‘Kuma getirme’ cinayeti: İş insanının ‘meşru müdafaa’ beraati onandı

İngiltere'den geldiği memleketi Kayseri'de 'eşinin üzerine kuma getirdiği' iddiasıyla kendisini döven Ahmet Özkan'ı öldüren market zinciri sahibi iş insanı Musa Aktaş'a 'meşru müdafaa' hükümlerince verilen beraat kararı onandı.

Gündem 12 Eylül 2024

Bir hastanede temizlik görevlisi olarak çalışan Muhammed Ufuk Aktaş halasının kızıyla evli olan, İngiltere’de yaşayan ve burada market zinciri bulunan iş insanı Musa Aktaş’ın Kayseri’ye geldiğini öğrendi.

8 Şubat 2022’de arkadaşı Ahmet Özkan ile birlikte İngiltere’de ikinci evliliğini yaptığını iddia ettiği Musa’nın evine gitti. Muhammed ve Ahmet, Musa’yı cop ve muşta ile dövdü.

Musa da yatak odasından aldığı tabanca ile Ahmet’e ateş etti. Kurşunların isabet ettiği Ahmet hayatını kaybetti, Muhammed ise kaçtı. Muhammed tarafından vurulduğu iddia edilen Musa tedaviden sonra gözaltına alındı. Muhammed Kayseri girişindeki uygulama noktasında yakalanıp tutuklandı.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlanıp iddianame hazırlandı. İddianamede Musa hakkında ‘kasten öldürme’ ve ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçlarından müebbet hapis cezası istendi.

Muhammed Ufuk Aktaş için de ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçlamasıyla müebbet hapis cezası talep edildi. Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti de olay yerinde yaptığı keşif sonrası Musa Aktaş’ı mevcut delil durumu nedeniyle tutuksuz yargılanmak üzere tahliye etti.

Meşru müdafaadan beraat

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 9 Şubat’ta görülen davanın karar duruşmasında Londra’dan tatil ve yatırım için memleketine geldiğini söyleyen Musa Aktaş “Beni cop ve muştayla dövdüler. Öldürmek istediler. Fırsatını bulup yatak odasına kaçtım ve buradaki silahımla can havliyle ateş ettim” dedi.

Onu yaralayan Muhammed ise “Asla Musa Aktaş’ı öldürmek gibi bir niyetim yoktu. Ablamı aldattığı için korkutmak istedim. Böyle olsun istemezdim” diye konuştu.

Mahkeme heyeti Muhammed’i ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıp tutukluluk halinin devamına hükmetti. Heyet Musa için de ‘meşru müdafaa’ hükümlerince beraat kararı verdi.

Taraf avukatları karara itiraz ederek dosyayı Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdı.

Dosyanın geldiği 1. Ceza Dairesi yapılan incelemeden sonra davayı karara bağladı. 1. Ceza Dairesi tarafından yerel mahkemenin verdiği kararda usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı, delil ve işlemlerde eksiklik olmadığı ve ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu belirtilerek yapılan başvuruların esastan reddine karar verildi.

  1. Oy birliğiyle alınan kararın Yargıtay temyiz yolunun açık olmak üzere verildiği de belirtildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.