Tutuklu istihbaratçı jandarmadan savunma: Dink cinayetini bildirdim, değerlendirmediler

Hrant Dink’in katlinde dahli olan kamu görevlilerinin yargılandığı, kararın 15 sanık yönünden bozulduğu davanın duruşmasında tutuklu astsubay Veysel Şahin “Cinayetin bilgisini önceden verdim. Böyle çok mu bilgi geliyor da değerlendirmediler" dedi.

Gündem 28 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Hrant Dink cinayetiyle ilgili ana dava sonuçlanalı çok oldu. Ancak yargılama, yeniden yargılama ve tutukluluk süreci uzadıkça tutuklu sanıkların sabırsızlığı artmaya, ilk duruşmalarda verilmeyen bilgiler yavaş yavaş, kırıntı halinde de olsa su yüzüne çıkmaya başladı. Böyle bir bilgi de cinayetten önce Coşkun İğcil adlı sivil muhbirle ilişki kuran astsubay Veysel Şahin ve Okan Şimşek’ten geldi. İki tutuklu astsubay Hrant Dink’in öldürüleceğini, Yasin Hayal’in Dink’in öldürülmesi için silah ve eleman aradığını Coşkun İğcil’den öğrendiklerini söyledi. İki astsubay bu bilgiyi Trabzon jandarma il komutanlığında istihbarat müdürü üsteğmen Metin Yıldız’a bildirdiklerini ama konuyla ilgilenilmediğini anlattı.

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı ve Yargıtay’ın 15 sanık yönünden bozduğu davanın görülmesine devam edildi. Bir önceki duruşmada mütalaasını hazırlaması için dosyayı alan savcı, mütalaayı hazırlamadığı için mahkeme dosyanın aynı amaçla bir kez daha duruşma savcısına gönderilmesine karar verdi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katli olayında kamu görevlilerinin “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Anayasal Düzenini Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı ve Yargıtay’ın 15 sanık yönünden kısmen bozduğu davanın yeniden görülmesine devam edildi.

İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu üç sanık jandarma eşliğinde getirildi. Bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) bağlandı. Duruşmada sanık ve Dink ailesi avukatları da hazır bulundu.

Hrant Dink, katledilişinin 17'nci yılında anıldı: Katil artık aramızdaHrant Dink, katledilişinin 17’nci yılında anıldı: Katil artık aramızda

‘Namusum ve şerefim üzerine…’

Tutuklu sanık eski jandarma istihbaratçısı Veysel Şahin mahkemede savunma için söz uzman çavuş olduğunu, sağda solda duyduğu bilgileri amirlerine iletmekle görevli olduğunu belirterek “Cinayetten altı ay önce Coşkun İğci’den cinayet bilgisini başçavuş Okan Şimşek ile birlikte öğrendikten sonra bunu Metin Yıldız’a aktardık. Bizi dinledikten sonra ‘aşırı sağ masasına iletin ben de talimat vereceğim’ dedi. Toplantıya ben girmedim. Okan Şimşek toplantıda anlatmış. Komutan Ali Öz’e de iletilmiş. Sonrasında bana bu konuda hiçbir talimat verilmedi” diye konuştu. Sanık Şahin “Namusum ve şerefim üstüne yemin ederim ki bilgim bu. Toz zerresi kadar dahilim yok” deyip sürdürdüğü savunmada cinayetin hiçbir safhasında bulunmadığını, bilgi saklamadığını ve cinayeti planlayanları, İstanbul İl Jandarmada adı geçenleri tanımadığını söyledi. Şahin “Hayatımızı karartılar. Hiç ilgimiz olmayan şeyden dolayı burada maddi ve manevi kayıplarla beş yılımızı ziyan ettiler. Hiç alakam yok vallahi billahi. Bir cinayet bilgisi her zaman mı geliyor da değerlendirmediler bilmiyorum” diyerek tahliyesini istedi.

‘İstanbul’a başka bir konu için gelmiştik’

Tutuklu sanık Okan Şimşek da Trabzon’da görev yaptıkları dönemde Veysel’ın tanıdığı Coşkun İğci’den aldıkları cinayet bilgisini akşam saatlerinde şube müdürü Metin Yıldız’a aktardıklarını kaydederek “Bilginin aşırı sağa bakan komutan Hüseyin Yılmaz’a verilmesini söyledi. Hüseyin Yılmaz’a önce şifahi olarak aktardım. Daha sonra toplantıda da şube müdürü benim verdiğim bilgiyi aktardı. Ancak komutan Ali Öz özel olarak verilmesini söyleyince konu kapandı” dedi. Sanık Şimşek İstanbul’a gelişlerinin ve görüşmelerinin başka bir olayla ilgili olduğunu söyleyerek “FETÖ’cü değilim. Tahliyemi talep ederim. Beş yıldır tutukluyuz, kimseye derdimizi anlatamadık. Biz de istemezdik bir canın gitmesini, dini, dili, ırkı hiç önemli değil. Ev hapsine de razıyız” diye konuştu. Diğer tutuklu sanık Gazi Günay ise anayasal bir suç işlemediğini söyleyerek tahliyesini talep etti.

Tutukluluğa devam kararı verildi

Bir önceki duruşmada mütalaasını hazırlaması için dosyayı alan savcı mütalaasını hazırlamadığı için mahkeme dosyanın bir kez daha duruşma savcısına gönderilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti sanıklar Gazi Günay, Hasan Durmuşoğlu, Muharrem Demirkale, Okan Şimşek, Osman Gülbel, Veysel Şahin ile Yavuz Karakay’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Sanık Ali Öz hakkındaki ev hapsi kararının ve bazı tutuksuz sanıklarla ilgili adli kontrollerin devamına karar veren heyet sanık Faruk Sarı  ile ilgili yakalama emrinin infazının beklenmesine hükmederek duruşmayı 31 Mayıs’a erteledi.

Hrant Dink cinayeti davasına dört sanık daha eklendiHrant Dink cinayeti davasına dört sanık daha eklendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.