Lisede ‘cemaat kitapları’ skandalı: Soruşturma başlatıldı!
Yargıtay 1. Ceza Dairesi Adnan Oktar Cemaati Silahlı Suç Örgütü davasında verilen cezaları onadı. Kararda dokuz yaşındaki çocuğa Oktar'ın istismarı da yer aldı. İstinaf mahkemesi "Çocuğun rızası var" diyerek dosyayı usulden bozmuştu.
Adnan Oktar Cemaati Silahlı Suç Örgütü davasında 73’ü tutuklu 215 sanık hakkında verilen cezalar Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından onandı. 454 sayfalık kararla Adnan Oktar hakkında verilen 8 bin 658 yıl hapis cezası dahil örgüt üyeleri hakkında verilen cezalar kesinleşti. Böylelikle ilk derece mahkemesinin verdiği kararın bozulması, istinaf tarafından verilen beraat kararı, sonrasında Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) başlattığı soruşturmayla devam eden zorlu ve git gelli süreç sonlanmış oldu.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden bakanlıklara kadar bürokraside, iş dünyasında, medyada ve yurt dışında ağı bulunan Adnan Oktar cemaatine 11 Temmuz 2018’de operasyon düzenlendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada Oktar’ın villası ve örgütün kanalı A9 TV’ye baskın yapıldı. Tüm mal varlıklarına el kolan Adnan Oktar’ın Kandilli’deki villa ve eklentilerindeki eşyalar ise TMSF’ye devredildi.
Oktar ve yöneticilerinin de aralarında olduğu 176 kişi hakkında 30 ayrı suçtan iddianame hazırlandı. Ardından toplamda 226 şüphelinin yargılanmasına başlandı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki salonda 11 Ocak 2021’de görülen duruşmada Oktar’a çeşitli suçlardan 1075 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 1. Ceza Dairesi yerel mahkemenin Adnan Oktar’ın da aralarında bulunduğu 215 sanığa beraatten 9 bin 803’er yıl hapse kadar değişen oranlarda verdiği kararı inceledi.
Daire yerel mahkemenin açılmamış davalar hakkında hüküm kurduğunu ve bu hükmün de hukuka aykırılık hallerinden kabul edildiğine kanaat getirdi. Bazı sanıklar hakkında uzlaşma prosedürü uygulanmadan karar verildiği kaydedildi, örgüt üyeliği, örgüt yöneticiliği, siyasi ve askeri casusluk, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, FETÖ örgütüne yardım gibi diğer suçlar yönünden eksik kovuşturmayla hatalı değerlendirme sonucu hüküm kurulması nedeniyle verilen karar usulden bozuldu.
İstinaf bozma kararıyla birlikte tutuklulukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak 68 sanığın tahliyesine karar verdi. İstinafın verdiği kararda Adnan Oktar, Alev Babuna, Aylin Atmaca, Ayşegül Hüma Babuna, Bora Yıldız, Hakan Kurtul, Halil Hilmi Müftüoğlu, İbrahim Tuncer, Mehmet Noyan Orcan, Mert Sucu, Merve Büyükbayrak, Oğuzhan Sevinç, Sinem Hacer Tezyapar, Tarkan Yavaş, Ulviye Didem Ürer ve Yeliz Aksoy’un aralarında bulunduğu 16 sanığın ise tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Adnan Oktar cemaati silahlı suç örgütüne yönelik davada verilen kararın istinaf tarafından usulden bozulmasının ardından 72’si tutuklu 215 sanığın yeniden yargılandığı dava karara bağlandı. Kasım 2022’de davaya ilişkin kararı açıklayan mahkeme heyeti Oktar’ı “örgüt yöneticiliği,” “cinsel istismar,” “eğitim hakkının engellenmesi,” “eziyet,” “kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak” ve “kişisel verilerin kaydedilmesi” suçlarından toplam 891 yıl hapse çarptırdı. Heyet Oktar yönetici konumunda bulunduğu için diğer sanıkların cezalarıyla birlikte toplam 8 bin 658 yıl hapisle cezalandırılmasına da karar verdi.
Mahkemenin örgütün üst düzey yöneticileri hakkındaki tahliye kararının ardından Adnan Oktar davasında müşteki avukatları HSK’ya şikayette bulundu. HSK da davayı inceleyerek Oktarcılara tahliye kararı veren mahkeme heyetine soruşturma açtı.
Oktar suç örgütü davasında haklarında çıkarılan yakalama kararı üzerine gözaltına alınan aralarında Oktar Babuna’nın da yer aldığı 50 sanık ifadelerinin alınmasının ardından tutuklandı.
Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü davasının müştekilerinden Uğur Şahin ve Özkan Mamati’nin avukatlarının HSK’ya yaptığı şikayette İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi Başkanı Reyhan Yaman, üyeler Ahmet Mahnaoğlu, Derya Bayburtluoğlu, Daire Savcısı Ali Parlar, Reyhan Yaman’ın eşi İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Önder Yaman ve eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun adı geçti. Salihoğlu’nun adı 1999 yılına kadar Adnan Oktar suç örgütünün tepe isimlerinden Fırat Develioğlu tarafından da anılmıştı. Sanık Salihoğlu’nun Oktar cemaati ile yakın olduğunu, dosyalarını derdest ettiğini anlatmıştı.
Adnan Oktar Cemaati ile irtibatlı oldukları tespit edilerek görev yerleri değiştirilen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi Başkanı Reyhan Yaman, üyeler Ahmet Mahnaoğlu, Derya Bayburtluoğlu, Savcı Ali Parlar ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Önder Yaman hakkında yürütülen soruşturmanın ayrıntıları ortaya çıktı.
Üç HSK müfettişinin hazırladığı 680 sayfalık raporda eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, eski İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi Başkanı Reyhan Yaman, üye hakimler Derya Bayburtluoğlu ile Ahmet Mahnaoğlu’nun meslekten çıkarılması gerektiği kanaatine varıldı. Ayrıca İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Ali Parlar ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Önder Yaman’ın görev yerlerinin değiştirilip haklarında kovuşturma yapılmasına karar verildi.
Raporda “Komşu” kod adlı Oktar bağlantılı bir kişinin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi Başkanı Reyhan Yaman’a ulaştığı, bir flash bellek ile bozma kararına etki ettiğine dair iddialar yer aldı. Reyhan Yaman ile eşi Önder Yaman’ın Oktarcılar hakkında verilen tahliye kararı üzerine 1.5 milyon Euro da rüşvet aldıkları öne sürüldü.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nin verdiği bozma kararının gerekçesinin incelendiği raporda nitelikli cinsel saldırıdan da yargılanan Oktarcılar hakkında verilen bozma kararında mağdurların “rızası” olduğu öne sürüldü. Mağdurların birden fazla kişinin mukavemeti altında cebir ve şiddet kullanılarak maruz bırakıldıkları cinsel saldırı eylemlerine rızalarının olduğuna “evin içerisinde odalarının kapılarını kilitlememeleri” gerekçe gösterildi.
Gerekçeli kararda Oktar tarafından istismar edildiği ortaya çıkan 9 yaşında bir çocuğun da rızası olduğuna dair bulgular olduğu ifade edilip dosyada bozma kararı verilmesi ise en dikkat çeken kısımlardan biriydi.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi ilk derece mahkemesinin verdiği kararın bozulması, istinaf tarafından verilen beraat kararı, sonrasında HSK’nın başlattığı soruşturmayla devam eden sürece noktayı bugün (10.07.2024) koydu.
Yargıtay İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince 16 Kasım 2022’de 215 sanık hakkında verilen cezaları onadı. Kararda onlarca mağdura cinsel saldırıdan Oktar ve yöneticilerine verilen hapis cezaları yerinde görüldü.
454 sayfalık Yargıtay kararında ilk derece mahkemesinin usulden bozduğu İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nin gerekçeli kararında yer alan 9 yaşındaki çocuğa istismara da yer verildi.
İstinaf mahkemesinin “9 yaşındaki çocuğun rızası var” diyerek bozduğu Oktar davası için Yargıtay kararında S.M.’ye sistematik istismar yapıldığına dikkat çekildi. Yargıtay’ın kararında Oktar’ın 9 yaşındaki S.M. ile 10 kez görüştüğü, çocuğa cinsel istismarda bulunduğu ifade edildi.
Diğer yandan dün İstanbul 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Adnan Oktar’ın da arasında bulunduğu bazı tutuklu sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Dokuz tutuksuz sanığın katıldığı duruşmada, sanık avukatları da hazır bulundu. Davada altı avukat sanığın dosyasının ayrılmasına karar verildi.
Mahkemede ilginç anlar da yaşandı. ‘Kedicik’lerin “Özledik seni, değerin çok arttı”, “Aşkım beyaz sana çok yakışmış.” sözleri üzerine Oktar, ayağa kalkarak kıyafetlerini ve ayakkabılarını gösterdi.