Arabasında kurşunlanmıştı: Halil Falyalı cinayeti davasında karar çıktı

Kumarhane patronu Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş’ın 8 Şubat 2022’de öldürülmesi ile ilgili davada karar açıklandı.

Gündem 7 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kumarhane patronu Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş’ın Girne’ye bağlı Çatalköy’de 8 Şubat 2022’de silahlı saldırı düzenlenerek öldürülmesi davasında karar verildi. Ömer Tunç ömür boyu hapis cezasına, sanık Veysel Sare 35 yıl hapis cezasına ve sanık Musa Çiçek 20 yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

Girne Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın karar duruşmasında polis olağanüstü tedbir aldı. Mahkeme avlusunda, Mustafa Çağatay Caddesi’nde ve birçok noktada Özel Harekat ekipleri görev aldı.

Sanıklar Özel Harekatın korumalığını yaptığı araçlarla cezaevinden ayrı ayrı arabalarla Girne Ağır Ceza Mahkemesi’ne getirildi. Sanıklar Ağır Ceza salonuna yerleştirilene kadar cadde araç trafiğine kapatıldı. Karardan önce Falyalı’nın ailesi, yakınları ve sevenleri de mahkeme önünde toplandı.

Polisin duruşma salonunda da güvenlik önlemi aldığı gözlemlendi.

Ülkeye kaçak girdiklerini söylediler

Falyalı ile şoförü Murat Demirtaş’ı öldürdükleri gerekçesiyle yargılanan ve dün Girne Ağır Ceza Mahkemesi tarafından planlayarak adam öldürme başta olmak üzere 17 davadan suçlu bulunarak mahkum edilen sanıklar Ömer Tunç, Veysel Sare ve Musa Çiçek hakkındaki ceza kararı bugün açıklandı. Mahkeme Ömer Tunç’a ömür boyu, Veysel Sare’yi 35 yıl, Musa Çiçek’i ise 20 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Kararı açıklayan başkan Banu Soyer, Kıdemli Yargıç Mine Ozankaya ve Yargıç Temay Sağer’den oluşan ağır ceza heyet sanıkların planlayarak adam öldürme başta olmak üzere 17 davadan mahkum edildiklerini duyurdu. Mahkeme Başkanı Soyer sanıkların planladıkları cinayetten vazgeçebilecekken bu eylemlerini sürdürdüklerini, maktullerin otelden çıkış saatini hesapladıktan sonra Çatalköy’e hareket edip cinayeti işlediklerini dile getirdi.

Soyer cinayet işlenmeden önce sanıklar Veysel Sare ile Musa Çiçek’in ülkeye kaçak girdiğini de söyledi.

Ne olmuştu?

Girne – Çatalköy’de, 8 Şubat 2022 tarihinde arabasındayken silahlı saldırıya uğrayan Halil Falyalı, ağır yaralı olarak Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine kaldırılmıştı.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesine nakledilen Falyalı kurtarılamamış, şoförü Murat Demirtaş ise olay yerinde yaşamını yitirmişti. Cinayetle ilgili 14 Şubat 2022 tarihinde yapılan aramalarda olay yerinin yaklaşık bir kilometre batısındaki dere yatağına atılmış iki kalaşnikof, bu silahlara ait dört şarjör ve 39 mermi ile 9 mm çapında tabanca, tabancaya ait şarjör ve 13 mermi bulunmuştu. Balistik incelemelerde bu silahların olayda kullanıldığı saptanmıştı.

Soruşturmanın Kıbrıs’ın kuzeyindeki ayağında Veysel Sare, Musa Çiçek ve Ömer Tunç yakalanırken Türkiye’de ise 9, 12 ve 13 Şubat’ta düzenlenen operasyonlarda yakalanan Mustafa Söylemez’in de aralarında bulunduğu sekiz şüpheli gözaltına alınmıştı. Veysel Sare, Musa Çiçek ve Ömer Tunç yargılanmak üzere 4 Mart 2022 tarihinde cezaevine gönderilmişti. Türkiye’de tutuklu olan sanıklar hakkındaki karar 19 Ocak 2024 tarihinde açıklanmıştı. İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti sanık Mustafa Söylemez’i ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan iki kez müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme diğer sanıklar Abdurrahim Çelik, Cengiz Şener ve Ender Yıldız’ı, ‘tasarlayarak öldürmeye yardım’ suçundan 12 yıl 6 ay olmak üzere toplam 25’şer yıl hapisle cezalandırmıştı.

Sanık Mehmet Faysal Söylemez “Tasarlayarak iki kez adam öldürme” ve “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme” suçlarını işlediğinin sabit olmaması nedeniyle beraat kararı verilmişti. Mahkeme ayrıca tüm sanıklar hakkında “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçlarından beraat kararı vermişti. Sanık Metin Süs de atılı tüm suçlardan beraat etmişti. Mahkeme heyeti sanık Cemil Önal hakkında ise “Tasarlayarak adam öldürme” suçundan iki kez ve “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçundan hakkındaki davanın ayrılmasına hükmetmişti.

Kumarhaneci Falyalı cinayetinin zanlısı Hollanda'da yakalandıKumarhaneci Falyalı cinayetinin zanlısı Hollanda’da yakalandı

Falyalı davasında heyet barodan avukat isteyecekFalyalı davasında heyet barodan avukat isteyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.