Prof. Dr. Türkan Saylan’ın ismi yaşadığı sokağa resmen de takıldı

Türkan Saylan'ın adı İstanbul'un Arnavutköy semtinde yaşadığı evin bulunduğu sokağa uzun mücadele sonunda verilmişti. Belediye Meclisi'nden geçen bu karar sonrası dün de sokak tabelası Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat tarafından asıldı.

Gündem 31 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat

Türkiye’nin en önemli dermatologlarından, cüzzam çalışmalarıyla tüm dünyanın tanıdığı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) kurucusu Prof. Dr. Türkan Saylan, ölümünün üstünden 15 yıl geçmesine rağmen unutulmadı. Türkan Saylan’ın adı, uzun mücadelelerin ardından İstanbul’un Beşiktaş ilçesinin tarihi semti Arnavutköy’de uzun süre yaşadığı evinin bulunduğu sokağa dün sabah takıldı.

Arnavutköy’de Beyazgül Caddesi ile eskiden adı Karakavak olan sokağın kesiştiği köşedeki evde uzun yıllar yaşayan Türkan Saylan mahallenin sevgililerinden biriydi, esnaftan mahalle halkına kadar tanımadığı ve selamlaşmadığı, sohbet etmediği kimse yoktu. İşte o Karakavak Sokak artık Prof. Dr. Türkan Saylan Sokak oldu. Sokağın yeni tabelasını dün Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat törenle astı. Akpolat, “Bugün, gururla hep beraber bu tabelayı buraya asıyoruz. Türkan hocamızın fikirlerini geleceğe taşımak, bizim en önemli görevlerimizden biri olmaya devam edecek” dedi.

Karakavak Sokak’tan Prof. Dr. Türkan Saylan Sokağı’na

Ölümünden beri birçok insan evinin bulunduğu Karakavak Sokağı’nın adının Prof. Dr. Türkan Saylan Sokağı olması için uğraşıyor. CHP’li Beşiktaş Belediyesi konuyu sık sık İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’ne getirse de önceki dönemde AK Partili üyelerin çoğunlukta olduğu mecliste bu teklif devamlı reddediliyordu. Ak Partililer “Türkan Saylan’ın toplumun çoğunluğunu teşkil eden insanların ortak değerlerine saygı duymayan biridir. Bu sebeple de hiç lafımızı esirgemiyoruz. İstediğiniz kadar bağırabilirsiniz, biz burada olduğumuz sürece, AK Parti çoğunluğu olduğu sürece Türkan Saylan gibi bu toplumu bölen kişilerin isimleri bir yerlerde yaşatılmayacaktır” diyorlardı.

Hatta o dönem bir grup gönüllü ile Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat gelip Karakavak Sokak tabelasının hemen yanına sembolik olarak Türkan Saylan Sokak tabelası da asmış, ‘Bir gün bu sokağın adı Türkan Saylan Sokak olacak’ denmişti.

O gün 31 Mart 2024’teki yerel seçimde CHP’nin  Türkiye haritasını büyük ölçüde kırmızıya boyadığı yerel seçimlerin ardından geldi. CHP, İBB Meclisi’nde çoğunluğu elde etti. Karakavak Sokak’ın adının Prof. Dr. Türkan Saylan Sokağı olarak değiştirilmesi teklifi bir kez daha İBB Meclisi’ne getirildi.

Sonra oylama yapıldı ve AK Parti ve MHP yine ‘hayır’ dese de bu kez oy çokluğuyla teklif kabul edildi. Böylece eski Karakavak Sokak’ın adı resmen Türkan Saylan Sokağı oldu. İşte dünkü tabela asma töreni, Meclis’ten birkaç hafta önce geçen bu kararın uygulanmasıydı.

Törene Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın yanısıra, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi avukat Gülsen Akbulak, ÇYDD Onur Kurulu Başkanı ve avukatı Hüseyin Karataş, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı ve ÇYDD Genel Merkez Onur Kurulu üyesi avukat Ali Gürbüz, sinema ve tiyatro oyuncusu Nergis Çorakçı ile Türkan Saylan’ın sevenleri katıldı.

Nihayet adı yaşadığı sokağa verildi, müze de yolda: Türkan Saylan Sokağı'nda yüzler gülüyorNihayet adı yaşadığı sokağa verildi, müze de yolda: Türkan Saylan Sokağı’nda yüzler gülüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.