bakanlığı’mız ve savcılarımız bu noktada adımlarını attılar ve en kısa zamanda İçişleri Bakanlığı’yla beraber yaptıkları operasyonla da yakaladılar. Tekrar kendi cezai müeyyidesi uygulanmaya başlandı. Şu anda malûm içeride” diyerek eleştirmişti.

Ardından Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi hakkında HSK tarafından soruşturma açılmış, heyet görevden alınmıştı. Başkan Çorum’a, üyeler ise Eskişehir’e ve Konya’ya tayin edilmişti.

İyidil’in tahliyesine ise İstinaf Başsavcılığı devreye sokulup karara itiraz edilip, düzeltme talebinde bulunulmuştu. 21. Ağır Ceza Dairesi’ne gönderilen dosyada tahliye kararı kaldırılınca İyidil bir gün sonra yeniden tutuklanmıştı. Dahası Özel Kuvvetler komutanı emekli korgeneral Zekai Aksakallı, İyidil lehine tanıklık yapmasına rağmen İyidil’e ‘darbeye yardımdan’ 12 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Hablemitoğlu suikastı davasında reddi hakim talebi reddedildiHablemitoğlu suikastı davasında reddi hakim talebi reddedildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.