Maltepe’de 1 Mayıs gözaltıyla başladı, sakin bitti

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında binlerce emekçi Maltepe miting alanının doldurdu. Mitinge giriş esansında polisin küçük bir gruba yaptığı gözaltı tansiyonu yükselti. Mitinge katılanların polise müdahale sonucu ters kelepçeli genç, polisin elinde alınarak kayıplara karıştı.

Gündem 2 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları Maltepe Etkinlik Alanı’nda yapıldı. Sendikalar ve vatandaşlar saat 10.30’dan itibaren alana girmeye başladı. Polis ekipleri, alanının girişinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Sendikalar kortejler halinde alana giriş yaptı.
Alana girişte bazı gruplarla polis arasında gerginlik çıktı. İlk gerginlik polisle Partizan adlı grup arasında yaşandı. Partizan grubunun İbrahim Kaypakkaya’lı flamalarıyla alana girmesine polis izin vermeyince yaşanan arbedede gözaltılar oldu.

Partizan adlı grubunun İbrahim Kaypakkaya’lı flamlarıyla alana girişine polis izin vermedi.

Polis gözaltına alınanı yanlışlıkla miting alanına soktu
Diğer gözaltı miting alanına girişin olduğu İdealtepe yönünde yaşandı. Küçük bşir grup kendisini aratmak istemeyince polis gruba müdahale etti. Polisin gözaltına aldığı kişileri yanlışlıkla miting alanına sokması sonrası gerginklik arttı. Mitinge katılan vatandaşlar bu esnada polise müdahale ederek kelepçeli bir genci polisin elinden aldı. Genç ters kelepçeli çekilde gözlerden kayboldu. Olaya müdahale eden emniyet amiri gözaltına alınanları alana sokan polisi azarlayarak tepkili vatandaşları sakinleştirdi.

İdealtepe yönünde gözaltına alınanlar yanlışlıkla miting alanına sokulunca tansiyon yükseldi.

Alana girişlerin bitmesinin ardından kutlamalar 1 Mayıs marşı ile başladı. Türkçe, Arapça ve Kürtçe yapılan ortak basın açıklamasında, “Bugün işçi sınıfının, emekçilerin sesine, sözüne, gücüne ve birliğine hem dünyada hem de ülkemizde her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Kapitalizm bugün dünya halklarına daha fazla sömürü, daha fazla eşitsizlik, daha fazla yağma, daha fazla yıkım vaat ediyor” ifadelerine yer verildi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu da kısa bir konuşma yaptı. Çerkezoğlu, “Başta işçi sınıfı olmak üzere, üretimden gelen gücümüzle hayatı her gün yeniden üreten ellerimizle eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın ve kardeşliğin, emeğin Türkiye’sini hep birlikte kuracağız. Üretenlerin, yöneten olduğu bir düzeni kurana kadar mücadeleye var mısınız? O zaman sevgili dostlar; o zaman sevgili kardeşler, hep birlikte büyük ustanın davetiyle verelim sözümüzü. Yok edeceğiz, insanın insana kulluğunu. Bu davet bizim. Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine. bu hasret bizim. Bir kere daha sevgili kardeşlerim, bayramımız kutlu yolumuz açık olsun” diye konuştu.

‘Bize ödetmek istediler’

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kaplan Yeşil ise şöyle konuştu: “Depremde yaşamımızı ve coğrafyamızı talan eden bu tek adam rejimine yönelmiş bitmeyen bir öfkemiz var bu 1 Mayıs’ta. Bugüne kadar 10 yıllardır yönettikleri bu ülkede, sermayeden yana, emek, kadın düşmanı politikalarla, özelleştirmelerle çalışma yaşamını güvensizleştiren kamusal hizmetlerin tasfiye edilmesinin faturasını çok ağır bir şekilde 6 Şubat’ta bizlere ödetmek istediler, bizlere ödettiler. 3 ayı geçkin süreye rağmen halen en insani ihtiyaçların karşılanmadığı, temiz su, hijyen ve barınma sorununun çözülmediği, buna karşı çadırların satıldığı, gıda kolilerinin seçim arabalarında taşındığının öfkesi var bu meydanlarda. Bu meydanı dolduran yüzbinler olarak haykırıyoruz ve söz veriyoruz. 6 Şubat depremlerinde sesimizi enkazın altında boğan bu iktidara, bu tek adam rejimiyle hesaplaşacağız, yargı önünde hesap verecekler. Ülke kaynaklarımız sermayeye, yandaşlara peşkeş çekilmesine karşı, ‘bu böyle gitmez, emek bizim gelecek bizim’ diyen milyonların meydanları dolduran iradesi ve umudu var 1 Mayıs’tan 14 Mayıs’a. Hepinizi 15 Mayıs sabahında kol kola, omuz omuza hep birlikte çiçekli sabahlara uzanmanın umudu ve coşkusuyla bir kez daha KESK adına selamlıyorum.”

‘Birlikte değiştireceğiz’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı da, “Mücadele sözümüz her zamankinden güçlü, her zamankinden kararlı olmalı. TTB olarak bizler mesleğimizin ve meslek örgütümüzün tarihsel birikimine güveniyoruz. Emek bizim, söz bizim, gelecek hepimizin. Söz veriyoruz, birlikte değiştireceğiz. Birlikte değiştirmeye gidiyoruz” dedi.

Ankara’da Tandoğan’da kutlandı

Ankara’daki 1 mayıs kutlamalarının adresi ise Tandoğan Maydanı’ydı. Ankara’da sendikalar, dernekler, odalar, baro, siyasi partiler, gençlik örgütleri ve vatandaşlar; 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında bugün Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünden Tandoğan’a yürüdü. DİSK Genel-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Mucukgil, Tandoğan’da; “14 Mayıs’ta sandıkta kararımızı vereceğiz; işçi sınıfı, emekçiler, çiftçiler, kadınlar, gençler, aydınlıktan yana olan herkes güçlerini birleştirerek kararını verecek. Kararımız özgürlükten, barıştan, kardeşlikten, demokrasiden, aydınlıktan yana olacak” dedi. KESK Şubeler Platformu Sözcüsü ve Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Köklü de, “Sabrımız tükendi, artık böyle gitmez dedik gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz. Gün şikayet etme günü değil; bu düzen ya değişecek ya değişecek” diye konuştu.

1 Mayıs vesilesiyle soralım sinemamız emekçileri unuttu mu?1 Mayıs vesilesiyle soralım sinemamız emekçileri unuttu mu?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.