Kilise saldırısından sonra MİT’in ilk hedefi IŞİD’in Türkiye Vilayeti

MİT'in İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırısıyla ilişkili IŞİD üyelerine düzenlenen operasyonun ayrıntıları ortaya çıktı.

Gündem 4 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İHA’nın aktardığına göre İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Santa Maria Kilisesi’ne saldırı düzenleyen IŞİD’linin örgütün Horasan vilayeti mensuplarıyla bağlantısı tespit edildi. MİT’in Emniyet Genel Müdürlüğü ile koordineli operasyonlarında ise dün 17 şüpheli yakalandı. MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün iş birliğiyle yapılan operasyonlarda DEAŞ’ın Türkiye’deki faaliyetlerinde farklı yöntemler kullanmaya başlandığı görüldü. Örgütün Türkiye’de güvenlik birimlerinin takibine yakalanmamak için daha çok yabancı uyrukluları kullandığı, yakalanmamaları için de onlarla internet tabanlı uygulamalarla iletişim kurduğu belirlendi.

Öldürülen IŞİD lideri için yeraltında ev yapmışlar

IŞİD’in yönetiminin kısa süreliğine Afrin Cinderes’te bir adreste bulunduğunu belirleyen MİT El Kureyşi’nin buradan başka bölgeye geçeceği istihbaratı aldı ve 29 Nisan 2023’te kritik operasyon için düğmeye bastı. Yaklaşık dört saat süren operasyonda Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi MİT ekiplerinin teslim ol çağrısına cevap vermedi. Kureyşi MİT ekiplerinin evin duvarlarını patlatarak içeri girmesinin ardından üstündeki canlı bomba yeleğini infilak ettirip intihar etti.

MİT bu süre zarfında DEAŞ’ın lideri Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi’nin tespitine de çalıştı. Suriye’deki istihbarat çalışması sonucunda El Kureyşi’nin örgüte yapılan operasyonlar nedeniyle sürekli yer değiştirdiği tespit edildi. El Kureyşi için İdlib-Dana bölgesinde yer altı sığınağı olan bir ev inşa edildiği. ancak Kureyşi’nin Suriye’de DEAŞ’ın üst düzey kadrolarına yapılan operasyonlardan tedirgin olarak bu evde oturmaktan vazgeçtiği anlaşıldı.

IŞİD, Türkiye’de MİT’in operasyonları sonucu zayıfladı ve Türkiye’de yeniden yapılanmaya gitti. MİT bu süreci de titizlikle takip etti. Örgüt ilk iş olarak ‘Türkiye vilayeti’ olarak tanımlanan alanı ‘Selman-ı Farisi Taburu’ olarak değiştirdi. Ardından yabancı uyruklulara Türkiye’de faaliyeti artırması talimatı verdi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yaptığı saldırıdan sonra örgüt üst yönetimi Türkiye’deki diğer dinlere mensup şahıslara, sinagog ve kiliselere eylem yapılması talimatı verdi. IŞİD’in Türkiye yapılanmasının istihbarat sorumlusu ‘Abu Yakin el Iraki’ kod adlı Micbel el-Şuveyhi ile ‘Ebu Leys’ kod adlı Muhammed Hilaf İbrahim İbrahim’in dini mekanlar için  keşif yaptığı, hazırlanan raporu örgüt üst yönetimine kriptolu mesajla aktarıldığı tespit edildi. DEAŞ’ın Türkiye yapılanmasından ‘Abdullah el Cumeyli’ kod adlı İyheb Elani’nin ise Irak Büyükelçiliği ile ilgili hazırladığı raporsa MİT tarafından deşifre edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü ile koordineli biçimde Aralık 2023’te düzenlenen operasyonlarda Selman-ı Farisi Taburu unsurlarının yakalanması sağlandı.

Günlük 'kırmızı bülten' raporu: 34 IŞİD'li, bir uyuşturucu baronu yakalandı!Günlük ‘kırmızı bülten’ raporu: 34 IŞİD’li, bir uyuşturucu baronu yakalandı!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.