Mahkeme Fatih Altaylı iddianamesini ‘ısrar üzerine’ kabul etti

Savcılık Altaylı hakkındaki iddianameyi 21. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme iddianameyi eksikler var diyerek iade etti. Savcılık bir üst mahkemeye itiraz edince dosya yeniden 21. Asliye Ceza'ya geldi. Yargılama "duruşmasız" yapılacak.

Gündem 8 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Bir üniversite öğrencisinin 1 Ocak’ta İstanbul’da düzenlenen Filistin yürüyüşünden dönen vatandaşa taşıdığı bayrak gerekçesiyle yumruk atması sonrasında “Eline sağlık” paylaşımında bulunduğu iddiasıyla gazeteci Fatih Altaylı hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Altaylı hakkında “suçu ve suçluyu övme” gerekçesiyle iki yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi. Mahkeme Altaylı hakkında duruşmasız, basit yargılama usulüyle yargılama yapılmasına hükmetti.

İddianamede ‘İnsani, İslami ve milli bilinçle düzenlenen gösteriler’ vurgusu

İddianamede “Olay sonrasında saldırıda bulunan şahsa yönelik sosyal medya üzerinden destek mahiyette övücü nitelikte paylaşımların yapıldığı, şüpheli Fatih Altaylı’nın da Twitter üzerinden 1 Ocak 2024 tarihinde ‘Eline sağlık’ şeklinde aynı gün aynı saatte paylaşımda bulunduğu, bu kapsamda kamuoyunun yakın şekilde birçok vatandaşımızın takip ettiği, insani, İslami ve milli bilinçle düzenlenen saldırıları kınayan, terör örgütlerini lanetleyen gösteriler sonrasında mitinge katılan bir vatandaşa yönelik gerçekleşen eylemin övülmesi nedeniyle kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıktığı” belirtildi.

‘Sosyal deney’ savunması yapmıştı

İddianamede Altaylı’nın bu paylaşımı daha sonra kaldırdığının tespit edildiği, şüpheli Altaylı’nın savunmasında bir arkadaşıyla otururken meydana gelen olayla ilgili arkadaşına ‘Şimdi bir tweet atacağım, bakalım kim üstüne alınacak’ diyerek suça konu ‘Eline sağlık’ tweetini attığı, bu paylaşımı yapmasındaki amacın aslında bir sosyal deney yapmak olduğunu beyan ederek atılı suçlamayı kabul etmediği ve adli kontrol kararıyla serbest bırakıldığı kaydedildi. Şüpheli Fatih Altaylı hakkında miting öncesinde 24 Aralık 2023 tarihinde Ankara’da düzenlenen Büyük Gazze yürüyüşü ve mitingine katılan vatandaşları hedef alan aşağılama şeklindeki eylemi nedeniyle hakkında resen soruşturma başlatıldığı ve birçok vatandaşın konuya ilişkin şikayetçi olduğu da ifade edildi.

İddianamede şüphelinin savunmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, ‘Eline sağlık’ paylaşımının saldırıda bulunan kişi ve eylemiyle ilgili olduğu değerlendirildi. Ayrıca benzer tarzda mitinglerin suç tarihinden sonra da farklı illerde yapılmaya devam ettiği ve mitinglerin güncellik değerini yitirmediği, şüphelinin övücü mahiyette paylaşımda bulunarak “Suçu ve suçluyu övme” suçundan iki yıla kadar hapsi istendi.

Adli kontrol kararı kaldırıldı

Savcılık tarafından hazırlanan iddianame İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme iddianameyi delil yetersizliği gerekçesiyle iade etti. Ancak savcılık da iade kararına itiraz etti. İtirazı değerlendiren İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi iddianamenin iadesi kararını kaldırarak dosyayı yeniden 21. Asliye Ceza Mahkemesine gönderdi. Bunun üzerine iddianameyi kabul eden mahkeme suçun vasfı nedeniyle Altaylı hakkında basit yargılama usulüyle yargılama yapılmasına hükmetti. Mahkeme Altaylı ve avukatlarına savunmalarını dilekçe şeklinde sunmaları için 15 günlük süre verdi. Mahkeme tensip zaptında 15 günlük süre dolduktan sonra duruşma yapmadan beraat kararı, düşme veya ceza verilebileceğini belirtti. Ayrıca Altaylı hakkında 5 Ocak 2024 tarihinde verilen adli kontrol kararlarının da kaldırılmasına hükmetti.

Fatih Altaylı’ya yurt dışına çıkış yasağı ve imza şartıFatih Altaylı’ya yurt dışına çıkış yasağı ve imza şartı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.