İmamoğlu’na bir iyi haber daha: İstiklal Caddesi’nde düğüm çözüldü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Beyoğlu Belediyesi arasında İstiklal Caddesi ile ilgili ‘yetki’ tartışması yaşanıyordu. İBB 1. Hukuk Müşaviri Eren Sönmez, idare mahkemesinin tartışmada İBB’yi yetkili bulduğunu duyurdu.

Gündem 6 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

CHP kurultayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun desteklediği aday Özgür Özel, genel başkanlık koltuğuna otururken, İmamoğlu’na bir iyi haber de İstiklal Caddesi’nden geldi. İstanbul, İstiklal Caddesi’nde yetki tartışmasında mahkemeden karar çıktı.

2019 yerel seçiminde İBB başkanlığına Ekrem İmamoğlu’nun seçilmesiyle Ak Partili Beyoğlu Belediyesi ile İBB arasında İstiklal Caddesi gerginliği baş gösterdi. İstiklal Caddesi’nde yetki İBB’de mi yoksa Beyoğlu Belediyesi’nde mi tartışması başladı.

İBB, 2020 yılında Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nin yetki ve sorumluluğunun kendisine ait olduğunu belirterek, meydan ve caddede faaliyet gösteren ve Beyoğlu Belediyesine işgaliye ödemesinde bulunan simit, kestane ve mısır tezgahı sahiplerine tebligatta bulundu. Tezgah sahiplerine tüm işgaliye izinlerinin iptal edildiğini bildiren İBB, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığına geçmiş yıllara ait işgaliye ödeme makbuzlarıyla müracaat etmelerini istedi.

Yetki ve ‘temizlik’ atışması yaşanmıştı

Beyoğlu Belediyesi ise 25 yıldır Taksim ve İstiklal Caddesi’nde temizlikten ışıklandırmaya kadar birçok hizmeti gördüğünü belirtti.

İBB’nin yetki alanıyla ilgili “ana arter” gerekçesini öne sürdüğünü söyleyen Beyoğlu Belediyesi, İBB’nin İstiklal Caddesi’nde temizlik, çöp toplama, ağaçlandırma, ışıklandırma, zabıta görev ve sorumluluklarını almadığını öne sürdü.

2021 Temmuz ayında ise Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstiklal Caddesi’nde saksıdaki ağaçların kaldırılmasına tepki göstermişti. Başkan Yıldız yetki tartışmasına ilişkin ise şunları söylemişti:

“İstiklal Caddesi’yle ilgili şunu bilinmesini isterim ki, Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde kimin neye, ne kadar yetkili olduğu, elbette ki kanunla ve anayasayla belirlenir. Dolayısıyla İstiklal Caddesi’ ile ilgili verilecek her kararı almaya yetkili organ da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’dir. Göz bebeğimiz gibi baktığımız İstiklal Caddesi’ne çomak sokmak isteyenlere de her türlü cevabı vermeye hazır olduğumuzu bilinmesini isterim.”

Daha sonra İstiklal Caddesi’nde çöp krizi yaşandı. Beyoğlu Belediyesi, İBB’nin İstiklal Caddesi’ni temizlemediğini öne sürüyordu. İBB ise video yayınlayarak caddeye çıkan ara sokaklarındaki çöpleri Beyoğlu Belediyesi’nin İstiklal Caddesi’ne süpürdüğünü iddia etti.

Botter Apartmanı’ndaki bürokratik kriz

Son olarak, Beyoğlu’ndaki tarihi Botter Apartmanı’yla ilgili “engel” açıklaması yapılmıştı.

İstanbul’un en eski Art Nouveau yapısı olan ve birinci derece kültür varlığı statüsündeki Botter Apartmanı, Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1900-1901’de İtalyan kökenli mimar Raimondo D’Aronco’ya inşa ettirildi. Ancak yıllar içinde kaderine terk edilen eşsiz yapı, adeta çürümeye yüz tutarken, bu duruma kayıtsız kalmayan İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı ise 2022’de mülk sahipleriyle anlaşarak restorasyon çalışması başlattı.

Botter Apartmanı 14 Nisan’da “Sanat ve Tasarım Merkezi” olarak açıldı.

Yüksek Mimar Restoratör Z. Ayşe (Akyıl) Güngör kendisinin yıllar önce proje hazırladığını ve projenin Anıtlar Kurulu ile Beyoğlu Belediyesi tarafından onaylandığını söylemişti. Güngör, restorasyonun yasal olmadığını öne sürmüştü.

Mimar Dr. Sinan Genim ise “Botter Apartmanı’nda yapılan uygulama doğru. Tarihi bina restore edilmeden önce adeta mezbelelikti ve çökme riski bulunuyordu. İstiklal Caddesi’nde yürürken, kafama taş düşer diye korkuyorum. Beyoğlu’nda tarih saklı ve tarihi miras kurtarılmalı. Maalesef bürokratik engeller de çok fazla” demişti.

İstiklal Caddesi’ndeki yetki tartışması sürerken İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1. Hukuk Müşaviri Eren Sönmez’den dikkat çeken açıklama geldi. Sönmez, sosyal medya hesabından “Bütün bu güzel çalışmaların da önünü açan bir haber; İdare Mahkemesince de İstiklal Caddesi’nde esas yetkinin Büyükşehir Belediyesinde olduğu tescillendi” mesajını paylaştı.

İBB 1. Hukuk Müşaviri Eren Sönmez, idare mahkemesinin İstiklal Caddesi’nde İBB’nin yetkili olduğunu duyurdu.

Mahkeme Üsküdar’daki olaylı yıkımla ilgili karar verdi: Yetki İBB’ninMahkeme Üsküdar’daki olaylı yıkımla ilgili karar verdi: Yetki İBB’nin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.