Karneler yenileniyor: Öğrencinin ilgi alanı beş başlıkla keşfedilecek

Milli Eğitim karnelerde tasarım ve içerik değişikliğine gitti. Buna göre ortaokul öğrencilerinin karnesinde sosyal etkinliklere katılım durumları da yer alacak.

Gündem 21 Mart 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ortaokul öğrencilerine ders notlarının yanında sosyal etkinliklere katılım durumlarının da işleneceği yeni tasarımlı karneler dağıtacak. Bakanlık daha önce sadece ders ve davranış notlarını içeren öğrenci karnelerinde büyük bir tasarım ve içerik değişikliği yaptı. 2023-2024 eğitim öğretim dönemi sonunda ilk kez dağıtılmaya başlanacak yeni tasarımlı karnelere sadece akademik başarı değil, sosyal etkinlikler notları da işlenecek.

Okul içi ve okul dışında gerçekleştirilen sosyal etkinlikler karnede “bilimsel,” “kültürel,” “sanatsal,” “sportif” etkinlikler ve “toplum hizmeti” olmak üzere beş ana başlıkta değerlendirmeye alınacak.

Öğrencilerin sosyal etkinlikleri karnelerinde “katılım,” “ürün ortaya koyma,” “performans gösterme” ve “derece alma” şeklinde dört ana düzeyde işlenecek. Böylece öğrencinin sosyal etkinliğe katılım durumu derecelendirilmiş bir sistemle karneye yansıtılmış olacak.

Ayrıca sosyal etkinlikler “okul içi,” “okullar arası,” “ilçe geneli,” “il geneli,” “bölgesel,” “ulusal” ve “uluslararası” olarak yapıldığı yere göre de değerlendirilecek. Öğrenciler karnelerinde ders notlarıyla birlikte sosyal etkinlik durumlarını da görebilecek. Böylece öğrencinin akademik başarısının yanında sosyal başarılarının da görünür hale gelmesi ve karnede sadece ders notlarıyla değil yaptığı sosyal faaliyetleriyle de ön plana çıkabilmesi hedefleniyor.

İlgi alanları erken tespit edilecek

Bakanlığın yeni uygulaması kapsamında e-Okul sisteminde tutulan öğrencilerin sosyal etkinliklerine ilişkin kayıtların öğrencinin bir üst eğitim kurumuna yerleşirken rehberlik hizmetlerine de kaynaklık etmesi amaçlanıyor.

Okul idaresi ve öğretmenler okula gelen öğrencinin spor ya da sanatla ilgilenip ilgilenmediğini, ilgi ve becerilerinin neler olduğunu sisteme bakarak görebilecek. Örneğin bir beden eğitimi öğretmeni sporcu öğrencileri önceden tespit ederek, okul yaşamında bu öğrencilerin derinlemesine çalışma yürütmesine olanak sağlayabilecek. Uygulamayla öğrencilerin eğitim öğretim yılı boyunca okulda, okullar arasında, ilçede, ilde, bölgede, ulusal veya uluslararası düzeyde katıldığı yarışmalar, etkinlikler, tasarladıkları ürünler, e-Okul sistemi içinde ayrıntılı döküm halinde yer alacak. Öğrencilerinin öğrenim hayatı boyunca yaptığı tüm sosyal etkinlikler e-Okul’daki resmi kayıtlardan takip edilebilecek.

Öğrencilerin sosyal etkinliklerinin e-Okul sistemine işlenmesi için üç ayrı kategori belirlendi. Buna göre öğrencilerin sosyal etkinlik belgelerine “okul etkinlikleri,” “merkezi etkinlikler” ve “okul dışı bireysel etkinlikler” şeklinde veri girişi yapılacak. Okul etkinlikleri en az bir danışman öğretmen rehberliğindeki öğrenci kulübü faaliyetlerinden oluşacak. Bu etkinlikler öğrenci kulüplerince önceden planlanmış sosyal etkinlikleri ve toplum hizmeti çalışmalarını kapsayacak. Merkezi etkinlikler ise MEB merkez ve taşra teşkilatınca düzenlenen projelerden ya da diğer kurum ve kuruluşlarla imzalanan işbirliği protokolüne, izne bağlı yapılması istenen etkinliklerden oluşacak.

Bu kapsamdaki etkinlikler MEB merkez ve taşra teşkilatının ilgili birimince Sosyal Etkinlik Modülü’ne önceden işlenecek. İlgili ders öğretmeni etkinlik bitiminde öğrencinin bilgilerini modüle işleyecek.

Okul dışı etkinlikler de kayıt altına alınacak

Öğrencilerin MEB tarafından uygun görülen ve belirlenen kurum ve kuruluşlarda, velisinin bilgisi dahilinde kendi ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda okul dışındaki merkezi veya mülki idare tarafından onaylanmış etkinlikleri de e-Okul modülüne işlenecek. Okul dışı bireysel etkinlikler Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Aile ve Sosyal Politikalar ile Kültür ve Turizm bakanlıklarına bağlı kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, belediyeler ile diğer resmi kurum ve kuruluşlarca düzenlenen etkinliklerden oluşacak. MEB, uygulamanın daha sağlıklı yapılabilmesi için bir kılavuz da yayınladı. Kılavuzda sosyal etkinlik alanları ve kategorileriyle sosyal etkinlik türlerine ayrıntılı olarak yer veriliyor. Ayrıca etkinliklerin e-Okul sistemine veri girişlerinin nasıl yapılacağı da örnekleriyle açıklanıyor. Kılavuza MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün internet sayfasından ulaşılabilecek.

Tek öğrencili okulda karne heyecanıTek öğrencili okulda karne heyecanı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.