Malatya’da 5,9 büyüklüğünde deprem: 6 Şubat depremiyle bağlantılı

Malatya'nın Kale ilçesinde 5,9 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem sonrası vatandaşlar panik halinde binaları terk ederken ilk gelen açıklamalarda can ve mal kaybı olmadığı duyuruldu.

Gündem 16 Ekim 2024
Deprem anı kameralara böyle yansıdı

Türkiye 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını henüz tam anlamıyla saramamışken yaklaşık 20 ay sonra Malatya’dan gelen haberle ‘sarsıldı.’

Hatırlayalım; adını tarihe ‘felaket’ olarak yazdıran sarsıntılar sonucu Malatya’da resmi verilere göre 1237 insan yaşamını yitirdi, 6 bin 444 kişi de yaralandı.

Büyük bir yıkım yaşanan ve eski haline dönmesi uzun yıllar alacağı düşünülen kentte bugün çevre illerde de hissedilen bir deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) resmi X (eski adıyla Twitter) hesabında paylaştığı mesajda merkez üssü  Kale ilçesi olan sarsıntının büyüklüğünü 5.9, derinliğini 10.07 kilometre olarak açıkladı.

Deprem Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’da da hissedildi.

Depremin merkez üssü Kale olarak açıklandı.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’yse (USGS) büyüklüğün 6 olduğunu duyurdu. Merkez üssünün de Doğanyol ilçesinin 18 kilometre batısı olduğunu bildirdi.

Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi depremin 6,1 büyüklüğünde olduğunu ve dokuz km derinlikte meydana geldiğini açıkladı.

‘Pencereden atlayanlar var’

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya AFAD ve ilgili kurumların tüm ekipleri tarafından saha taramalarına başlandığını belirttiği ilk açıklamasında Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ’da birer binada kısmi çökme olduğunu duyurdu.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er de “Şu ana kadar bizlere uluşan herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Saha taramalarımız devam ediyor” derken Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu da şunları kaydetti:

“Şu ana kadar herhangi bir ihbar yok. Korkup pencereden atlayanlar var. Onlarla ilgili müdahaleler sürüyor. Can kaybı söz konusu değil. Büyük bir panik havası olmasa da vatandaşlarımız binaları terk etti. Can kaybı yok bu en büyük tesellimiz. Ekiplerimiz sahada. Yıkımla ilgili herhangi bir durum yok.”

 

Malatya ve Elazığ’da okullar bir gün süreyle tatil edildi.

Naci Görür: Endişe yok, hasar gören binalardan uzak durun

Yer bilimci profesör Naci Görür sorular üzerine X hesabında “Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin sonucudur. Endişe yok” dedi ve ekledi:

“Elazığ’daki ve Malatya’daki hemşehrilerime duyuru: Malatya ve Elazığ yörelerinde DAF üzerinde afet boyutunda bir deprem beklemiyorum, ama son depremlerde zarar gören, hasar gören binalardan uzak durun. Bunlarda yıkım olabilir. Geçmiş olsun.”

Prof. Dr. Şükrü Ersoy da “Artçıları 5’e kadar çıkabilir. Bu oldu bitti deyip konutlarda olmayalım. Yetkililer bu konuda açıklamalar yapacaktır. Dedikodulara değil resmi açıklamalara dikkat etmeli. Bir süre dışarıda olmakta yarar var” diye uyardı.

Hatay'da deprem evinde balkon faciası: Baba-oğul enkaz altında can verdiHatay’da deprem evinde balkon faciası: Baba-oğul enkaz altında can verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.