Bir katil havaya ateş etti, silahtan çıkan mermi geldi KPSS’ye verilen arada dinlenen genç kızı yaraladı

Diyarbakır'da KPSS'nin ilk oturumuna giren Rabia A. sınav çıkışı parkta dinlendiği sırada kim tarafından veden sıkıldığı belli olmayan bir merminin hedefi oldu. Havadan düşen mermi Rabia'yı başından yaraladı. Rabia sınavın ikinci oturumuna giremedi.

Gündem 14 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Maganda kurşunu Rabia A.'yı KPSS sınavını beklerken buldu.

Bazen ‘Yorgun mermi’ diyoruz, bazen ‘maganda kurşunu.’ Evet belki bu iki tanım da doğru ama aslında ‘Faili meçhul cinayet’ demeliyiz. Dün, kim olduğu bilinmeyen bir kişi, bilinmeyen bir sebeple cebinden tabancasını çıkarıp havaya ateş etti. Tabancanın namlusundan çıkan mermi önce gökyüzüne doğru yükseldi, ardından havaya atılan her şey gibi yere düştü. Fakat düştüğü yerde, aylardır ders çalıştığı ve sonunda kamu personeli seçme sınavının (KPSS) ilk ayağına girdiği için yorgun olan, dinlenmek için bir ağaç gölgesine oturan genç bir kadın vardı. Kurşun geldi onu yaraladı. Öldürebilirdi de…

Maganda kurşunu vakalarıyla ilgili resmi bir istatistik yok. Türkiye İstatistik Kurumu’nun ölüm verilerinde ve adli istatistiklerde böyle bir başlık da bulunmuyor. Her yıl havaya sıkılan mermilerin hedefi olup ölenlerin sayısı yüzlerle ifade ediliyor ama uzmanlara göre vakaların çoğu düğün, sünnet gibi törenlerde yaşandığı için akrabalık bağı faillerin saklanmasına sebep oluyor. 

Serseri mermi vakaları bireysel silahlanmadan bağımsız da değerlendirilemiyor. Çünkü bir insanı hayattan koparan ya da ciddi hasarlar veren faillerin bulunamamasının bir sebebi de bu. Kayıt dışı silahların namlusundan çıkan kurşunların sahibi bulunamıyor.

11 aylık bebek maganda kurşunu sonucu yaşamını yitirmişti: 5 kişi tutuklandı11 aylık bebek maganda kurşunu sonucu yaşamını yitirmişti: 5 kişi tutuklandı

Yorgun merminin ne olduğuna hepimiz kendi hayatlarımızdan aşinayız aslında. Düğün, sünnet asker uğurlaması gibi kutlamalarda havaya sıkılan kurşunun serbest düşüşe geçtikten sonraki davranışına yorgun mermi deniyor. Yorgun mermiler insanın riskli bir bölgesine isabet ettiğinde ölümcül sonuçlar doğuruyor. Bugün Diyarbakır’da yaşanan olayda kimse ölmedi ama genç bir kadın iki senede bir yapılan KPSS’nin ikinci oturumuna giremedi. Yani hayatından iki sene çalındı.

Diyarbakır’da dün KPSS’den çıkan ve okulun karşısındaki parkta bir ağacın gölgesinde dinlenen 26 yaşındaki Rabia A.’nın başına yorgun mermi isabet etti. Hastanede tedaviye alınan Rabia A.’nın sağlık durumunun iyi olduğu belirtilirken polis mermiyi ateşleyen kişinin yakalanması için çalışma başlattı.

Diyarbakır Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde sınava giren Rabia A. öğle saatlerinde dinlenmek için oklun karşısında Bağlar ilçesi Selahattin Eyyubi Mahallesi Turgut Özel Bulvarı’ndaki Koşuyolu Parkı’nda bir ağacın altına oturdu. Rabia A. o sırada başına isabet eden yorgun mermi ile yaralandı.

Olayı görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verdi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri geldi. Müdahalenin ardından hastaneye kaldırılan Rabia A.’nın sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Bu arada Rabia A.’nın Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olduğu, saat 14.30’daki ikinci oturuma bu olay nedeniyle giremeyeceği öğrenildi.

Polis mermiyi ateşleyen kişinin yakalanması için üç farklı açıdan Kent Güvenlik Yönetimi Sistemi (KGYS) ve güvenlik kameralarını incelemeye aldı.

Makas atıp kazaya sebep olan maganda çaptığı araçtaki yolcuyu vurduMakas atıp kazaya sebep olan maganda çaptığı araçtaki yolcuyu vurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.