KKTC’den Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu’nun silahlanma çağrısına tepki
KKTC'de YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı'nın tutuklandığı sahte diploma skandalında Mağusa Polis Müdürü Mahmut Barış Sel'in de usulsüz not girişleriyle mezun olduğu ileri sürüldü. Barış Sel hakkında üç günlük gözaltı kararı verildi.
Kıbrıs’ın genelinde yankı uyandıran bir para karşılığı sahte diploma satılması skandalı ve skandalın merkezinde de üst düzey yetkililerin diploma ve akademik transkriptlerde sahtecilik yaptığı iddiası var. Skandal Tatar’ın koruması Şerif Avcil, Yükseköğretim Planlama, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK, YÖK’ün KKTC muadili) Başkanı Turgay Avcı ve eski Başkan Yardımcısı Mehmet Hasgüler’in tutuklanması ile yeni boyutlar kazanmıştı. Önceki haftalarda da Kıbrıs Toplum ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi yönetiminde yer alan eski bakan Kemal Dürüst ve eşi Meral Dürüst tutuklanmıştı.
Dün KKTC’deki bu ‘sahte diploma’ soruşturmasında Mağusa Polis Müdürü Mahmut Barış Sel hakkındaki üç günlük tutuklama kararı da onaylandı. Kıbrıs Toplum ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin odağında yer aldığı sahte diploma skandalıyla ilgili soruşturma şubat ayında yoğunlaştırılmış, incelemeler sonucunda Mağusa Polis Müdürü Mahmut Barış Sel’in Kıbrıs Toplum ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden usulsüz not girişleriyle beraber yüksek lisans derecesiyle mezun olduğu iddia edilmişti.
Geçtiğimiz saatlerde ifade vermeye çağrılan Sel hakim karşısına çıktı. Mağusa Polis Müdürü hakkında Lefkoşa’da görülen davada Müfettiş Yardımcısı Ethem Hoca’nın verdiği ifade olayla ilgili çarpıcı detayları gündeme taşıdı. Yeni Düzen gazetesinin haberine göre tez sunmamasına rağmen Sel’in ders notları sisteme ‘rastgele’ girilmişti. Sel gerekli koşulları yerine getirmeden üniversiteden mezun edilmişti. Meslektaşları Sel’in 11 Mayıs 2023 tarihinde mezuniyet belgesini geçici olarak Polis Genel Müdürlüğü’ne sunduğunu, maaş zammı talep ettiğini iddia etti. Sorgulanan Sel tezini Serdal Gündüz’e teslim ettiğini ileri sürdü, ancak Gündüz böyle bir belge almadığını söyledi.
Bu arada Lefkoşa’da kayda değer başka bir gelişme oldu. Duruşma sürecinde Başbakan Ünal Üstel’in başsavcıyla görüşmesi spekülasyonlara yol açtı. Başbakanlık açıklama yapıp bunun ‘rutin bir görüşme olduğunu’ ve göreve geldiğinden bu yana Üstel’in üst düzey devlet yetkilileriyle bu tür görüşmeleri düzenli olarak yaptığını ileri sürdü.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tartışmalı bir hamleyle sahte diploma alan ancak kullanmayan kişilerin affedilmesini sağlayacak bir ‘pişmanlık düzenlemesi’ önermişti. Ancak bu öneri bunu suça karışmış kişileri aklama formülü bulma çabası olarak değerlendiren hukuk çevrelerince tepki ve eleştiriyle karşılandı.
Öte yandan soruşturmanın kapsamı da genişletildi. Bugün Kıbrıs gazetesi ‘yeni tutuklamaların gündeme gelebileceğini’ yazdı.