Dört il gece boyunca yangınla mücadele etti: İzmir’deki alevler piknikten çıkmış

İzmir, Aydın, Muğla ve Tunceli gece boyunca orman yangınlarıyla mücadele etti. Tunceli'deki yangın söndürüldü, Muğla'da alevler kontrol altında. İzmir ve Aydın'ın mücadelesiyse sürüyor. Bakan Yumaklı İzmir yangının piknik ateşinden çıktığını açıkladı

Gündem 16 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde dört gün önce 21:10 sularında başlayan orman yangını neredeyse kentin tamamını etkisi altına aldı. Salı günü Yamanlar Dağı’nda başlayan yangının perşembe günü büyük ölçüde söndürülmesinden sonra alan içinde kalan büyük odun ve kütüklerdeki kıvılcım, saatteki hızı 70-80 kilometreye varan rüzgarın etkisiyle tekrar harlanınca yangın çıktı. Yangın buradaki TOKİ konutları dahil dev mahalleleri tehdit eder durumdaydı.

Karşıyaka’daki Yamanlar bölgesinde 16 ev yandı, 87 ev ise tahliye edildi. Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki TOKİ konutlarından bazılarının çatısı alev aldı. Valilik tahliye edilen iş yeri sayısının ise 45 olduğunu bildirdi. Durdurulamayan yangın ilçe merkezine doğru büyüyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saat 01:00 itibariyle yangından etkilenen bölgelerdeki 900 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiğini bildirdi.

Tarım bakanı: Yangın piknik ateşinden çıktı

Gece saatlerinde İzmir’e giden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Karşıyaka’daki yangının üç kişinin piknik için yaktığı ateş nedeniyle çıktığını söyledi. Yumaklı orman yangınlarıyla ilgili İzmir Yamanlar’da üç kişinin arandığını, İzmir Ödemiş’te iki, Bolu’da dört kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Adalet bakanı: Yangınlarla ilgili soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise yangınlarla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi: ”Ülkemizin farklı bölgelerinde çıkan orman yangınlarıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından adli soruşturmalar ilk andan itibaren başlatıldı. Soruşturmalar titizlikle sürdürülmekte.”

Öte yandan Karşıyaka’da başlayan yangın kent merkezinden görülmekle beraber Bayraklı’yı da etkiledi. Doğançay ve Sancaklı mahalleleri tahliye edildi, Doğançay Mahallesi’ndeki alevlerin sıçradığı 3 ev zarar görürken bölgeye takviye ekipler gönderildi.

Bazı evler yangında küle döndü.

Bayraklı Belediye Başkanı: Bölgede yaşayan vatandaşlar evlerini boşaltsın

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Doğançay bölgesindeki yangın, rüzgarın da etkisiyle maalesef yerleşim yerlerine kadar ulaştı. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın bir an önce evlerini boşaltmasını istiyoruz. Havadan ve karadan devam eden söndürme çalışmalarında tüm saha görevlilerimizin yangını söndürebilmesi için görevi olmayan araçların ve vatandaşlarımızın da bölgeden uzaklaşmasını önemle rica ediyoruz” dedi.

Yangından kaynaklı Sancaklı köyü ve Doğançay Mahallesi ile Karşıyaka Belediyesi Örnekköy Şantiye Tesisleri, Örnekköy Geçici Köpek Bakımevi ve Celal Üner Hayvan Bakımevi tedbir amaçlı olarak boşaltıldı. Bakımevlerinde kalan hayvanların, İzmir Büyükşehir Belediyesi PAKO Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü’ne nakledildiği öğrenildi. Vatandaşlar, barınaktaki kedi ve köpekleri kucaklayarak güvenli bir alana taşıdı.

Bayındır ve Ödemiş’te de yangın var

Karşıyaka’daki yangına müdahalenin devam ettiği saatlerde Bayındır ilçesi Yeşilova-Elifli mevkiinde de yangın ihbarı yapıldı.

Bayındır Belediyesi’nden yapılan açıklamada “İlçemizde Yeşilova-Elifli bölgemizde devam eden yangına müdahale için su tankeri vb. yangını söndürebileceğimiz araç gereçleri yangın bölgesine getirmesini önemle duyururuz, halkımızdan isteğimizdir” denildi.

İzmir’in bir başka ilçesi olan Ödemiş’in Pirinççi Mahallesi Güzdere bölgesinde ise saat 15:00 sıralarında orman yangını çıktı. Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait üç uçak, bir helikopter, iki arazöz ve bir su tankeri, İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale ediyor.

Yangına Türk Silahlı Kuvvetleri’nin etkin bir şekilde müdahale etmediği iddia edilmişti. İletişim Başkanlığı bunu yalanladı: ”İletişim Başkanlığı: Milli Savunma Bakanlığı çalışmalara havadan destek verirken, 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale devam ediyor.”

İletişim Başkanı Altun: 72 yangından 45’i kontrol altında

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, saat 01:10’da yaptığı açıklamada yangınlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Ülke genelinde 72 yangın çıkmış olup, bunların 45’i kontrol altına alınmıştır. 27 yangına ise müdahale devam etmektedir. Devletimiz tüm imkanlarıyla yangınlardan etkilenen vatandaşlarımızın yanındadır. Yangınların ilk anından itibaren, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız koordineli bir şekilde ve büyük bir özveriyle çalışmaktadır. İzmir’de devam eden yangınlarda toplam 596 araç ve 2 bin 965 personel ile müdahale çalışmalarına havadan ve karadan devam edilmektedir. Devletimizin ilgili kurumları, yangınla mücadele sürecini şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaktadır. Ancak bu süreçte, kamuoyunda yangınlarla ilgili oluşan hassasiyeti istismar edebilecek yanlış bilgi ve haberler de dolaşıma girebilmektedir. Vatandaşlarımızın kasıtlı ve yanıltıcı paylaşımlara itibar etmemeleri, sadece resmi kurumlar tarafından yapılan açıklamaları ve bilgilendirmeleri esas almaları büyük bir önem arz etmektedir.”

İzmir’e başka illerden de destek

İzmir’deki yangın için İstanbul, Bursa ve Ankara itfaiyesinden de destek gece yola çıktı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ”İzmir Karşıkaya’da başlayıp yayılan yangını kaygıyla takip ediyoruz. Çanakkale’deki yangının söndürülmesinde görev alan İBB İtfaiyemiz şimdi İzmir’e doğru yola çıkıyor. Dileğimiz yangının bir an önce söndürülmesi” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın açıklaması ise şöyle: ”İzmir Karşıyaka Yamanlar’da meydana gelen yangını endişeyle takip ediyor ve olası bir destek durumunda ekiplerimiz ile birlikte teyakkuz halinde olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, herhangi bir can kaybı yaşanmamasını temenni ediyorum. Geçmiş olsun İzmir.” Diğer yandan AK Partili Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu da yardımın yola çıktığını bildirdi.

‘Şehri ilgilendiren yangın kalmadı’

Bakan Yumaklı sabah saatlerinde “2’nci yangın Karabük Ovacık’taydı ve enerjisi düşürülmüş vaziyette. Arkadaşlar yine hem söndürme hem de soğutma çalışmalarına devam edecekler. 3’üncü yangın içinde bulunduğumuz şu anda İzmir Yamanlar alanında, yangının enerjisi düştü. Sancaklı köyü yakınında yine dik vadiler ve özellikle sarp alan var. Bu nedenle o alanlara hava araçları müdahale edemiyor. Karadan arkadaşlarımız gece boyunca, arkadaki yamaç ve öbür tarafa doğru müdahaleleri yaptılar. Şu anda orada müdahale devam ediyor. Şehri ilgilendiren herhangi bir husus kalmadı. Yalnız bir duman görüyorsunuz ve küller geliyor. Bu dumanın bir bölümü büyükşehir belediyesinin çöp aktarma tesisi. Halihazırda yangınla ilgili şehri tedirgin edecek herhangi bir husus söz konusu değil. İzmir Yamanlar için komple etkilenen alan yaklaşık bin 600 hektar civarında. Bunun ne kadarının orman alanı olduğu ve ne kadarının da hasar gördüğünü arkadaşlarımız açıklayacaklar. 2 uçak ve 11 helikopter bahsetmiş olduğumuz tek bir hat halinde gelen yerlere müdahale etmeye devam ediyorlar” dedi.

Üç ilde daha yangın vardı

Tunceli’deki yangın üç saatte söndürüldü

Tunceli’de merkeze bağlı Kocakoç köyü Boylu mezrasında saat 21:00 sıralarında çıkan orman yangını, TOMA’ların ve köylülerin de desteği ile yerleşim yerlerine sıçramadan üç saatte kontrol altına alındı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın, köylülerin de desteğiyle yerleşim yerine sıçramadan 3 saatte söndürüldü. Sabaha kadar süren çalışmalarda 150 dönüm alanın zarar gördüğü belirlendi.

Tunceli Valiliği’nden yapılan açıklamada “Yangının çıkış sebebinin aydınlatma direklerinde bulunan elektrik tellerinin birbirine sürtünmesi neticesinde kıvılcım çıkarması ve çıkan kıvılcımın araziye düşmesi sonucu olduğu değerlendirilmektedir. Olay ile ilgili olarak Cumhuriyet Savcısının talimatları doğrultusunda adli tahkikata başlanılmıştır” dendi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.