Can Dalton’un ‘selamıyla’ kurşun yağdırmışlardı: Dokuzu tutuklandı

Bursa’da iş insanını tehdit edip silahla yaralayan şüphelilere dört ilde düzenlenen operasyonda Daltonlar suç örgütünün üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 10 şüpheliden dokuzu tutuklandı.

Gündem 8 Ekim 2024

Bursa’da tehdit ettikleri iş insanını kahvehanede kurşun yağmuruna tutup yaralayan ve bir dönem Barış Boyun’a bağlı olan Daltonlar isimli suç örgütüne Bursa, İstanbul, Muğla ve Hatay’da operasyon düzenlendi. Operasyonda 10 şüpheli gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan şüphelilerden aralarında örgütün yöneticileri arasında yer aldığı belirtilen B.A.’nın da olduğu dokuz kişi tutuklandı.

Bursa merkezli dört ilde Azerbaycanlı iş insanını tehdit edip, silahla yaraladığı iddiasıyla gözaltına alınan ‘Daltonlar’ suç örgütü üyesi 10 şüpheliden dokuzu tutuklandı. Başsavcılık bir kişinin de arandığını açıkladı. Saldırı anının güvenlik kamerası görüntüsü de ortaya çıktı. Motosikletli örgüt üyelerinin eylem sırasında kasklarını hiç çıkarmadığı belirlendi.

25 Eylül’de Gürsu ilçesindeki kıraathanede meydana gelen olayda içeri giren kasklı şüpheli arkadaşıyla masada oturan Azerbaycanlı iş insanına ateş açtı. İş insanı bacaklarından vuruldu, şüpheli dışarıdaki motosiklette kendisini bekleyen diğer kasklılarla birlikte kaçtı. Adrese sevk edilen sağlık ekipleri yaralıyı ambulansla hastaneye kaldırdı. Tedaviye alınan yaralı hastanede polise verdiği ifadede kendilerini ‘Daltonlar’ olarak tanıtan suç örgütü tarafından bir süredir tehdit edildiğini ve kendisinden haraç istendiğini söyledi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla harekete geçen İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri soruşturmayı devralırken yapılan çalışmada olayı gerçekleştiren şüphelilerin ‘Daltonlar’ olarak bilinen suç örgütü üyesi oldukları, İtalya ve Gürcistan’da bulunan çete liderlerinden alınan talimatla iş insanlarını tehdit edip mal varlıklarına elkoydukları öğrenildi.

KOM ekipleri 300 güvenlik kamerasını inceledi, teknik ve fiziki takibin ardından operasyon başlattı. Şüphelilerin önceden belirlenen adreslerine 4 Ekim’de eş zamanlı baskın düzenledi. Bursa merkezli İstanbul, Muğla ve Hatay’da, özel harekat polislerinin de katıldığı operasyonlarda örgüt yöneticisi B.A. ve iş insanını yaralayan M.M.Ç. ile birlikte J.K., Ö.A., T.E., E.A., A.T., T.K., N.K.Y. ve R.Ö. yakalanıp gözaltına alındı.

Suç örgütünün eylemlerinin çoğunu 18 yaş altı üyeleriyle gerçekleştirdiği, örgüt üyelerinin İstanbul’dan motosikletlerle eyleme gittikleri ve kasklarını hiç çıkarmadıkları belirlendi. Emniyetteki işlemlerinin ardından dün adliyeye sevk edilenlerden 9’u çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken R.Ö. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Azerbaycanlı iş insanına silahlı saldırı güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde kasklı örgüt üyelerinin motosikletle kıraathanenin önüne geldiği ve silahlı saldırıdan sonra olay yerinden kaçtıkları görüldü.

Başsavcılıktan açıklama

Operasyonla ilgili Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yaptı. Açıklamada şöyle dendi:

“Cumhuriyet Başsavcılığımızca başlatılan soruşturma kapsamında; Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatı ile Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince 11 şüpheliye yönelik olarak 04.10.2024 tarihinde Bursa merkezli 4 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda; 10 şüphelinin gözaltına alındığı, Cumhuriyet Başsavcılığımızca 07.10.2024 tarihinde 9 şüphelinin, ‘Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma’ ve ‘Birden fazla kişi tarafından birlikte, silahla suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yaralanarak, suç örgütüne yarar sağlamak amacıyla yağma’ suçundan, tutuklama talebiyle Bursa Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildiği, Bursa Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince 9 şüpheli hakkında tutuklama kararı verildiği, 1 şüphelinin Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınan ifadesinin ardından serbest bırakıldığı, diğer 1 şüpheliyi ise yakalama çalışmalarının devam ettiği, Bursa Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince haklarında tutuklama kararı verilen şüphelilerin konumuna uygun Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderildiği, Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturmanın titizlikle yürütüldüğü, soruşturmanın safahatı ve sonucu hakkında bilgi verileceği hususu, kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Kanlı infazlar

Barış Boyun çetesi para karşılığında tuttuğu motosikletli tetikçilerle sokak ortasında çok sayıda cinayet, yaralama gerçekleştirmişti. Son olarak yerel seçimden önce AKP Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Aziz Yeniay’a Kanarya Mahallesi’ndeki bir derneği ziyareti sırasında silahlı saldırı düzenlendi. Savcılığın yürüttüğü soruşturmada saldırıyı düzenleyenlerin Daltonlar olduğu belirlenmişti.

Sırp Skaljari Suç Örgütü’nün lideri Jovan Vukotiç’in sağ ön koltukta, hamile sevgilisi ve çocuğunun arka koltukta oturduğu araca motosikletli silahlı saldırı düzenleyen de Barış Boyun’a bağlı çeteydi. Vukotiç suikastı iddianamesine göre Vukotiç’in öldürülmesi için 1,5 milyon Euro ödenmişti.

Boyunların yurtdışında karıştığı silahlı çatışmalardan biri de Yunanistan’da yaşanmıştı.

Başkent Atina’nın Artemida banliyösünde 11 Eylül 2023’te meydana gelen silahlı saldırıda Alman plakası takılmış araçtaki altı kişi yaylım ateşine tutularak öldürüldü. Öldürülenler Barış Boyun çetesindendi. Ardından Boyun çetesinden Edip Yalçın Gürcistan’da, İstanbul’da infaz edilemeyen Anucur çetesinin lideri Halil Ay ise Fransa’da öldürülmüştü.

Daltonlar hakkındaki örgüt davasına bakan İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı 6 Ekim’de geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanmış, mahkeme başkanının yakın çevresine Barış Boyun çetesi davasıyla ilgili aldığı tehditten söz ettiği ortaya çıkmıştı.

Motosikletli tetikçileriyle silahlı saldırılar düzenleyen Daltonlar kara para aklama soruşturmasından tutuklu sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve Engin Polat çifti için hazırlanan dosyada da yer almıştı.

Sosyal medya fenomeni Banu Parlak’ın güzellik merkezinin kurşunlanmasına ilişkin açılan davada Dilan ve Engin Polat çiftinin saldırı için Daltonlar çetesi ile anlaştığı ortaya çıkmıştı.

Soruşturma sonucunda “Daltonlar Çetesi” olarak bilinen suç örgütünün firari yöneticileri Beratcan ve kardeşi Batın Can Gökdemir ile Parlak’ın işyerine tehdit amaçlı silahlı saldırı düzenlenmesi için irtibat kurduğu belirtilmişti.

Banu Parlak şikayet dilekçesinde “Polat ailesinden beni öldürtmek istedikleri için şikayetçiyim. İşyerime ilk silahlı saldırı gerçekleştikten sonra sosyal medya hesabımdan ‘İşyerime geçiyorum’ şeklinde paylaşım yaptığım bunun üzerine işyerime tekrar silahla ateş edildiğini öğrendim” demişti.

Bahçelievler'deki saldırının altından çete savaşı çıktı: 'Daltonlar', 'Atız-Casper'e karşıBahçelievler’deki saldırının altından çete savaşı çıktı: ‘Daltonlar’, ‘Atız-Casper’e karşı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.