İstanbullular dikkat… Barajları kıpırdatan yağışlar sürecek

Kurak geçen yazın ardından sonbahar yağışları da gecikince kuraklık alarmı çalmaya başlamıştı ki önceki gün etkili olan sağanak yağış barajları az da olsa hareketlendirdi. Yer yer çatı uçması, su baskını ve sele neden olan yağışlar devam edecek.

Çevre 13 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Dünya bu yıl en sıcak yazını yaşarken eylül ve ekim aylarında da sıcaklık rekorunu sürdürdü. Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle İstanbul’da yağışlar azalırken barajlar son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Geç kalan sonbahar yağmurları İstanbul’da önceki gün etkili oldu. Özellikle Avrupa yakasında su baskınlarına neden olan sağanak yağış kent genelinde trafik yoğunluğuna da yol açtı. Yağış nedeniyle yollar göle dönerken çatılar uçtu. Sel baskın görüntüleri İstanbulluların canını sıksa da barajlardan gelen iyi haber bir nebze yüzleri güldürecek. Önceki gün yüzde 16,18 olan barajların genel doluluk oranı dün yüzde 0,25’lik artışla yüzde 16,43 seviyesine çıktı.

12 Kasım İstanbul barajlarının doluluk oranları ise şu şekilde:

Su miktarı Ömerli Barajı’nda yüzde 34,66, Darlık Barajı’nda yüzde 26,62, Elmalı Barajı’nda yüzde 18,52, Terkos Barajı’nda yüzde 8,06, Alibey Barajı’nda yüzde 15,56, Büyükçekmece Barajı’nda yüzde 4,29, Sazlıdere Barajı’nda yüzde 2,34, Istrancalar Barajı’nda yüzde 18,28, Kazandere Barajı’nda yüzde 6,29, Pabuçdere Barajı’nda yüzde 2,72 olarak ölçüldü.

İstanbul’da sağanak, taşkınlara sebep oldu: AKOM'un uyarısı sürüyorİstanbul’da sağanak, taşkınlara sebep oldu: AKOM’un uyarısı sürüyor

Valilik uyardı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, pazartesi ve çarşamba günleri de kente sağanak yağışın hakim olması bekleniyor.

İstanbul Valiliği de kentte bugün sabah saatlerinden itibaren kuvvetli sağanak beklendiğini bildirdi. Valiliğin, X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.

Ege, Akdeniz ve Marmara’da sağanak yağış bekleniyor

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan tahmine göre sağanak yağış Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesinde etkili olacak. Antalya çevrelerinde görülecek gök gürültülü sağanak, sabah saatlerinden itibaren doğu ilçelerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olacak.

Batı bölgelerdeki sağanak ve gök gürültülü sağanağın da İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla’da kuvvetli olması bekleniyor.

 

Meteoroloji ve AKOM'dan üst üste 'İstanbul' uyarısı: Sağanak bekleniyorMeteoroloji ve AKOM’dan üst üste ‘İstanbul’ uyarısı: Sağanak bekleniyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.